Διαθέτετε πτυχία, εμπειρία, θέληση. Και καταστρέφετε τη θετική σας εικόνα μόνοι σας; Διαβάστε πώς ακριβώς.
H Rachel Green είναι διευθύντρια του Emotional Intelligence Institute και coach υποψηφίων για εργασία. Έχει διενεργήσει χιλιάδες συνεντεύξεις και έχει γνώση του τι χρειάζονται οι εργοδότες από έναν υποψήφιο υπάλληλο ή συνεργάτη.
Κατέγραψε τα τρία βασικά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι στις συνεντεύξεις τους και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε εσείς να τα αποφύγετε.
Νομίζουν πως το βιογραφικό «μιλάει» μόνο του
Οι υποψήφιοι ξοδεύουν πολύ χρόνο, και σωστά, στη σύνταξη του βιογραφικού τους. Είναι αυτό που θα τους πάει μέχρι τη συνέντευξη. Δεν είναι, όμως, αυτό που θα τους δώσει τη δουλειά. Ο recruiter μπορεί να μην έχει διαβάσει καν το βιογραφικό. Μπορεί να το διάβασε και να μην το θυμάται. Μπορεί να το διάβασε, να το θυμάται και να έχει απορίες. Πρέπει να είστε έτοιμοι να εξηγήσετε τα πάντα και να δώσετε την εντύπωση πως το συντάξατε με βάση την προσωπικότητα και την εμπειρία σας και όχι μέσω κάποιου «οδηγού» που βρήκατε στο Internet. Επιπλέον, η συνέντευξη πάντα πάει πέρα και πάνω από το ίδιο το βιογραφικό και η απόφαση για πρόσληψη βασίζεται στη συζήτηση με τον υποψήφιο.
Είναι νευρικοί και ανήσυχοι
Συνήθως ο υποψήφιος κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα» για δύο λόγους: είτε επειδή νομίζει πως δεν θα τα καταφέρει είτε επειδή πιστεύει πως ο ίδιος είναι το αντικείμενο της συνέντευξης. Στην πραγματικότητα, όμως, η πίεση είναι στον recruiter και σε εκείνους που θα πάρουν την απόφαση για την πρόσληψη ή όχι. Αυτοί είναι που νιώθουν την πίεση για τυχόν λάθος πρόσληψη, αυτοί σκέφτονται ότι πρέπει να τηρήσουν τις εταιρικές διαδικασίες, αυτοί προσπαθούν να φανταστούν πολλές εκδοχές μιας ομάδας που δουλεύει με κάθε έναν από τους υποψηφίους που εξετάζουν.
Συνεπώς, δεν είστε εσείς το επίκεντρο. Χαλαρώστε και λυπηθείτε και λίγο αυτούς τους ανθρώπους που έχουν τόσο δύσκολο έργο. Βοηθήστε τους να επιλέξουν τον καλύτερο υποψήφιο. Εσάς. Και να μην έχουν και καμία αμφιβολία. Θα τους κάνετε χαρούμενους και θα το θυμούνται για πάντα.
Είναι εκτός θέματος
Φανταστείτε έναν CEO ή έναν επικεφαλής τμήματος που ψάχνει στέλεχος για μια συγκεκριμένη θέση. Ενδιαφέρεται να ακούσει τι κάνατε σε μια άσχετη δουλειά πριν από πέντε χρόνια ή καίγεται να διαπιστώσει πώς θα ταιριάζατε εσείς στην ομάδα του και στα απαιτούμενα καθήκοντα; Κάντε την έρευνά σας, καταγράψτε τις ακριβείς ανάγκες της θέσης και περιγράψτε γιατί εσείς είστε ο ιδανικότερος να την καλύψει. Σας βλέπουν απέναντί τους και σκέφτονται «τι θα κερδίσουμε εμείς αν τον/την προσλάβουμε; Πώς θα μας βοηθήσει;». Ενσωματώστε στη συνέντευξή σας τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Δείξτε ότι γνωρίζετε τις ανάγκες τους, ότι έχετε ενδιαφερθεί για τη συγκεκριμένη εταιρεία πολύ προτού φτάσετε στην αίθουσα.
Πηγή : www.fortunegreece.com