Κυκλώνας: Σε επιφυλακή η χώρα για την επέλαση του Κυκλώνα «Ζορμπά». Τα τρία σενάρια. Ποιες περιοχές θα χτυπήσει. Ξεκίνησε ο σχηματισμός του, βόρεια της Λιβύης.
Σε επιφυλακή βρίσκεται η χώρα μας για το πέρασμα του κυκλώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν τη στιγμή. Ο κυκλώνας όπως θα μπορείτε να δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία του δορυφόρου του Sat24, έχει ήδη ξεκινήσει να σχηματίζεται και η πορεία του από τα νότια παράλια της χώρας μας αναμένεται το Σάββατο.
Ο μεσογειακός κυκλώνας που έχει ήδη σχηματιστεί στα ανοιχτά του Ιονίου και βρίσκεται μακριά από τη χώρα μας θα μας επηρεάσει σε δυο φάσεις, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας η οποία καλεί σε αυξημένη ετοιμότητα τους πολίτες.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
φωτογραφία από τον δορυφόρο του Sat24 πριν από περίπου δύο ώρες
Σε πρώτη φάση ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα παρουσιαστούν στο νότιο Ιόνιο, στην Κρήτη και στη νότια Πελοπόννησο.
Spectacular visible satellite animation of #Medicane in the Ionian sea right now, it continues organizing and deepening while moving north. Pressure at 994 mbar, sustained winds around 100 km/h. Source: @meteociel
Forecast track details: https://t.co/LvjXFASDeM pic.twitter.com/SJ62FsMzPX— severe-weather.EU (@severeweatherEU) September 28, 2018
Σταδιακά, κυρίως από το μεσημέρι της Παρασκευής και μετά, καθώς στροβιλίζεται αυτός ο πρώτος σχηματισμός, θα βελτιωθεί για λίγο ο καιρός στην Κρήτη, πρόσκαιρα, και στις δυτικές Κυκλάδες, και θα κινηθεί βορειότερα, επηρεάζοντας τη νότια και νοτιοανατολική Αττική.
Early morning view of the rapidly forming #medicane in the south-central Mediterranean! Rapidly organizing, on track with model guidance. Note the detached frontal boundary across Crete Island. Images: @SAT24_WEATHER -follow them for more satellite imagery of Europe and the world pic.twitter.com/LCU6gHkNf5
— severe-weather.EU (@severeweatherEU) September 28, 2018
Οι βροχοπτώσεις δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας και κατά τη διάρκεια της νύχτας ο καιρός θα έχει ένα μικρό και πρόσκαιρο σπάσιμο.
Μέσα στο Σάββατο, το χαμηλό θα αρχίσει και πάλι να κινείται σταδιακά προς τη χώρα μας και θα προκαλέσει και πάλι ένταση των βροχοπτώσεων.
Το κέντρο του μεσογειακού κυκλώνα όπως τον ονομάζει η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένεται να φθάσει στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου μεταξύ 15:00-18:00 του Σαββάτου, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις.
Το ύψος του κύματος μεταξύ Πελοποννήσου και Κρήτης, το μεσημέρι του Σαββάτου, με βάση το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα 11 μέτρα.
Τα εντονότερα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως την Πελοπόννησο νότια και ανατολική, δυτικές Κυκλάδες, Κρήτη, δυτική και κεντρική Κρήτη και κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, από το απόγευμα προς το βράδυ θα έχουμε μια ανατολικότερη επέκταση των φαινομένων.
Πλησιάζοντας τις ακτές της Πελοποννήσου θα εξασθενήσει γρήγορα και από ανέμους 12 μποφόρ στο Νότιο Ιόνιο, στα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της χώρας μας θα πνέουν με ένταση 7 έως 9 μποφόρ. Αυξημένος κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων υπάρχει στην Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο, την Αν. Στερεά και την Αν. Θεσσαλία.
Μεγάλες ποσότητες σκόνης από την Αφρική που στις νοτιότερες περιοχές μπορεί να οδηγήσουν σε λασποβροχές.
Σαν τάση του καιρού, την Κυριακή, το χαμηλό αυτό θα περάσει μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, θα μπει μέσα στις νότιες Κυκλάδες και στη συνέχεια θα αρχίσει σταδιακά να εξομαλύνεται η κατάστασή του, να ρηχαίνει το χαμηλό αυτό προς το ανατολικό Αιγαίο.
Αναφορικά με τους ανέμους, ενώ θα εξασθενίσουν στο Κεντρικό και το Βόρειο Αιγαίο αύριο Παρασκευή θα παραμείνουν αρκετά ενισχυμένοι, με εντάσεις που θα φτάνουν τα 9-10 μποφόρ και θα είναι ανατολικά, βορειοανατολικά στο νότιο Ιόνιο.
Το Σάββατο, θα γυρίσουν σε νοτιάδες και πρόσκαιρα θα έχουν την ίδια ένταση τα 9-10 μποφόρ σε μια μικρή και περιορισμένη έκταση η όποια θα είναι μεταξύ νότιας Πελοποννήσου και Κρήτης.
Δείτε live τον σχηματισμό και το πέρασμα του κυκλώνα νότια της χώρας από τον δορυφόρο. Η εικόνα ανανεώνεται συνεχώς από το τον δορυφόρο του windy.com.
Eικόνα από τον δορυφόρο του Sat24 (ανανεώνεται κάθε 15 λεπτά, μετά την δύση του ηλίου απαιτείται η επιλογή infrared στο κάτω μέρος του πλαισίου της εικόνας του δορυφόρου)
Νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων
Συναγερμός έχει σημάνει στη χώρα μας για τον μεσογειακό κυκλώνα που αναμένεται να σαρώσει τις επόμενες ώρες πολλές περιοχές.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) με νέο έκτακτο δελτίο προειδοποιεί για επικίνδυνα φαινόμενα.
Πού θα «χτυπήσει» ο κύκλωνας
1. Την Παρασκευή (28-09-2018):
Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.
Β. Άνεμοι στο Ιόνιο 7 – 8 και στο Αιγαίο 6 – 7 μποφόρ.
2. Το Σάββατο (29-09-2018):
Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από το πρωί στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και την Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική.
Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Β. Άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 – 10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.
3. Την Κυριακή (30-09-2018):
Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο το πρωί και βαθμιαία θα σταματήσουν. Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Β. Άνεμοι θυελλώδιες 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9 – 10 μποφόρ) θα πνέουν στο Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.
Πότε «χτυπάνε» οι μεσογειακοί κυκλώνες
Οι μεσογειακοί κυκλώνες (με ή χωρίς εισαγωγικά) είναι πιθανότερο να σχηματισθούν το φθινόπωρο ή το χειμώνα πάνω από σχετικά θερμά ύδατα, σε συνδυασμό με τον ψυχρότερο αέρα από πάνω τους, ενώ οι τροπικοί κυκλώνες είναι πιο συνηθισμένοι κατά τους μήνες του καλοκαιριού. Ενώ στον Ατλαντικό ή στον Ειρηνικό Ωκεανό οι κυκλώνες προϋποθέτουν θερμοκρασίες θάλασσας περίπου 27 βαθμών Κελσίου, στη Μεσόγειο μπορούν να σχηματιστούν κυκλώνες ακόμη και με νερά με θερμοκρασία μόνο 14 βαθμών Κελσίου.
Οι Medicanes έχουν ένα ψυχρό πυρήνα και κινούνται πάντα από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ξεκινούν σαν απλές καταιγίδες για να εξελιχθούν σε κάτι πολύ περισσότερο, μετατρέποντας θερμοδυναμικά τη θερμότητα και την υγρασία της Μεσογείου σε ενέργεια. Αναπτύσσεται έτσι ένα ισχυρό υποτροπικό σύστημα χαμηλών πιέσεων, με πυκνά νέφη να στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι» καθαρό από νέφη, κάτι που θυμίζει πολύ έναν τροπικό κυκλώνα.
Δύο είναι οι συνηθέστερες περιοχές για τη δημιουργία μεσογειακού κυκλώνα: αφενός μια περιοχή στη δυτική Μεσόγειο μεταξύ της Ισπανίας, της Σαρδηνίας και της Κορσικής και, αφετέρου, στην ανατολική Μεσόγειο στο Ιόνιο, ιδίως στο νότιο. Είναι πιθανό ότι η μορφολογία των ακτογραμμών ανάμεσα στην «μπότα» της νότιας Ιταλίας και στη δυτική Ελλάδα ευνοεί την ανάπτυξη ανέμων που στροβιλίζονται αντίστροφα από τη φορά του ρολογιού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα χαμηλό βαρομετρικό σύστημα.
Παρόλο που οι Medicanes αναμένεται να παραμείνουν σχετικά σπάνιοι, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κολούμπια θεωρούν ότι, καθώς θα αυξάνεται η επιφανειακή θερμοκρασία των υδάτων στη Μεσόγειο λόγω και της κλιματικής αλλαγής, στο μέλλον είναι πιθανό ότι το φαινόμενο -όταν συμβαίνει- θα είναι ισχυρότερο και θα μοιάζει ακόμη περισσότερο με κανονικό κυκλώνα.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ