Δείτε επίσης: Επίδομα Παιδιού: Επιπλέον δόση τον Απρίλιο.
Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι μένουν εκτός. Θέσεις εργασίας για ανειδίκευτους
Ανατροπή στις Τράπεζες!
Στα 1.019,13 ευρώ, διαμορφώνεται ο εισαγωγικός μισθός για τους τραπεζικούς υπαλλήλους και πάνω από τα 1.300 ευρώ για τους πτυχιούχους με τη νέα σύμβαση εργασίας για την οποία συμφώνησαν η ΟΤΟΕ και οι τραπεζικές διοικήσεις.
Η πρόβλεψη είναι αυξήσεις μισθών της τάξης του 5,6% σε βάθος τριετίας, δηλαδή κατά 2% την 1η Οκτωβρίου 2022, κατά 1% την 1η Δεκεμβρίου 2023 και κατά 2,5% την 1η Δεκεμβρίου 2024.
Η σύμβαση εγκρίθηκε από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ.
Παρόλα αυτά, σύμφωνα με συνδικαλιστές, υπάρχει γενικότερη ανησυχία στους εργαζόμενους, καθώς ο κλάδος θα συνεχίσει να συρρικνώνεται και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου διαδέχονται το ένα το άλλο.
Σε κάθε περίπτωση, τα πιστωτικά ιδρύματα «φαίνεται» πως δεσμεύτηκαν να μην προχωρήσουν σε απολύσεις για… “οικονομοτεχνικούς λόγους”.
Σημειώνεται ότι στις 31.12.2019 οι τράπεζες στην Ελλάδα απασχολούσαν 37.734 υπαλλήλους και ο αριθμός των καταστημάτων σε όλη την επικράτεια ήταν 1.838. Ένα χρόνο αργότερα το προσωπικό ήταν 33.121 άτομα και τα καταστήματα μειώθηκαν σε 1.680. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν και τις συνεταιριστικές τράπεζες ενώ ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων μετακινήθηκε (carve out) κυρίως προς της εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers).
Tην περίοδο 2022-2023 εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου περί τους 3.000 τραπεζοϋπαλλήλους με το μέγιστα ποσά αποζημίωσης (με μπόνους) να διαμορφώνονται μεταξύ 150.000-180.000 ευρώ ενώ λαμβάνονται πρόνοιες για τους άνω των 50-55 ετών που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση.
Οι σχεδιασμοί των τραπεζών προβλέπουν ο αριθμός εργαζομένων σε κάθε μια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να διαμορφωθεί στα 6.000 άτομα – κάτι που το έχει ήδη πετύχει με το τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας η Αlpha Bank – ενώ σε ότι αφορά τα καταστήματα τα επιχειρησιακά σχέδια προβλέπουν 300 για το δίκτυο – το έχει ήδη πετύχει η Eurobank κάθε τράπεζας.
Την ίδια στιγμή παρατηρείται συρρίκνωση καταστημάτων και ΑΤΜ με τον κόσμο να δυσανασχετεί, ενώ οι ουρές, λόγω πανδημίας και… ραντεβού (με δυσκολία προγραμματισμού), παραμένουν, κάτι που σε αυτή τη φάση, δεν φαίνεται να αλλάζει, παρά τη γενικότερη αισιοδοξία για άρση μέτρων.
Στόχος μάλιστα των Τραπεζών και για το επόμενο διάστημα, είναι η «ισχυροποίηση» της εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτησης, οι ψηφιακές υπηρεσίες, το web banking κτλ ενώ η πρόσβαση στο ταμείο θα γίνεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, με τη νέα κλαδική Σ.Σ.Ε.:
- Ισχυροποιείται σημαντικά η ρήτρα προστασίας για την Απασχόληση: «Τα μέρη επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο. Οι εργοδότες του κλάδου λαμβάνουν εύλογα κατά τις περιστάσεις μέτρα, προκειμένου να αποτρέπονται οι απολύσεις για οικονομοτεχνικούς λόγους».
- Είναι η μοναδική Σ.Σ.Ε., που περιλαμβάνει ρήτρα για την προστασία από τις απολύσεις.
- Βελτιώνονται, με κλιμάκωση σε ορίζοντα τριετίας, οι αποδοχές του Ενιαίου Μισθολογίου συνολικά κατά 5,5%. Ταυτόχρονα, προστατεύεται η θεσμική αξία του Ενιαίου Μισθολογίου.
- Για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. τέτοιας ευρύτητας στη χώρα, ο εισαγωγικός βασικός μισθός (κλιμάκιο) του Ενιαίου Μισθολογίου θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.
- Θεσπίζονται, πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. στην Ελλάδα, 15 σημεία ρυθμίσεις – πλαίσιο για την Τηλεργασία, με την υιοθέτηση μεγάλου μέρους του αντίστοιχου διεκδικητικού πλαισίου της ΟΤΟΕ: Προβλέπεται το δικαίωμα αποσύνδεσης με τη λήξη του ωραρίου. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί βάση για παραπέρα βελτιώσεις και εξειδικεύσεις στο επιχειρησιακό επίπεδο.
- Επεκτείνεται η ισχύς των ρυθμίσεων για τα στεγαστικά δάνεια των τραπεζοϋπαλλήλων και για την επόμενη τριετία.
- Κωδικοποιούνται και βελτιώνονται οι όροι χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας.
- Διασφαλίζονται οι παροχές για τις κατασκηνώσεις.
- Διατηρούνται οι ενισχύσεις για ερευνητικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες, καθώς και οι ενισχύσεις για τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, που απευθύνονται στους εργαζόμενους του κλάδου.
- Ρυθμίζεται η κωδικοποίηση των ισχυουσών διατάξεων των κλαδικών Σ.Σ.Ε., που ανέκυψε με τον ν. 4808/21, χωρίς αμφισβήτηση υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων και της ακροτελεύτιας διάταξης της Σ.Σ.Ε. του κλάδου.
Παράλληλα, η ΟΤΟΕ σημειώνει σχετικά με τα όσα πετυχαίνει η νέα Σ.Σ.Ε:
“Σε μια εποχή έντονης αβεβαιότητας, αστάθειας, αμφισβήτησης και απαξίωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων. Σε μια εποχή που οι Κλαδικές Σ.Σ.Ε. αμφισβητούνται.
Σε μια εποχή που απομένουν ελάχιστες κλαδικές Σ.Σ.Ε. στη χώρα, ενώ οι προκλήσεις της ψηφιακής Τραπεζικής και οι ανάγκες θεσμικής και συλλογικής προστασίας των συναδέλφων μας πολλαπλασιάζονται, η ΟΤΟΕ, μέσα από συστηματικές, τεκμηριωμένες και αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις κατάφερε και πέτυχε:
- Να προασπίσει αποφασιστικά τον θεσμό των κλαδικών Σ.Σ.Ε., έτσι ώστε να έχουν οι εργαζόμενοι μια ικανοποιητική και αξιοπρεπή Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
- Να διασφαλίσει πλήρως όλες τις προηγούμενες ρυθμίσεις για τα μισθολογικά και θεσμικά δικαιώματα των συναδέλφων, παρέχοντάς τους ασφάλεια και προοπτική για την επόμενη τριετία.
- Να διαμορφώσει μια νέα Σ.Σ.Ε. σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της νέας εποχής. Μια Σ.Σ.Ε. – εφαλτήριο για νέες εργασιακές κατακτήσεις σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Η νέα τριετής Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στέλνει ισχυρό θεσμικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Μήνυμα αισιοδοξίας, αυτοπεποίθησης και προοπτικής με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις.
Η ΟΤΟΕ μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα συνεχίσει τον αγώνα για τη βελτίωση και προστασία των δικαιωμάτων, την υπεράσπιση του θεσμού των ΣΣΕ, των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την προστασία του εισοδήματός μας από την ακρίβεια, που σήμερα αναδεικνύεται ως κυρίαρχο και ευρύτερο πολιτικό ζήτημα και αποτελεί απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας και όλων των εργαζομένων.”
Πηγή: aftodioikisi.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Δείτε επίσης: Επίδομα Παιδιού: Επιπλέον δόση τον Απρίλιο.
Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι μένουν εκτός. Θέσεις εργασίας για ανειδίκευτους