Οι τρίτεκνοι γίνονται το επόμενο διάστημα πολύτεκνοι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές θα ανακοινωθούν η εξίσωση των τριτέκνων και πολυτέκνων.

Οι τρίτεκνοι γίνονται το επόμενο διάστημα πολύτεκνοι, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές θα ανακοινωθούν η εξίσωση των τριτέκνων και πολυτέκνων. Την εξίσωση των προνομίων και των επιδομάτων των τριτέκνων με αυτά που λαμβάνουν οι πολύτεκνες οικογένειες αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο παρουσίασης του σχεδίου που αφορά στο δημογραφικό.

Το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό προβλέπει διάφορες δράσεις, όπως η εξισορρόπηση μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η παροχή προσιτής στέγης σε νέους, η ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η υποστήριξη της οικογένειας.

Για να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικογένειες με τρία παιδιά, θα συζητηθεί η πρόταση να αλλάξει ο ορισμός της πολύτεκνης οικογένειας, με τροποποίηση του αριθμού τέκνων που περιλαμβάνει. Η πρόταση είναι να μειωθεί από τέσσερα σε τρία τα παιδιά που απαιτούνται για να μετρά μια οικογένεια ως πολύτεκνη.

Οι τρίτεκνοι γίνονται πολύτεκνοι – Τα προνόμια που αποκτούν:

 • Αυξημένη μοριοδότηση σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο
 • Μειωμένο τεκμήριο κατά 50% για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες
 • Μειωμένο τιμολόγιο ρεύματος
 • Αυτοκίνητο με έκπτωση στο τέλος ταξινόμησης κατά την αγορά
 • Απαλλαγή από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης για τα 6θέσια ΙΧ
 • Άδειες ταξί
 • Εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη
 • Οικονομική ενίσχυση δήμων κατά τη γέννηση 3ου και 4ου παιδιού
 • Προστασία της µητρότητας από απόλυση
 • Μειωμένα δικαστικά έξοδα
 • Εισιτήρια με έκπτωση σε ΜΜΜ και πλοία υπό προϋποθέσεις
 • Μειωμένο εισιτήριο σε ποδοσφαιρικούς αγώνες
 • Ελεύθερες είσοδοι σε μουσεία, θέατρα, κατά περίπτωση
 • Ισόβια διατήρηση ιδιότητας πολυτέκνου
 • Εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές µε ειδική µοριοδότηση

Η υπουργός Οικογενείας και Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη, με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας, εξετάζει την παροχή περισσότερων προνομίων στις τρίτεκνες οικογένειες.

Το Εθνικό Σχέδιο για το Δημογραφικό θα περιλαμβάνει δράσεις όπως η εξισορρόπηση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η παροχή φθηνής στέγης σε νέους, η ενίσχυση των γυναικών στην εργασία, η υποστήριξη της οικογένειας κ.α.
Ταυτόχρονα, έχει ζητηθεί έλεγχος για το δημοσιονομικό κόστος εξίσωσης των προνομίων και επιδομάτων τρίτεκνων με τις 200.000 και πλέον πολύτεκνες οικογένειες κι αν αυτό είναι εφικτό να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να αντιμετωπίσει το ολοένα διογκούμενο δημογραφικό πρόβλημα.

Με σκοπό να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι οικογένειες με τρία παιδιά, θα τεθεί επί τάπητος και η πρόταση να αλλάξει ο ορισμός της πολύτεκνης οικογένειας και από 4 τέκνα που περιλαμβάνει σήμερα, να τροποποιηθεί σε τρία τέκνα. Το 1944 η πολυτεκνία αφορούσε οικογένειες με 5 τέκνα και το 1979 ο νόμος άλλαξε αναγνωρίζοντας τις οικογένειες με 4 τέκνα ως πολύτεκνες.

Τι λένε οι τρίτεκνοι

Η εξίσωση των προνομίων και των επιδομάτων των τριτέκνων με αυτά που λαμβάνουν οι πολύτεκνες οικογένειες είναι μόνο ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζει η ΟΠΟΤΤΕ σε ανακοίνωσή της.

«Επειδή οι μεγάλες αποφάσεις δεν προσφέρονται για προεκλογική εκμετάλλευση, θέλουμε να πιστεύουμε- και μας αξίζει σαν κοινωνία- πως οι όποιες αποφάσεις άμεσα θα γίνουν νόμος και θα ανταποκρίνεται στις σημερινές κρίσιμες στιγμές της υπογεννητικότητας, της δραματικής αύξησης της ψαλίδας μεταξύ γεννήσεων και θανάτων», αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα και επισημαίνουν τις θέσεις τους.

«Οι τρίτεκνοι έχουμε καταθέσει αναλυτικά τις θέσεις μας:

1) Η εξομοίωση τριτέκνων με τους άλλους πολύτεκνους

2) Η διαμόρφωση όρων στήριξης των νέων στην εργασία, την κατοικία, τις κοινωνικές υποδομές. Όχι με επικοινωνιακά τερτίπια αλλά με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

3) Η εχθρική αντιμετώπιση στη φορολογία, στις μετακινήσεις, στην διαβίωση στην περιφέρεια, στην αφαίρεση της τριτεκνικής ιδιότητας όταν μεγαλώσει το 1ο παιδί ΔΕΝ δημιουργεί κλίμα και όρους συμβίωσης νέων ανθρώπων, ούτε καν όρους επιβίωσης με την ακρίβεια σε τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα, ενοίκια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Οι νύχτες είναι γκαστρωμένες… αρκεί να αξίζει η γέννα!

Τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο μας έχουν… πλημμυρίσει με κυβερνητικές διαρροές για εξομοίωση των τριτέκνων με τους άλλους πολύτεκνους.

Όλα τα πολιτικά κόμματα αναγνωρίζουν – ως τώρα τα κυβερνητικά μόνο στα λόγια – την ανάγκη γενναίων παρεμβάσεων για το δημογραφικό και τη στήριξη της οικογένειας. Η τακτική ήταν να μοιράζουν ψίχουλα, απόδειξη πως έσπρωχναν «την καυτή πατάτα» στην επόμενη κυβέρνηση.

Η δική μας πολιτική εκτίμηση είναι πως τα μέτρα και τα βήματα για το δημογραφικό που μια σημαντική απόφαση του κοινοβουλίου τα έχει προσδιορίσει, δεν είναι ζήτημα οικονομικό κυρίως. Είναι ζήτημα προτεραιοτήτων.

Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση πως η εξομοίωση των τριτέκνων με τους άλλους πολύτεκνους θα είναι το μαγικό ραβδί. Μπορεί όμως να συμβάλλει διαμορφώνοντας ένα καλύτερο περιβάλλον για τη στήριξη της οικογένειας.

Οι τρίτεκνοι έχουμε καταθέσει αναλυτικά τις θέσεις μας:

1) Η εξομοίωση τριτέκνων με τους άλλους πολύτεκνους

2) Η διαμόρφωση όρων στήριξης των νέων στην εργασία, την κατοικία, τις κοινωνικές υποδομές. Όχι με επικοινωνιακά τερτίπια αλλά με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό.

3) Η εχθρική αντιμετώπιση στη φορολογία, στις μετακινήσεις, στην διαβίωση στην περιφέρεια, στην αφαίρεση της τριτεκνικής ιδιότητας όταν μεγαλώσει το 1ο παιδί ΔΕΝ δημιουργεί κλίμα και όρους συμβίωσης νέων ανθρώπων, ούτε καν όρους επιβίωσης με την ακρίβεια σε τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα, ενοίκια.

Απαιτούμε λοιπόν, να μην επιχειρήσει κανείς να μας ξεγελάσει!

Επειδή οι μεγάλες αποφάσεις δεν προσφέρονται για προεκλογική εκμετάλλευση, θέλουμε να πιστεύουμε- και μας αξίζει σαν κοινωνία- πως οι όποιες αποφάσεις άμεσα θα γίνουν νόμος και θα ανταποκρίνεται στις σημερινές κρίσιμες στιγμές της υπογεννητικότητας, της δραματικής αύξησης της ψαλίδας μεταξύ γεννήσεων και θανάτων.

Οι τρίτεκνοι και οι άλλοι πολύτεκνοι έχουμε κοινή μοίρα και ίδια απαίτηση. Να στηριχθεί η οικογένεια, οι νέοι να κάνουν οικογένεια στην πόλη και στην περιφέρεια.

Να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειες μας. Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα!

Ας το καταλάβουμε όλοι και όσοι νομοθετούν και όσοι ψηφίζουμε, τα χρόνια για το δημογραφικό είναι κρίσιμα.

Δεν φτάνει ένα βήμα μπροστά, γιατί τότε πάμε δύο βήματα πίσω!»

Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλη η απόφαση για τις δωρεάν διακοπές του ΟΠΕΚΑ. Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πότε πάμε ταμείο. Πότε μπορείτε να πάρετε επίδομα 600€. Υβριδική εργασία στην Coca Cola