Δείτε επίσης: ΑΣΕΠ: 1.729 μόνιμες θέσεις και με απολυτήριο λυκείου. ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 86.000 θέσεις εργασίας
Βρετανία αποφάσισε να ξεκινήσει το νέο έτος με το νέο πιλοτικό πρόγραμμα 4ήμερης εργασίας, ακολουθώντας τα χνάρια της Ισλανδίας. Το νέο εργασιακό πιλοτικό πρόγραμμα θα είναι 6μηνο και θα παρακολουθείται από την 4 Day Week Global και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Κολέγιο της Βοστώνης.
Συγκεκριμένα, η Βρετανία θα εφαρμόσει το εργασιακό σύστημα 100:80:100, το οποίο μεταφράζεται ως εξής: Οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν μόνο για το 80% της κανονικής τους εργάσιμης εβδομάδας θα αμείβονται όμως με το 100% της αμοιβής τους. Παράλληλα, οι εταιρείες και οι ερευνητές θα εκτιμήσουν τι αντίκτυπο θα έχει στην παραγωγικότητα, αλλά και στην ευημερία των εργαζομένων.
Στον «νέο τολμηρό τρόπο εργασίας για το 2022», όπως αναφέρεται από τους Βρετανός ερευνητές, θα συμμετάσχουν περισσότερες από 30 βρετανικές εταιρείες.
Το πιλοτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για την εργάσιμη εβδομάδα 4 ημερών (4 Day Week Global) σε συνεργασία με τη δεξαμενή σκέψης «Autonomy», την εκστρατεία στη Βρετανία «4 Day Week UK» και τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Η «συντριπτική επιτυχία» στο πείραμα της Ισλανδίας
Ως «συντριπτική επιτυχία» έχει χαρακτηριστεί από τους ερευνητές το μεγαλύτερο εργασιακό πιλοτικό project παγκοσμίως που εφάρμοσε πριν από λίγους μήνες η Ισλανδία και αφορά 4ήμερη εργασία με αποδοχές πενθημέρου.
Το πείραμα της Ισλανδίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2015 και 2019 και απέδειξε ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή και βελτιωμένη στους περισσότερους χώρους εργασίας. Να σημειωθεί ότι πολλοί εργαζόμενοι άλλαξα τα ωράρια τους από μια εβδομάδα 40 ωρών σε μια εβδομάδα 35 ή 36 ωρών.
Οι δοκιμές οδήγησαν τα συνδικάτα να επαναδιαπραγματευτούν τα πρότυπα εργασίας και τώρα το 86% του εργατικού δυναμικού της Ισλανδίας είτε έχει ήδη μετακινηθεί σε λιγότερες ώρες εργασίας για την ίδια αμοιβή, είτε θα αποκτήσει το δικαίωμα, ανέφεραν οι ερευνητές.
Οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι και σε κίνδυνο burnout και ανέφεραν ότι η ισορροπία της υγείας τους και της επαγγελματικής ζωής τους έχει βελτιωθεί. Ανέφεραν επίσης ότι έχουν περισσότερο χρόνο να περάσουν με τις οικογένειές τους, να κάνουν χόμπι και να ολοκληρώσουν τις δουλειές του σπιτιού.
Δείτε επίσης: ΑΣΕΠ: 1.729 μόνιμες θέσεις και με απολυτήριο λυκείου. ΟΑΕΔ: Προγράμματα για 86.000 θέσεις εργασίας