Σαρωτικές αλλαγές στο τρόπο εισαγωγής των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων στις Ακαδημίες του Εμπορικού Ναυτικού έρχονται ανήμερα των πανελλαδικών εξετάσεων, με τη χρονιά της οριστικής ανατροπής να είναι το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Ταυτόχρονα αυξάνονται οι θέσεις για το 2018-2019 για τους υποψηφίους, ενώ ενισχύονται οι απόφοιτοι που προέρχονται από τα ΕΠΑΛ Ναυτικού Τομέα και των Ναυτικών Λυκείων, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών σε λίγες εβδομάδες.

Χθες αναρτήθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση αλλά και το ΦΕΚ το οποίο ορίζει ότι οι φετινοί σπουδαστές των ΑΕΝ ανέρχονται σε 1119 (634 πλοίαρχοι και 485 μηχανικοί) ενώ πέρσι μπήκαν στις σχολές 985 (514 πλοίαρχοι και 471 μηχανικοί), καταγράφοντας αύξηση 13,6%. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση στους εισακτέους, σε μία προσπάθεια τόνωσης του ναυτικού επαγγέλματος. Η δεύτερη αύξηση των εισακτέων θα αφορά όσους υποψήφιους έκαναν τα χαρτιά τους για εισαγωγή μέσω μοριοδότητης από την κατάθεση των απολυτήριων τους στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Μέχρι και την περσινή χρονιά, οι υποψήφιοι προέρχονταν κατά 70% από πανελλαδικές εξετάσεις και 30% από μοριοδότηση και συγκεκριμένα το 15% των υποψηφίων προέρχονταν από τα Γενικά Λύκεια, το 7% από ΕΠΑΛ και το 8% από ΕΠΑΛ Ναυτικού Τομέα και Ναυτικά Λύκεια. Από το 2019 το καθεστώς της μοριοδότησης καταργείται, και πλέον όλοι οι φοιτητές των ΑΕΝ θα προέρχονται αποκλειστικά μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα δεσμεύσει το 15% των υποψηφίων να προέρχονται αποκλειστικά από ΕΠΑΛ Ναυτικού Τομέα και Ναυτικών Λυκείων.

Η φετινή χρονιά είναι η μεταβατική προς την κατάργηση του θεσμού της μοριοδότησης. Ο αριθμός εισακτέων των ΑΕΝ θα καλυφθεί κατά:

– 75% από υποψηφίους πανελλαδικών εξετάσεων, εκ των οποίων το 55% του συνολικού αριθμού εισακτέων θα προέρχεται από Γενικά Λύκεια και από τα επιστημονικά πεδία Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών και Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής (2ο και 4ο πεδίο), 1% από Εσπερινά Λύκεια και 1,5% κα καλύπτεται από υποψηφίους από τα Γενικά Λύκεια των Λέσβου , Χίου, Οινουσσών και Ψαρών, αποφοίτων που είχαν υποβάλει αίτηση δήλωση  βάσει των εξετάσεων το 2016-2017 από το 2ο και 5ο πεδίο. Το 20% θα προέρχεται από τα Επαγγελματικά Λύκεια όλων των τομέων με το 1% να αφορά τα Εσπερινά ΕΠΑΛ και το 1,5 τα ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια των παραπάνω νησιών.

– 25% θα προέρχεται από υποψήφιους που θα καταθέσουν τον απολυτήριο τίτλο Λυκείου στο υπουργείο Ναυτιλίας και θα μοριοδοτηθούν. Φέτος όμως εκτός της μείωσης του ποσοστού αυτό αλλάζουν και τα ποσοστά των υποψηφίων ανάλογα το σχολείο αποφοίτησης και πλέον:

-το 13% από ΕΠΑΛ ναυτικού τομέα και Ναυτικά Λύκεια

-το 9% θα προέρχεται από ΓΕΛ

-2% ΕΠΑΛ των ειδικοτήτων της Ομάδας Προσανατολισμού Τεχνολογικών

Εφαρμογών καθώς και της Ομάδας Προσανατολισμού Διοίκησης & Οικονομίας

-1% από ΕΠΑΛ οποιασδήποτε κατηγορίας καθώς και ΤΕΕ.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ