Τέσσερα προγράμματα «τρέχουν» αυτή την περίοδο, για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών και την ανανέωση εξοπλισμού – Ποια είναι, οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Τέσσερα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού σχεδόν 800 εκατομμυρίων ευρώ για την ενέργεια και η αναβάθμιση κατοικιών και την ανανέωση εξοπλισμού βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Πρόκειται για τα προγράμματα «Εξοικονομώ 2023», «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» που έχουν συγκεντρώσει ήδη σημαντικό ενδιαφέρον από τους ωφελούμενους που υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής.

Εξοικονομώ 2023: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις – Τι αφορά το πρόγραμμα;

Το «Εξοικονομώ 2023» έχει προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ- από τα οποία τα 60 εκατομμύρια αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά- η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 12 Ιουνίου και θα δέχεται αιτήσεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 40% έως 75%, ανάλογα με το εισόδημα του ενδιαφερόμενου.

Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος είναι:

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Τοποθέτηση/Αναβάθμιση θερμομόνωσης
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας (εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home), έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, Έξυπνα συστήματα ελέγχου της θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης)

Εξοικοινομώ- Ανακαινίζω για Νέους: Οι αιτήσεις και οι προϋποθέσεις

Για το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» η σχετική πλατφόρμα θα δέχεται αιτήσεις έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε 20.000 νέους, από 18 έως 39 ετών, να αναθμίσουν ενεργειακά και να ανακαινίσουν την κατοικία τους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει δύο ενότητες. Το «Εξοικονομώ», με προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ, από το οποία τα 40 εκατ. ευρώ διατίθενται αποκλειστικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά, αφορά παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης – ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης και smarthome.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση φτάνει μέχρι 22.500 ευρώ. Το πρόγραμμα καλύπτει από 45% έως 90% των ενεργειακών παρεμβάσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από άτοκο δάνειο.

Η δεύτερη ενότητα του προγράμματος είναι το «Ανακαινίζω», ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει παρεμβάσεις ανακαίνισης, όπως χώρων μπάνιου και κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων αλλά και πατωμάτων.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση είναι μέχρι 10.000 ευρώ. Το πρόγραμμα καλύπτει έως και το 30% των επιλέξιμων παρεμβάσεων (δηλαδή έως 3.000 ευρώ) ενώ το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί από χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο «Ανακαινίζω» είναι η υποχρεωτική ένταξη πρώτα στο «Εξοικονομώ».

Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Τι ισχύει για την επιδότηση

Η πλατφόρμα για το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 20 Ιουνίου. Εκτιμάται ότι μέσω αυτού του προγράμματος θα λάβουν επιδότηση 120.000 νοικοκυριά, για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών θερμοσιφώνων με ηλιακούς σύγχρονης τεχνολογίας.

Για να δοθεί η επιδότηση για την αγορά νέου ηλιακού είναι υποχρεωτική η απόσυρση των παλαιών θερμοσιφώνων οι οποίοι πρέπει να είναι λειτουργικοί.

Το εισοδηματικό όριο ανά μέλος οικογένειας είναι 30.000 ευρώ τον χρόνο και η επιδότηση ανέρχεται έως 60% της δαπάνης αγοράς του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα. Στο ανώτατο ποσό επιχορήγησης για τους δικαιούχους συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Προϋποθέσεις & δικαιούχοι

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024 ή μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων πόρων.

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ, αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Επίσης τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν και μπαταρία. Στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία.

Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού είναι από 45% έως 75% για τα νοικοκυριά και 40% – 60% για τους αγρότες. Η συνολική επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού με μπαταρία μπορεί να φτάσει έως και 16.000 ευρώ για νοικοκυριά και 10.000 ευρώ για αγρότες.

Πηγή: neolaia.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠIΣΗΣ: ΟΑΕΔ-ΔΥΠΑ: Ποιοι δικαιούνται επίδομα 287€. ΑΣΕΠ: «Στο κατώφλι» 5.788 θέσεις εργασίας στο δημόσιο από 21 διαγωνισμούς. Θέσεις για εργάτες, γραμματείς, υπαλλήλους κ.α.