Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η παράταση της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα, αφού πέντε εργάσιμες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 30ής Ιουνίου το Taxisnet αναμένει ακόμη περίπου 2 εκατομμύρια ηλεκτρονικά «Ε1».

Το ενδεχόμενο της παράτασης μπορεί να αποφευχθεί μόνο αν από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή υποβάλλονται σε ημερήσια βάση περίπου 400.000 δηλώσεις κάτι που εκτός από ότι δεν έχει συμβεί ποτέ είναι αμφίβολο αν θα το «αντέξει» και το Taxisnet.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Όπως και να χει, όμως, η παράταση δεν θα ανακοινωθεί πριν από την Παρασκευή.

Ένας λόγος της καθυστέρησης είναι ότι από τα 1.502.867 χρεωστικά εκκαθαριστικά που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα προκύπτει πρόσθετος φόρος 990 ευρώ ανά δήλωση και είναι αυξημένος κατά 34% σε σχέση με το 2016, όταν ο μέσος φόρος ήταν 630 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα.

Η μεγάλη αύξηση για μισθωτούς και συνταξιούχους προκύπτει κυρίως από την αναδρομική ισχύ του μειωμένου αφορολόγητου από την 1/1/2016.

Ως γνωστό, η αυξημένη παρακράτηση για μισθωτούς και συνταξιούχους ξεκίνησε από την 1η Ιουλίου του περασμένου έτους.

Ωστόσο, υπήρχε από την αρχή πρόβλεψη ότι η διαφορά παρακράτησης του πρώτου εξαμήνου θα εμφανίζονταν στις φορολογικές δηλώσεις του 2017, οι οποίες είναι φανερό μέχρι τώρα, έρχονται «φουσκωμένες».

Εκτός από το αφορολόγητο οι φετινές δηλώσεις φέρνουν επιβαρύνσεις

Στους ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρους από το 75% το 2016 στο 100%.

Στις επιχειρήσεις που θα φορολογηθούν φέτος με φορολογικό συντελεστή 29%, αντί 26% του 2016.

Οι μηδενικές δηλώσεις, δηλαδή αυτές για τις οποίες οι υπόχρεοι ούτε πληρώνουν ούτε επιστρέφεται φόρος, έφτασαν μέχρι τώρα 1.747 .387.

Στο 16,04% των δηλώσεων (623.080) προκύπτει συνολική επιστροφή φόρου 208.330.185 ευρώ, δηλαδή μέση επιστροφή φόρου 33,4 ευρώ, η οποία μάλλον δεν θα φτάσει ποτέ στους δικαιούχους, καθώς μόλις ολοκληρωθεί η εκκαθάριση φόρου θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Ως γνωστόν, με βάση τον κανονισμό της ΑΑΔΕ, η επιστροφή φόρου ουσιαστικά δεσμεύεται για κάθε νέα οφειλή, έστω και αν αυτή δεν είναι ληξιπρόθεσμη.

Ανάλογα με την παράταση που θα δοθεί (αν είναι δύο ή τρεις εβδομάδες), ο νόμος προβλέπει την καταβολή του φόρου, όπου προκύπτει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου, η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Εφιάλτης η απειλή κατασχέσεων

Στο μεταξύ, πραγματικό εφιάλτη για τους 3.940.756 από τα 6.101.000 φορολογούμενους που έχουν οφειλές στην εφορία αποτελούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, με τα οποία απειλούνται συνεχώς από την ΑΑΔΕ.

Οι μισοί από αυτούς (1.628.925) έχουν οφειλές πάνω από 500 ευρώ και απειλούνται με κατάσχεση του τραπεζικού τους λογαριασμού ή – ανάλογα με το ύψος του ποσού και τον χρόνο της καθυστέρησης – και με κατάσχεση της ακίνητης περιουσίας τους.

Ήδη περίπου 906.101 από αυτούς έχουν δει το υπουργείο Οικονομικών να κατάσχει ποσά από τους λογαριασμούς ή να κινεί δικαστικές διαδικασίες για την ακίνητη περιουσία τους λόγω των οφειλών τους στην εφορία.

Οι υπόλοιποι 768.825 περιμένουν και αυτοί σύντομα να του χτυπήσει σύντομα την πόρτα η εφορία.

Τούτο διότι στο στρατηγικό σχέδιο της ΑΑΔΕ βρίσκεται και η ένταση των κατασχέσεων με στόχο να περιορίσει την απώλειες εσόδων που φτάνουν μέχρι και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα 95 δισ. ευρώ. ΠΗΓΗ: enikonomia.gr ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ