«Την επόμενη εβδομάδα θα έχουν υπογραφεί οι προσκλήσεις πρόσληψης για περίπου 1.600 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές» διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας – Αύριο οι ανακοινώσεις για τα απογευματινά, επί πληρωμή, χειρουργεία.
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευθούν οι προσκλήσεις πρόσληψης περίπου 4.600 γιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ. Αυτό διαμήνυσε σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι την περασμένη εβδομάδα, θα δημοσιευόταν η προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για προσλήψεις στο ΕΣΥ, 6.000 ιατρών και 4.000 νοσηλευτών, ωστόσο, μέχρι στιγμής, είναι άφαντη.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, με αφορμή τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, που παίρνουν ελάχιστα χρήματα, βάσει στοιχείων, σε σχέση με τις ατελείωτες ώρες που εργάζονται, αποκάλυψε ότι: «Την επόμενη εβδομάδα, ή αύριο, το πολύ μέχρι την Τετάρτη, θα έχουν υπογραφεί οι προσκλήσεις πρόσληψης για περίπου 1.600 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές, που θα κατανεμηθούν ανά την επικράτεια».
Επίσης, τόνισε ότι, αύριο, Δευτέρα, θα πραγματοποιηθούν επίσημες ανακοινώσεις για τα απογευματινά, επί πληρωμή χειρουργεία, με τα οποία, όσοι πολίτες περιμένουν στις ατελείωτες ουρές, με αναμονή πάνω από ένα χρόνο, να βάλουν το χέρι «στην τσέπη» για τη δημόσια «δωρεάν» υγεία, που υποτίθεται ότι πληρώνουν μέσω των φόρων, ενώ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποβαθμίζει περαιτέρω το ΕΣΥ. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής, στοιχεία, το κόστος για τα βραδινά χειρουργεία, θα είναι έως 30.000 ευρώ, με τους πολίτες, που μέχρι τώρα, πραγματοποιούσαν δωρεάν επεμβάσεις, να καλούνται να πληρώνουν το 30% του κόστους αυτού. ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε μεταφέρεται η Πρωτομαγιά. ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνονται επιδόματα. Δημοτική Αστυνομία: Πώς κατανέμονται οι 1.213 προσλήψεις
Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι: «Αύριο, στις 10: 30 το πρωί, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, όπου θα αναλυθούν οι προϋποθέσεις και το πλαίσιο της λειτουργείας των απογευματινών χειρουργείων». Πάντως, σημειώνεται ότι, με βάση στοιχεία, είναι σε αναμονή για προγραμματισμένα χειρουργεία, 102.000 πολίτες. Από αυτούς, 45.000 είναι σε αναμονή για 45.000. Για 13 μήνες, περιμένουν 55.000, ενώ για πάνω από ένα χρόνο, 2.000 άνθρωποι.
Απαντώντας στην ερώτηση εάν θα εξαφανιστεί το φαινόμενο της «υπόγειας» διαλογής χειρουργείων από τους υπεύθυνους γιατρούς, με κάποια από αυτά να γίνονται πιο γρήγορα, λόγω φακελακίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι: «Η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση, που έχουμε ήδη ξεκινήσει και είναι σε φάση υλοποίησης, είναι η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων. Για πρώτη φορά έχουμε καταγράψει όλες τις αναμονές όλων των χειρουργείων, με ονοματεπώνυμο και ΑΜΚΑ, σε όλες τις κλινικές της χώρας. Τις έχουμε βάλει σε μία πλατφόρμα, που προς το παρόν, δεν είναι δημοσίως προσβάσιμη, γιατί ακόμα τη φτιάχνουμε», ενώ διαβεβαίωσε πως περίπου σε δύο μήνες θα είναι πλήρως προσβάσιμη στους πολίτες και μέσω αυτής θα μπορούν να έχουν εικόνα για κάθε κλινική ξεχωριστά και τον μέσο χρόνο αναμονής για χειρουργείο.
«Μέσω της πλατφόρμας, μπορεί να δει ένας πολίτης ότι αν πας να κάνεις αίτημα να σε χειρουργήσουν πχ στην πρώτη κλινική του Ευαγγελισμού, εκεί έχεις μία μέση αναμονή τριών μηνών, εάν πας στη δεύτερη, έχεις μία αναμονή επτά μηνών, εάν πάς στην τρίτη, έχεις μία αναμονή εννέα μηνών. Επίσης, θα μπορεί κανείς να δει ποιες κλινικές πάνε πάντα πίσω και ποιες πάντα μπροστά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεν μπορώ εγώ να παρέμβω σε μία απόφαση ενός γιατρού, που θα πει ότι επείγει να προηγηθεί ένας ασθενής, αλλά αν βλέπουμε ότι αυτό γίνεται σε μία κλινική σταθερά, τότε εγείρει ερωτήματα. Όπως επίσης, ήδη έχω δώσει εντολή και φτιάχνουμε πλατφόρμα για το άλλο φαινόμενο, ότι πάει ένας σε μία κλινική και ένας γιατρός κάνει 40 και ένας άλλος 40, ενώ τα υλικά του ενός κοστίζουν παραπάνω από έναν άλλο» είπε.
Κληθείς να σχολιάσει της επιφυλάξεις των γιατρών για τη λειτουργεία των απογευματινών χειρουργείων λόγω ελλείψεων πρωτίστως σε προσωπικό, ο υπουργός Υγείας είπε ότι: «Oι ελλείψεις είναι υπαρκτές, αλλά όχι οριζόντιες», προσθέτοντας: «Κατά συνέπεια, τα απογευματινά χειρουργεία θα αρχίσουν τη λειτουργία τους εκεί που υπάρχει η δυνατότητα». Σε ό,τι αφορά στις αμοιβές των γιατρών στο Δημόσιο, ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι: «Μπορεί να είναι χαμηλές σε σύγκριση με τον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό», αλλά επεσήμανε ότι: «Από την αρχή του χρόνου δόθηκαν αυξήσεις 20% στις αμοιβές για τις εφημερίες τους». Ωστόσο, σημειώνεται ότι οι γιατροί πληρώνονται για νυκτερινή εφημερία με 6 ευρώ την ώρα. (proson.gr)