Στην υγεία, την ασφάλεια, στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία θα πραγματοποιηθούν 8.810 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το 2014 στην πλειονότητα τους από επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχει λάβει το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι προσλήψεις θα αφορούν στην πλειονότητα τους επιτυχόντες σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ οι οποίοι απογράφονται μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχουν αποσταλεί τα αιτήματα των υπουργείων για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μετά την απογραφή των πτυχιούχων διοριστέων θα γίνει η κατηγοριοποίηση όσων διαθέτουν τα τυπικά προσόντα για να προσληφθούν στις θέσεις που «ανοίγονται» στο Δημόσιο.
Ο τελικός αριθμός των θέσεων που θα εγκριθούν ανά υπουργείο και ανά τομέα δράσης, θα εξαρτηθεί κυρίως από την υλοποίηση των απολύσεων εντός του έτους, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που δίνεται από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής να αντικαταστήσει κάθε υπάλληλο που θα απολυθεί, με έναν επιτυχόντα σε προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.
Εκτός της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε μία απόλυση», στην εξίσωση των προσλήψεων θα προστεθούν οι διορισμοί που προκύπτουν από την αναλογία «μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις» που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο, ενώ οι τελικές θέσεις που θα ανοίξουν στο Δημόσιο θα εξαρτηθούν και από τις μετακινήσεις «διαθέσιμων» υπαλλήλων σε κενές οργανικές θέσεις.
Πού θα γίνουν οι προσλήψεις
Σύμφωνα με τα αιτήματα που έχουν καταθέσει τα υπουργεία και έχουν τεθεί υπόψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προωθούνται προσλήψεις στα υπουργεία:
Εθνικής Άμυνας 1119
Δημοσίας Τάξης 1120
Δικαιοσύνης 939
Εργασίας 1493
Οικονομικών 2139
Υγείας 2000
Σε προτεραιότητα θα τεθούν οι προσλήψεις στον τομέα της Υγείας που αφορούν κυρίως γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, το οποίο θα αξιοποιηθεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές από τους κυλιόμενους πίνακες που έχει δημιουργήσει το ΑΣΕΠ.
Αντίστοιχα στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταγραφεί κενές θέσεις για ελεγκτές, εφοριακούς, τελωνειακούς, οικονομολόγους όπου θα τοποθετηθούν διοριστέοι που κατέχουν πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών και μεταπτυχιακά ή διδακτορικά στον τομέα των οικονομικών επιστημών.
Την ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, αλλά και τη στελέχωση των ασφαλιστικών ταμείων με προσωπικό για την έκδοση συντάξεων καθώς και ελεγκτές έχει ζητήσει το υπουργείο Εργασίας, ενώ στο υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν καταγραφεί κενές θέσεις για σωφρονιστικούς υπαλλήλους και φύλακες καταστημάτων κράτησης.
Τέλος, νέες προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν για ένστολο προσωπικό στον στρατό και στην αστυνομία (ειδικοί φρουροί και αστυνομικοί), ενώ διορισμοί θα πραγματοποιηθούν στο Λιμενικό και στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη διαδικασία πρόσληψης θα δημοσιευτεί προκήρυξη από το ΑΣΕΠ για την κάλυψη κενών θέσεων όπου θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ.
Πληροφορίες της «Εργασίας» αναφέρουν ότι το ΑΣΕΠ πιέζει στην κατεύθυνση διαμόρφωσης κυλιόμενου πίνακα επιτυχόντων ανά κλάδο και κατηγορία εκπαίδευσης, με στόχο να επισπευσθεί η διαδικασία των προσλήψεων.
Πηγη: Εθνος Εργασία (μέσω dikaiοlοgitika.gr)