Οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες δημιουργίας τουλάχιστον 12 κοινωνικών επιχειρήσεων στους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Πρωτογενούς Παραγωγής. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αφορά την κατάρτιση – επιμόρφωση 80 ανέργων εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, νέους επιστήμονες (ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημιακών, Πολυτεχνικών Σχολών, κλπ.) και ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.
Στόχος είναι, όπως τόνισε τόσο ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Δ. Δρβένης, όσο και ο Αντιπρόεδρος της ΑΝΕΒΟ Ν.Στόϊκος, η δημιουργία σταθερών και βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο Αντιπερειφερειάρχης Θεσσαλίας Γ. Καλτσογιάννης, ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των ειδικών εισηγητών, οι οποίοι απάντησαν επίσης σε ερωτήματα και απορίες των συμμετεχόντων.
Η Πράξη ενισχύει συγκεκριμένα τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στους παρακάτω τομείς:
Τουρισμός – Πολιτισμός – Αθλητισμός
• Συνοδοί πόλης, οδηγοί βουνού – εμψυχωτές πολιτιστικών εκδηλώσεων και τουριστικών δραστηριοτήτων
• Παραγωγή και προώθηση τουριστικών αναμνηστικών, χειροτεχνημάτων και κοσμημάτων.
• Καλλιτεχνική εκπαίδευση και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
• Προγράμματα μαζικού αθλητισμού και αθλητικών ενδιαφερόντων.
• Ηλεκτρονική δικτύωση και προβολή τοπικών επιχειρήσεων και προϊόντων. Ενημέρωση, προώθηση, επικοινωνία.
Πρωτογενής Παραγωγή
Παραγωγή, τυποποίηση και προώθηση αγροτικών προϊόντων από νέους αγρότες.
• θερμοκήπια – διχτυοκήπια.
• Παραδοσιακές καλλιέργειες της περιοχής όπως η βρώσιμη ελιά Πηλίου και τα παράγωγά της, το μήλο, το κάστανο, το αμπέλι και το κρασί, το λεμονάτο ροδάκινο, η γαρδένια και τα οξύφυλλα φυτά, κλπ
• Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και βότανα, πχ θυμάρι, δενδρολίβανο, μέντα, λεβάντα, ρίγανη κλπ.
• Παραγωγή προϊόντων ποιότητας με σεβασμό στο περιβάλλον και στροφή σε συστήματα ολοκληρωμένης και βιολογικής παραγωγής
• Κτηνοτροφία: Στροφή σε βιολογικά προϊόντα, οργανωτική ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού συστήματος και εκπροσώπηση των τοπικών προϊόντων στα καταστήματα της περιοχής.
• Ανάπτυξη του αγροτουρισμού με καινοτομικά σχέδια που μπορούν να δώσουν μια άλλη προοπτική στον αγρότη και στον αγροτικό χώρο.
• Σαλιγκαροτροφία ανοικτού και κλειστού τύπου (Για μεγάλες επενδύσεις σαλιγκαροτροφίας είναι εφικτή η χρηματοδότηση από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο).
Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά αύριο Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου (από τις 8 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι) στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Βόλου, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα έντυπα των αιτήσεων και αναλυτικές πληροφορίες, τηλ. 24210 28251-2, φαξ 2421028255 και ηλ. ταχυδρομείο secretariat@anevo.gr και την ιστοσελίδα του έργου www.topsa.anevo.gr.
Να σημειωθεί , τέλος, ότι στο εταιρικό σχήμα της Αναπτυξιακής Σύμπραξης ΤοπΣΑ Βόλου, με συντονιστή την Αναπτυξιακή εταιρεία Βόλου (ANEBO) Α.Ε., συμμετέχουν ο Δήμος Βόλου, η Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ) του Δήμου Βόλου, ο Δημοτικός Οργανισμός Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού και Πολιτισμού (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ) Δήμου Βόλου, ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Η πράξη χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με συνολική δαπάνη ποσού 282.200,00 €.
Πηγή: trikalanews.gr
Δείτε περισσότερες ειδήσεις για στήριξη σε ανέργους εδώ
Δείτε περισσότερες ειδήσεις και θέσεις εργασίας για: Αττική – Θεσσαλονίκη – Πελοπόννησο – Θεσσαλία – Κρήτη – Κεντρική Μακεδονία – Δυτική Μακεδονία – Ανατολική Μακεδονία – Στερεά Ελλάδα – Ήπειρο