Μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, ο Άκης Τσελέντης εκτίμησε πως ο σεισμός στην Κω ήταν ο κύριος, ενώ εξέφρασε τον φόβο του για ισχυρούς μετασεισμούς.

Όπως είπε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, «επτά λεπτά μετά τον κύριο σεισμό είχαμε ένα μεγέθους 5,1 ρίχτερ και από τότε μέχρι τώρα είχαμε καταγράψει πάνω από 15 σεισμούς μεγαλύτερους του 4. Αυτό με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν ο κύριος σεισμός».

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Και πρόσθεσε: «Εδώ υπάρχει ένα “αλλά”. Επειδή είχαμε ένα πολύ μικρό εστιακό βάθος σε σχετικά μεγάλο μέγεθος, για τις επόμενες εβδομάδες θα είναι πλούσια η μετασεισμική δράση και πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε και ισχυρούς μετασεισμούς, με ό,τι αυτό δυστυχώς συνεπάγεται για τον τουρισμό μας».

«Το μέγεθος των 6,4 ρίχτερ», σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορεί να μας δώσει εν δυνάμει και μετασεισμό 6,1-6,2. Δεν πιστεύω ότι αυτό είναι τόσο πιθανό, αλλά μπορεί να μας δώσει και άλλα πεντάρια». 

Οι σεισμολόγοι προσπαθούν να καθησυχάσουν, ωστόσο, εφιστούν την προσοχή των κατοίκων της Κω και προειδοποιούν για άλλους επίσης μεγάλους μετασεισμούς -ακόμη και πάνω από 6 Ρίχτερ, μετά τον φονικό σεισμό.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Κώστα Παπαζάχου στον Σκάι, ο οποίος ναι μεν είπε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τα καινούργια κτίρια, ωστόσο, τόνισε πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση της κατάστασης.

«Προσοχή, δεν πλησιάζουμε και δεν κατοικούμε κτίρια που έχουν ζημιές» είπε ο καθηγητής σεισμολογίας, εξηγώντας πως ο φονικός σεισμός προέρχεται από γνωστό ρήγμα το οποίο ξεκινά από την Ανατολή (Τουρκία) και κατευθύνεται προς τη Δύση.

Ο ίδιος, μάλιστα, φαίνεται να διαφωνεί με τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμη Λέκκα, αφού όπως είπε ο σεισμός δεν ήταν 6,5 αλλά 6,7 Ρίχτερ.

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος μιλώντας είπε πως οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στο λιμάνι της Κω το οποίο δεν είναι λειτουργικό. Όσο για το αεροδρόμιο, «έπειτα από γρήγορο έλεγχο θα λειτουργήσει». Μάλιστα έσπευσε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας πως δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κω, κοντά στις τουρκικές ακτές και είχε εστιακό βάθος 8 χλμ.

Λίγα λεπτά μετά τον πρώτο δυνατό σεισμό ακολούθησε δεύτερος 5,1 Ρίχτερ 26 χλμ βόρεια της Λέρου, στο ίδιο εστιακό βάθος.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, από τις 01:53 και για την επόμενη μισή ώρα ακολούθησαν τρεις ισχυροί μετασεισμοί 4,6, 4,5 και 4,7 Ρίχτερ σε απόσταση μικρότερη των 10 χλμ από τα τουρκικά παράλια, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθούν και οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ