Τρία πράγματα για ένα πραγματικά καλό βιογραφικό
Γιατί η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει ο εργοδότης είναι σημαντική.
του Μάθιου Κατζ*
Το βιογραφικό σημείωμα είναι η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει για σένα ένας εν δυνάμει εργοδότης σου. Η πρόκληση, όμως, είναι να κατανοήσεις τη λεπτή γραμμή που χωρίζει ένα καλογραμμένο βιογραφικό από μια συρραφή υπερβολών και μισο-αληθειών / μισο-ψεμάτων.
Επιτυχία σε πολλαπλούς κλάδους
Πολλοί κλάδοι είναι συνδυασμοί άλλων κλάδων που προηγουμένως ήταν διακριτοί και στη συνέχεια ενοποιήθηκαν. Χρηματοοικονομική τεχνολογία, διαφημιστική τεχνολογία, τεχνολογία υγείας, κλπ. Όταν προσλαμβάνω κάποιον, θέλω να ξέρω ότι κατέχει δεξιότητες σε πολλαπλούς κλάδους. Η Verifi συνεργάζεται με εταιρείες σε μια ευρεία γκάμα τομέων, και είναι απαραίτητο να γνωρίζω ότι τα μέλη του προσωπικού μπορούν να κατανοήσουν με αμεσότητα τις ανάγκες ενός πελάτη ή το συγκεκριμένο επιχειρηματικό του πρόβλημα και τη δέουσα λύση.
Επαγγελματικό ύφος
Τα βιογραφικά σημειώματα είναι επαγγελματικά έγγραφα και πρέπει να είναι γραμμένα σε επαγγελματικό ύφος. Δεν μου αρέσει όμως να διαβάζω κάτι απρόσωπο. Πρέπει το κείμενο να έχει ροή, να δείχνει ότι ανήκει σε σένα, και ότι εσύ είσαι κάποιος με τον οποίο θα ήθελα να κουβεντιάσω πρόσωπο-με-πρόσωπο. Γράφε απλά, όπως μιλάς, και όχι με τρόπο παλιομοδίτικο.
Ουσία (χειροπιαστά επιτεύγματα)
Δεν θέλω απλώς να ακούω τι έχεις πετύχει – θέλω και να το δω. Δεν πρέπει ποτέ να νοιώθεις ότι κάνεις φιγούρα επειδή αναφέρεις ένα επίτευγμά σου. Αντιθέτως, το να δείχνεις τι έχεις πετύχει σε κάνει πιο αξιόπιστο. Αν ανέλαβες ένα έργο και το ολοκλήρωσες με επιτυχία, φέρε ένα δείγμα του στη συνέντευξη (αν επιτρέπεται). Ή, αν έχεις δημοσιεύσει ένα άρθρο, ή αν χρησιμοποιήθηκε η δουλειά σου κάπου, παράπεμψέ με σε αυτό διαδικτυακά.
Έφερες έναν πελάτη στην προηγούμενη εταιρεία σου; Πες το μου. Αυτό δείχνει τις δυνατότητές σου, καθώς και το ότι υπερβαίνεις τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης δουλειάς. Κι αν νομίζεις ότι λείπει ουσία, δηλαδή περιεχόμενο, από το βιογραφικό σου, σκέψου μήπως θα ήταν καλή ιδέα να εγγραφείς σε κάποιο διαδικτυακό μάθημα στον τομέα σου. Αυτό δείχνει ότι παίρνεις πρωτοβουλία και λατρεύεις τη μάθηση.
* Ο Μάθιου Κατζ είναι ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Verifi.
(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ