Γράψαμε μερικές πρακτικές συμβουλές πάνω στην αναζήτηση εργασίας. Δώστε μεγάλη προσοχή γιατί πολλά μπορεί να μην τα έχετε ξανακούσει ή να μην τα έχετε σκεφτεί.

Αυτό το άρθρο το γράψαμε αποκλειστικά από την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στο GTJD. Βασίζεται πάνω σε λάθη και παραλείψεις που οι ίδιοι οι υποψήφιοι κάνουν όταν ψάχνουν για δουλειά.

Network, Network και….Network

Το πιο σημαντικό στην αναζήτηση εργασίας αλλά και στην μετέπειτα εξέλιξη είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου δικτύου επαγγελματιών και φίλων. Στην Αμερική λένε “Δεν έχει σημασία τι ξέρεις, αλλά ποιον ξέρεις”. Πολύ τραβηγμένη έκφραση αλλά δεν απέχει από την πραγματικότητα. Σε όποιο κλάδο εργασίας και να είσαι, πάντα υπάρχει κάποιος άλλος που κάνει ή θέλει να κάνει την ίδια δουλειά.

Στο GTJD έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε την δυνατότητα στα μέλη να μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ώστε να αναπτύξουν networking. Ενώ βλέπουμε ότι πολλοί είναι συνειδητοποιημένοι, η πλειοψηφία δεν δίνει σημασία. Η δουλειά δεν πρόκειται να σε βρει μόνη της, πρέπει να ψάξεις να την βρεις εσύ.

Μην περιμένετε να χρειαστείτε να ψάξετε για δουλειά. Ξεκινήστε το δίκτυο σας από σήμερα!

Ψάξτε τον εαυτό σας

…στην κυριολεξία. Βάλτε το όνομα σας στο Google και δείτε τι αποτελέσματα βγαίνουν. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο μελλοντικός σας εργοδότης να το κάνει. Στο GTJD έχουμε φτιάξει τα δημόσια Προφίλ με τέτοιο τρόπο ώστε αν κάποιος πατήσει το όνομα σας να βγαίνουν στην πρώτη σελίδα του Google. Εάν φυσικά έχετε επιλέξει το Προφίλ σας να είναι “Δημόσιο”.

Σκεφτείτε, τι θέλετε να βγαίνει στο Google πρώτο αν κάποιος πατήσει το όνομα σας; Οι καλοκαιρινές φωτογραφίες που κάνατε διαγωνισμό μπύρας στο Facebook ή το επαγγελματικό σας Προφίλ του GTJD;

Όποιος δεν έχει φτιάξει το Προφίλ του στο GTJD, προτείνω να αρχίζει να δίνει λίγο παραπάνω σημασία.

Ψάξτε τον εργοδότη

…πάλι στην κυριολεξία. Όταν βλέπετε σε μια αγγελία ότι το email του εργοδότη είναι career@noname.gr, τότε πολύ πιθανόν το site της εταιρίας να είναι www.noname.gr. Αλλά ακόμα και να μην είναι αυτό ψάξτε την εταιρία, μπείτε στην σελίδα της. Δείτε τι ύφος έχει, μάθετε για τους ιδιοκτήτες και τα στελέχη της.

Όλα αυτά θα σας δώσουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην συμπλήρωση μιας καλής συνοδευτικής επιστολής και μετέπειτα στην συνέντευξη.

Επιμονή και όχι υπομονή

Αυτό είναι Super SOS! Μην περιμένετε να έρθει κάποιος ένα πρωί να σας βρει δουλειά.

Έστω ότι βρήκατε μια δουλειά που σας αρέσει. Μην αρκεστείτε απλά να στείλετε το βιογραφικό σας και να περιμένετε.

Ακολουθήστε αυτή την απλή λογική σειρά:

  1. Στείλτε το βιογραφικό σας
  2. Περιμένετε 2-3 μέρες
  3. Πάρτε τηλέφωνο το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού της εταιρίας που στείλατε το βιογραφικό
  4. Ενημερώστε τους ότι τους στείλατε το βιογραφικό και απλά πήρατε τηλέφωνο για να βεβαιωθείτε ότι το έχουν λάβει, ενώ παράλληλα να είστε προετοιμασμένοι για mini-συνέντευξη
  5. Ενημερώστε τους ότι είστε διαθέσιμοι για όποια διευκρίνηση χρειαστούν
  6. Αν σας πουν “Θα σας ενημερώσουμε σε δύο μέρες”, ξαναπάρτε τηλ σε δύο μέρες, μην περιμένετε να σας πάρει η εταιρία!

Η επιμονή, με ευγενικό τρόπο πάντα, δέχεται καλή αντιμετώπιση από τον σωστό εργοδότη.

Επικεντρωθείτε

…όσο μπορείτε. Το καταλαβαίνω ότι με την γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί στην εύρεση εργασίας, δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί. Αλλά δεν μπορούμε την μία μέρα να στέλνουμε βιογραφικό για θέση λογιστή και την επόμενη για θέση καμαριέρας!

Προσπαθείστε να επικεντρωθείτε σε ένα τομέα αναζήτησης εργασίας εξαρχής και αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει ότι περνάει από το χέρι σας και δεν έχετε βρει δουλειά, μετακινηθείτε σε κάποιον άλλο τομέα.

Σχετικά με το GTJD

Μερικές συμβουλές για το πως να χρησιμοποιήσετε καλύτερα τις δυνατότητες του GTJD

  • Φτιάξτε ένα πλήρες βιογραφικό. Οι εργοδότες εκτός από το να βάζουν αγγελίες, κάνουν και αναζητήσεις στην βάση βιογραφικών του GTJD. Πολλοί εργοδότες πρώτα ψάχνουν στην βάση βιογραφικών και μετά αν δεν βρουν κάποιον υποψήφιο βάζουν αγγελία. Είναι λογικό ο κάθε εργοδότης να προτιμήσει ένα ολοκληρωμένο από ένα πρόχειρα φτιαγμένο βιογραφικό.
  • Δημιουργείστε τουλάχιστον ένα Job Alert ώστε να ενημερώνεστε για νέες δουλειές που σας ενδιαφέρουν μέσω email.
  • Φτιάξτε ένα επαγγελματικό δημόσιο Προφίλ. Είναι πολύ πιθανόν ο μελλοντικός σας εργοδότης να κάνει αναζήτηση του ονόματος σας στο Google. Είναι καλό να δει ένα σωστά φτιαγμένο Προφίλ.
  • Ελάτε σε επαφή στο Forum. Στο forum του GTJD μπορείτε να βρείτε άλλα άτομα στον επαγγελματικό τομέα σας

Πηγή: getthejobdone.gr

Δείτε ακόμα…

Βάλτε τέλος στο βαρετό βιογραφικό σας

Πέντε λάθη που κάνετε σε μια συνέντευξη και δεν το γνωρίζετε

Τα Googloμυστικά της αναζήτησης εργασίας, 1ο μέρος: Οι 4 βασικές επιλογές της σύνθετης αναζήτησης

Τα Googloμυστικά της αναζήτησης εργασίας, 2ο μέρος: Τα «μαγικά» φίλτρα