Τον Μάιο η προκήρυξη για τις 3.050 προσλήψεις στις ΤΟΜΥ

 

Ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, θα ψηφιστεί μέχρι τις αρχές του Ιουνίου και το δεύτερο εξάμηνο του 2017 αναμένεται να λειτουργήσουν οι πρώτες αποκεντρωμένες δομές, οι λεγόμενες ΤΟΜΥ

 

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στους δημοσιογράφους, θα υπάρξει μια διασπορά 239 τέτοιων δομών πανελλαδικά – και στο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης φυσικά, και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

«Θα κάνουμε μια προσπάθεια να πείσουμε κυρίως τους νέους γιατρούς, ότι είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και να προσφέρει αξιοπρεπή επαγγελματική και επιστημονική προοπτική στους νέους συναδέλφους, οι οποίοι σήμερα, δυστυχώς, μεταναστεύουν μαζικά στο εξωτερικό. Είναι ένα στοίχημα λοιπόν να αντιστρέψουμε αυτή την τάση, να δώσουμε όσο είναι δυνατόν τα απαραίτητα οικονομικά κίνητρα. Έχουμε πει ότι το αρχικό μισθολογικό επίπεδο θα είναι στα όρια της δεύτερης βαθμίδας του ΕΣΥ, δηλαδή του επιμελητή Α, ακριβώς για να δώσουμε ένα επιπλέον κίνητρο στους νέους γιατρούς να επιλέξουν αυτή την κατεύθυνση. Οι δομές αυτές θα στελεχωθούν με τρεις βασικές ειδικότητες που εμπίπτουν στην έννοια του οικογενειακού γιατρού, δηλαδή γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους. Φυσικά θα υπάρχουν και νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κι επισκέπτες υγείας και η προσπάθειά μας είναι να ενισχύσουμε την προληπτική παρέμβαση στο ΕΣΥ, την εξωστρέφεια του ΕΣΥ, την παρέμβασή του στην κοινότητα, την αγωγή υγείας στα σχολεία – δράσεις που στοχεύουν στη συνολική προαγωγή της υγείας των πολιτών και όχι απλώς στην περίθαλψη», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Το σχέδιο για την κάλυψη των δομών αυτών προβλέπει 3.050 προσλήψεις, οι οποίες θα προκηρυχθούν μέσα στον Μάιο και η χρηματοδότηση θα είναι από ευρωπαϊκούς πόρους και έχει εξασφαλιστεί για την πρώτη τετραετία.

«Στην αρχή, η χρηματοδότηση θα είναι από ειδικό τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στη συνέχεια από τα ΠΕΠ των Περιφερειών. Υπάρχει ένας καλός σχεδιασμός, και το πλάνο είναι στην πορεία να αυξάνεται η συμμετοχή του κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε με το πέρας του προγράμματος να είμαστε σε θέση να αναλάβουμε πλήρως την ευθύνη χρηματοδότησης από κρατικούς πόρους, της λειτουργίας αυτού του νέου συστήματος. Θεωρούμε ότι είναι μια παρέμβαση-τομή στη λειτουργία του ΕΣΥ, το οποίο ήταν αμιγώς νοσοκομειοκεντρικό όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η πρωτοβάθμια φροντίδα είχε εγκαταλειφθεί δυστυχώς και ιδιαίτερα μετά το 2014 που υπήρξε ο νόμος 4238, ο οποίος ουσιαστικά εξώθησε πάνω από 3.000 γιατρούς μαζικά σε έξοδο από το δημόσιο σύστημα υγείας – είχαν αποδιοργανωθεί οι δημόσιες δομές. Κάνουμε όμως μια προσπάθεια αυτή την περίοδο, να στηρίξουμε και τις υπάρχουσες δομές του ΠΕΔΥ – ιδιαίτερα τα εργαστήριά τους – αλλά και τις υπόλοιπες ειδικότητες που μπορούν να προσφέρουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες. Άρα, παράλληλα με στήριξη σημερινών δομών, αναπτύσσουμε τις νέες δομές, τις πιο αποκεντρωμένες, που έχουν περισσότερο την κουλτούρα της ολιστικής φροντίδας και της πρόληψης», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι ο στόλος του ΕΚΑΒ ενισχύεται και πρόσθεσε ότι χτες υπογράφηκε συμφωνία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την οποία θα ανανεωθεί κατά 22% ο γερασμένος στόλος των ασθενοφόρων. Σημείωσε ακόμη, ότι πέρσι το ΕΚΑΒ ενισχύθηκε με 90 καινούργια ασθενοφόρα, ύστερα από μία 7ετία μπλοκαρισμένων διαγωνισμών, και ότι προσλήφθηκαν 187 διασώστες-πληρωμάτα ασθενοφόρων -μόνιμο προσωπικό. Φέτος έχουν προκηρυχθεί πάνω από 100 και βρίσκονται στη φάση των κρίσεων.

«Ενισχύουμε σταδιακά και το κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού, για να αναπτυχθεί ένα σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας με μία διασπορά σε όλη τη χώρα ώστε να μην έχουμε προβλήματα και η ανταπόκριση στα επείγοντα και σοβαρά περιστατικά να είναι η συντομότερη δυνατή. Εμείς επιδιώκουμε τη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή την περίοδο έχουμε εξασφαλίσει, για παράδειγμα, από την Περιφέρεια Αττικής μία σημαντική ενίσχυση 40 εκατομμυρίων ευρώ, που θα στηρίξουν εξοπλισμό και υποδομές στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Πάντα έχουμε μια διαρκή επικοινωνία και πρόσκληση προς τους περιφερειάρχες όλης της χώρας, στον βαθμό που υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι να επενδυθούν και να βοηθηθεί το ΕΣΥ. Ενδεχομένως καμιά φορά πολλά πράγματα κολλάνε στη συνήθη γραφειοκρατία την υπηρεσιακή. Θα το δούμε αυτό και θα το προωθήσουμε σε συνεννόηση με διοίκηση του ΕΚΑΒ», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Σε ό,τι αφορά την ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, στην οποία επισημαίνεται η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, λόγω κουρέματος των χρεών του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Ξανθός είπε: «Μάλλον χρειάζονται καλύτερη ενημέρωση οι ερωτώντες βουλευτές. Το Παπαγεωργίου βρίσκεται για πρώτη φορά σε ένα καθεστώς μεγάλης δημοσιονομικής εξυγίανσης. Πέρσι δώσαμε 68 εκατομμύρια. ευρώ, αποπληρώθηκαν όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Έχει δώσει επίσης ο ΕΟΠΥΥ 71 εκατομμύρια ευρώ. Τόσα χρήματα δεν έχουν δοθεί την τελευταία δεκαετία νομίζω. Αυτές τις ημέρες υπογράψαμε τη δυνατότητα ενίσχυσης του νοσοκομείου με 29 επικουρικούς γιατρούς. Ξέρουμε πολύ καλά τον ειδικό ρόλο και τον σημαντικό και αναβαθμισμένο ρόλο που παίζει αυτό το νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και είναι βούλησή μας να το στηρίξουμε και με την επαρκή χρηματοδότηση που είναι αναγκαία, αλλά και με το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται, παρ’ ότι είναι μια ειδική κατηγορία νοσοκομείου. Θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ καλό κλίμα και σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου. Μάλλον ήταν ατυχής η συγκεκριμένη ερώτηση των βουλευτών». (πηγή)ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ