Η λειτουργία των 26 ιδιόκτητων Βρεφονηπιακών Σταθμών (ΒΝΣ) της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) αποτελεί μια ακόμα δράση που αποσκοπεί στη στήριξη των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
Το πρόγραμμα λειτουργίας των ΒΝΣ της Δ.ΥΠ.Α. συμβάλλει στο ευρύτερο εθνικό έργο στο χώρο της προσχολικής αγωγής και παράλληλα συμπαρίσταται στις οικογένειες των εργαζομένων με στόχο την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών τους, μέσα από κατάλληλες συνθήκες φροντίδας και αγωγής. Η λειτουργία των ΒΝΣ της Δ.ΥΠ.Α τηρεί υψηλές προδιαγραφές, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας, καθαριότητας, εκπαιδευτικών προγραμμάτων αλλά και σε θέματα κατάρτισης του προσωπικού.
Πού βρίσκονται οι βρεφονηπιακοί σταθμοί
Από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δ.ΥΠ.Α., 8 λειτουργούν στα όρια του Ν. Αττικής και 18 σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις και σε Δήμους με μεγάλο εργατικό δυναμικό.
Στην Αττική λειτουργούν ΒΝΣ στους Δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Άνω Λιοσίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου, Μενιδίου, Μοσχάτου, Ολυμπιακού Χωριού και Περιστερίου.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργούν ΒΝΣ στις πόλεις: Αγρινίου, Άρτας, Δράμας, Ηγουμενίτσας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καρπενησίου, Κομοτηνής, Λάρισας, Μεσολογγίου, Νάουσας, Ξάνθης, Πατρών, Πυλαίας Θεσσαλονίκης, Σερρών και Τρικάλων.
Αναλυτικά οι διευθύνσεις εδώ: https://www.dypa.gov.gr/brefonipiaki-paidiki-stathmi-dypa?tab=diefthynseis-brefonipiakwn-paidikwn-stathmwn-tis-dypa&tab2=&tab3=
Προϋποθέσεις εγγραφής στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί της Δ.ΥΠ.Α., απευθύνονται σε παιδιά που οι γονείς τους ή οι κηδεμόνες τους είναι δικαιούχοι των παροχών της Δ.ΥΠ.Α.
Δικαιούχοι είναι ο γονέας, οι γονείς ή οι ασκούντες την επιμέλεια (ανάδοχοι, κηδεμόνες, κ.ά.) ωφελούμενων παιδιών, που:
Κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος συμπλήρωσαν συνολικά 25 ημέρες ασφάλισης στον eΕΦΚΑ ή/και ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή/και τακτικής επιδότησης ανεργίας ή/και επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας, ή είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ για τουλάχιστον 2 μήνες κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, ή είναι δικαιούχοι του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς-ανεξαρτήτως απασχολούμενων ασφαλισμένων (τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ).
Για την αίτηση οι δικαιούχοι χρειάζονται τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και η υποβολή γίνεται μέσω του gov.gr και συγκεκριμένα στη σελίδα https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-brephiko-kai-paidiko-stathmo/eggraphe-se-brephonepiako-stathmo-tes-demosias-uperesias-apaskholeses-d-up
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων, αναρτούνται προσωρινοί πίνακες επιλεγέντων, αναπληρωματικών και αποκλειομένων βρεφών και νηπίων και οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις εντός 3 ημερών.
Γίνονται δεκτά βρέφη από 6 μηνών και νήπια από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση. Τα κριτήρια επιλογής των παιδιών των δικαιούχων είναι κοινωνικοοικονομικά. Δηλαδή προηγούνται τα παιδιά πολυτέκνων και μονογονεΪκών οικογενειών, τα ορφανά παιδιά, τα παιδιά αναπήρων γονέων κλπ και ακολουθούν σε προτεραιότητα τα παιδιά των οικονομικά ασθενέστερων δικαιούχων γονέων.
Η φιλοξενία των βρεφών – νηπίων είναι δωρεάν (ανταποδοτικό πρόγραμμα προς δικαιούχους).
Πλαίσιο λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών
Οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί λειτουργούν σε ιδιόκτητα κτίρια και τηρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας, υγιεινής και λειτουργικότητας των χώρων προσχολικής αγωγής. Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός τους είναι σύμφωνος με τα δεδομένα της σύγχρονης παιδαγωγικής και εξυπηρετεί τα παιδαγωγικά προγράμματα και δρώμενα στους χώρους αυτούς.
Οι ΒΝΣ λειτουργούν από Σεπτέμβριο έως Ιούλιο από τις 6.45 έως τις 16.00 ενώ τον Αύγουστο παραμένουν κλειστοί. Όλα τα λειτουργικά έξοδα των Βρεφονηπιακών Παιδικών Σταθμών καλύπτονται από τον προϋπολογισμό της Δ.ΥΠ.Α.
Επιπλέον, γίνεται συνεχής προσπάθεια ώστε ο θεσμός να βελτιώνει τις υπηρεσίες που παρέχει και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση η Δ.ΥΠ.Α. μεριμνά για:
Τη στελέχωση με ειδικευμένο προσωπικό, όλων των αναγκαίων κατηγοριών, καθώς και την επιμόρφωσή του
Την υιοθέτηση καταλλήλων επιλογών υγιεινής και ασφάλειας
Τον παιδαγωγικό σχεδιασμό σύμφωνα με τους κανόνες της σύγχρονης αγωγής
Την υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων αγωγής (εκπαιδευτικοί περίπατοι, σχέδια δράσης γύρω από την διαπολιτισμική αγωγή, κύκλοι εργαστηρίων, κλπ)
Τη συνεργασία με παιδίατρο και την κατάρτιση διαιτολογίου σύμφωνα με τις ανάγκες της παιδικής ηλικίας
Τη δωρεάν παροχή τροφής, τηρώντας αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια (πρωινό και μεσημεριανό κάθε ημέρα).Η τροφή παρασκευάζεται καθημερινά στους σταθμούς
Την τακτική ενημέρωση με συγκεντρώσεις γονέων και κοινές δράσεις με τους γονείς
Την καταλληλότητα των αιθουσών και την αυστηρή τήρηση της αναλογίας παιδιών – παιδαγωγών
Τη συντήρηση και διαρκή αναβάθμιση της σύγχρονης κτιριακής υποδομής και του πρότυπου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται συνήθως από το τέλος Μαίου έως τις αρχές Ιουλίου κάθε έτους.
(iefimerida.gr)