Το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται και βρίσκεται στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση του προγράμματος επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης (voucher), με στόχο έως 26.000 ανέργους – ωφελούμενους, ηλικίας 29-64 ετών. Το πρόγραμμα θα εγγυάται επίσης την απασχόληση για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη του.

Το πρόγραμμα, που αποτελεί προσωπικό στοίχημα της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, κας Ράνιας Αντωνοπούλου, έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με την αρχική δομή του. Προβλέπει αυξημένη επιδότηση για τους ανέργους και μειωμένη προς τους φορείς κατάρτισης, ενώ θα αφορά 10 κλάδους της οικονομίας και 44 ειδικότητες.

Από τα έως τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι οι άνεργοι που θα προσληφθούν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις θα λάβουν, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, ποσό 5.500 ευρώ. Ανάμεσα στους κλάδους της οικονομίας που θα απευθυνθεί το πρόγραμμα, είναι το εμπόριο, τα τεχνικά έργα υποδομής, ο τουρισμός, η πληροφορική και η διαχείριση στερών και υγρών αποβλήτων,

Με το νέο σχεδιασμό, οι άνεργοι θα λαμβάνουν, ανά ειδικότητα, πιστοποίηση γνώσεων και προσόντων που για πρώτη φορά θα βασίζεται σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων και συμβουλευτικής, το οποίο είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν τα ΚΕΚ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 130 ώρες κατάρτισης και συμβουλευτική καθοδήγηση και συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης 2014-2020 από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Εν τω μεταξύ, στο τελικό στάδιο έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται το σχέδιο για την ανάπτυξη Συστήματος Διάγνωσης Αναγκών της αγοράς εργασίας, το οποίο θα συμβάλει στην ουσιαστική σύζευξη των ανέργων με τις ειδικότητες που παρουσιάζουν ζήτηση στην ελληνική αγορά. Η διάγνωση αναγκών είναι ένα έργο το οποίο είχε ενταχθεί στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 και θα έπρεπε να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Τον Ιανουάριο του 2015, η νέα ηγεσία του υπουργείου διαπίστωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση προετοίμαζε το σύστημα διάγνωσης αναγκών της αγοράς εργασίας μέσω αναθέσεων έργου σε ιδιωτικές εταιρείες, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να επιτυγχάνεται το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Γι’ αυτόν τον λόγο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου περιόρισε τη δαπάνη καταργώντας τις εξωτερικές αναθέσεις και αναθέτοντας το έργο στη Διεύθυνση Απασχόλησης και στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ).

Πηγή

Δείτε επίσης:

Ποιες 4.480 προσλήψεις στο Δημόσιο αναμένονται άμεσα

444 ανοιχτές θέσεις από τη ΔΕΗ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Ποιες αλλαγές φέρνει σε δημοτικά τέλη, προσλήψεις, επιδόματα, Καλλικράτη

Επιχορήγηση με μπόνους για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας