Συνεχίζονται οι απάτες εις βάρος των πελατών της τράπεζας Eurobank – Τι μήνυμα λαμβάνουν οι πελάτες και τι να προσέξουν.

Η τράπεζα έχει προχωρήσει στη σημαντική ενημέρωση των πελατών της για τα απατηλά μηνύματα που λαμβάνουν χιλιάδες ανυποψίαστοι πολίτες.

Απατηλά μηνύματα μέσω e-mail και SMS (Phishing – Ηλεκτρονικό Ψάρεμα)

Ανυποψίαστοι πολίτες λαμβάνουν απατηλά e-mails ή SMS, με υποτιθέμενο αποστολέα την τράπεζά τους, τα οποία συνήθως αναφέρουν ότι “έχει παρατηρηθεί ύποπτη δραστηριότητα στον λογαριασμό σας ή στην κάρτα σας” ή ότι ο «λογαριασμός σας ή η κάρτα σας έχει κλειδωθεί ή απενεργοποιηθεί» τα οποία τους προτρέπουν επειγόντως, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα τους, να ακολουθήσουν τις οδηγίες που υπάρχουν σε κάποιο σύνδεσμο (link) που περιέχεται μέσα στο ίδιο το SMS .

O σύνδεσμος αυτός δυστυχώς οδηγεί σε απατηλή ιστοσελίδα πανομοιότυπη με αυτή της τράπεζάς τους όπου οι πελάτες ξεγελιούνται και καταχωρούν τους κωδικούς του e-banking τους, τα στοιχεία των πιστωτικών τους καρτών και τους κωδικούς μίας χρήσης (OTP) που λαμβάνουν εκείνη την στιγμή και απαιτούνται για την έγκριση συναλλαγών.

Τι πρέπει να προσέχετε:

  • Θα πρέπει να είστε πολύ καχύποπτοι σε μηνύματα που αφορούν “ενημέρωσή” σας για “προβλήματα” που σχετίζονται με τους λογαριασμούς σας, τις κάρτες σας ή το e-banking σας
  • Αν όντως έχετε αμφιβολίες ότι κάτι έχει γίνει με τους λογαριασμούς ή τις κάρτες σας τότε να πηγαίνετε από μόνοι σας στο e-Banking ή στο m-banking χωρίς να κάνετε κλικ σε κάποιο σύνδεσμο (link).
  • Η Eurobank ποτέ δεν θα σας στείλει μηνύματα (email, SMS) ότι έχει κλειδωθεί ή ότι έχει κάποιο πρόβλημα ο λογαριασμός σας ή η κάρτα σας και στην συνέχεια να σας παραπέμπει μέσω συνδέσμου (link) σε κάποια ιστοσελίδα για να καταχωρήσετε τα στοιχεία της κάρτας σας, τους κωδικούς e-Banking και τους κωδικούς OTP, ώστε να επιλυθεί το δήθεν πρόβλημα.
  • Σε περίπτωση αμφιβολίας για την γνησιότητα των μηνυμάτων θα πρέπει να επικοινωνείτε με το Europhone (210-9555000) το οποίο λειτουργεί 24×7 ή με το κατάστημα το οποίο σας εξυπηρετεί.
  • Τα απατηλά αυτά μηνύματα αποστέλλονται μαζικά και στην τύχη. Δεν είναι δηλαδή προσωποποιημένα, δεν αναφέρουν ούτε το όνομα του πελάτη ούτε ποιος λογαριασμός έχει το πρόβλημα. Επίσης, τα μηνύματα αυτά συνήθως έχουν ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη.
  • Να ενεργοποιήσετε και να παραμετροποιήσετε την Υπηρεσία Τηλεειδοποιήσεων στο e-Banking, ώστε να ενημερώνεστε μέσω μηνύματος SMS ή μέσω e-mail για τις δραστηριότητες των λογαριασμών σας.
  • Να ελέγχετε με προσοχή την περιγραφή των μηνυμάτων (SMS, Viber) που λαμβάνετε μαζί με τον κωδικό μίας χρήσης (OTP) για την έγκριση των συναλλαγών. Αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο στην περιγραφή επικοινωνήστε αμέσως με την Τράπεζα.

Να ενημερώνετε άμεσα την Τράπεζα (Europhone 210-9555000) καθώς και τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές σε περίπτωση που έχετε διαπιστώσει συναλλαγές οι οποίες δεν έχουν την έγκρισή σας ή δεν έχουν πραγματοποιηθεί από εσάς.

Δες λίστα με τα pin που δεν πρέπει να έχεις

Μερικές σειρές αριθμών στο pin είναι τόσα εύκολα να τα βρει ένας επιτήδειος, που ακόμα και με την πρώτη η δεύτερη προσπάθεια μπορεί να σου κλέψει τον τραπεζικό λογαριασμό.

Πολλοί από μας χρησιμοποιούμε σειρά αριθμών που θυμόμαστε εύκολα, αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να την βρίσκει εύκολα ένας χακερ. Ακόμα και την ημερομηνία γέννησης μας οι τράπεζες συνιστούν να μην χρησιμοποιούμε για το pin.

Δείτε την λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από έρευνα.

Όπως προέκυψε πολλοί χρησιμοποιούν κοινότυπους συνδυασμούς όπως «1234» ή «1111» για PIN, τα οποία απομνημονεύονται εύκολα αλλά παραβιάζονται ευκολότερα.

Οι δέκα πιο δημοφιλείς, αλλά όχι ασφαλείς κωδικοί λοιπόν, είναι οι εξής:

1234

1111

0000

1212

7777

1004

2000

4444

2222

6969

Αν έχετε κάποιον από αυτούς τους κωδικούς, αλλάξτε τον αμέσως.

Η μελέτη επισημαίνει ότι είναι καλύτερο να προτιμήσετε τυχαίους αριθμούς που δεν έχουν κάποια σημειολογική αναφορά παρά χρονολογίες γεννήσεων, ημερομηνίες γιορτών και επετείων ή χρονολογίες που έχουν γίνει διάσημες από κινηματογραφικές ταινίες, όπως το «2012».

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα 509€ για 9 μήνες. 400 νέες θέσεις εργασίας σε Δήμους. LIDL: Θέσεις με μισθούς έως 2.660€. ΔΕΗ: Τέλος στους έναντι λογαριασμούς