Από το ψηφιακό κανάλι του Διαδικτύου περνά πλέον και η διαδικασία αναζήτησης εργασίας, με το 55% όσων ψάχνουν δουλειά να προσφεύγουν στο Ίντερνετ για την εύρεση της.
Ότι η εύρεση εργασίας γίνεται ολοένα και πιο ψηφιακή, υποστηρίζεται και από το γεγονός ότι περίπου ένας στους τρεις πολίτες, που αναζητούν δουλειά (το 33%), αξιολογεί τα sites εύρεσης εργασίας ως το πιο αποδοτικό κανάλι στην προσπάθειά του να βρει απασχόληση.
Σύμφωνα με έρευνα των The Boston Consulting Group και Recruit Works Institute, κάθε χρόνο περίπου το 20% του εργατικού δυναμικού, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλάζει δουλειά, με την πλειοψηφία να αναζητά την επόμενη θέση εργασίας μέσω Διαδικτύου. Η έρευνα αποτυπώνει τις αλλαγές, που έχει φέρει στην αναζήτηση επαγγελματικής απασχόλησης το Ίντερνετ, σημειώνοντας ότι, σήμερα, δίπλα στα παραδοσιακά κανάλια, όπως οι εφημερίδες και τα γραφεία ευρέσεως εργασίας, έχει εδραιωθεί ως κυρίαρχο μέσο το Διαδίκτυο.
Η έρευνα, με τίτλο “Job Seeker Trends 2015: Channels, Search Time, and Income Change”, διαπιστώνει ότι μεταξύ όσων αναζητούν εργασία, παγκοσμίως, το 40% χρησιμοποιεί μόνο ένα κανάλι στην αναζήτησή του, με το 25% να κάνει χρήση και δεύτερου καναλιού. Οι συντάκτες του σχετικού report, το οποίο στηρίχθηκε στις απαντήσεις 13.000 ατόμων που αναζητούν εργασία, σημειώνουν ότι τα ευρήματα της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν τους εργοδότες να τελειοποιήσουν τη στρατηγική των προσλήψεων και τους εργαζόμενους να φθάσουν ταχύτερα στην αγορά εργασίας. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν κυβερνητικούς οργανισμούς και εταιρείες ανθρώπινων πόρων να βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση της αγοράς αναζήτησης εργασίας.
Χρόνος αναζήτησης
Η έρευνα διαπιστώνει ότι η είσοδος της τεχνολογίας στην αγορά αναζήτησης εργασίας έχει – παραδόξως – αφενός επιμηκύνει και αφετέρου – σε άλλες περιπτώσεις – μειώσει το χρόνο εύρεσης εργασίας. Όπως αναφέρει η μελέτη, από τη μία, οι αγγελίες θέσεων εργασίας στο Διαδίκτυο επιτρέπουν στους εργοδότες να απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό – στόχο με ένα απλό “κλικ” του ποντικιού. Από την άλλη, άτομα που αναζητούν εργασία, είναι σε θέση να εγγράφονται σε περισσότερες από μία υπηρεσίες αναζήτησης εργασίας μέσω Ίντερνετ, με αποτέλεσμα η διαδικασία εύρεσης και τελικής επιλογής να επιμηκύνεται.
Κατά μέσο όρο, η συνολική διαδικασία αλλαγής θέσης εργασίας διήρκεσε (το 2014) οκτώ εβδομάδες για την ολοκλήρωση της σχετικής έρευνας.
Να σημειωθεί ότι το 57% όσων άλλαξαν εργασία, σύμφωνα με την έρευνα, πέτυχε αυξημένες αποδοχές σε σχέση με την προηγούμενη του θέση.
Αναδημοσίευση : sepe.gr