Περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ έχουν χάσει Έλληνες πολίτες από τις τηλεφωνικές απάτες που αποτελούν πλέον μάστιγα. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Οι τηλεφωνικές απάτες αν και δεν ήταν άγνωστες στους Έλληνες πλήθυναν ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας. Δεκάδες τηλεφωνήματα και υποτιθέμενες επενδυτικές εταιρείες, σε ανυποψίαστους πολίτες. Οι απατεώνες προσφέρουν κάποιες «δελεαστικές ευκαιρίες» για επενδύσεις με… εγγυημένο κέρδος.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής» ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας εξήγησε ότι «η οικονομική ζημία που έχει υποστεί μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας από απάτες τύπου Forex ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Ο ανυποψίαστος μικροεπενδυτής τοποθετεί τα χρήματά του σε μια πλατφόρμα, η οποία παρουσιάζει κέρδη. Πρόκειται για αριθμούς χωρίς πραγματικό αντίκρισμα, που αυξομειώνεται βάσει της πίεσης που θέλουν οι επιτήδειοι να ασκήσουν στα θύματά τους. Έτσι, κάποιος π.χ. που κατέθεσε 90.000 ευρώ, βρίσκεται με κέρδη 300.000 ευρώ ή και περισσότερων.
Η ομηρία, όμως, ξεκινά όταν οι επενδυτές ζητήσουν να εισπράξουν τα χρήματά τους καθώς ενημερώνονται πως πρόκειται για “μαύρο χρήμα” και θα πρέπει να πληρώσουν ένα υψηλότατο φόρο, ο οποίος θα αποδοθεί στο βρετανικό κράτος. Οι περισσότεροι δεν έχουν άλλα χρήματα και έτσι, αναγκάζονται να δανειστούν ή και να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία».
Πώς λειτουργεί η απάτη
Αρχικά μια κλήση σε ανυποψίαστο πολίτη από τηλεφωνικό κέντρο μιας παράνομης επενδυτικής εταιρείας. Στην κλήση αυτή, του προτείνουν να επενδύσει χρήματα με υψηλές αποδόσεις μέσω εγγραφής σε μια – ψεύτικη- πλατφόρμα. Αν ο πελάτης δεν πεισθεί τότε γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες μέσω είτε του επενδυτικού συμβούλου ή κάποιου άλλου τεχνάσματος. Το θύμα στην αρχή επενδύει ποσά που μπορεί να είναι από μικρά 250 ευρώ αυξάνονται όμως μέχρι και τις 30.000 ευρώ.
Λίγες ημέρες μετά εμφανίζονται υπερκέρδη, τα οποία όμως είναι πλασματικά. Αν τότε το θύμα θελήσει να εισπράξει τότε η παράνομη εταιρεία τον ενημερώνει πως θα πρέπει να πληρώσει έναν υπέρογκο φόρο.
Πώς εντοπίζουν τα θύματά τους
Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη, μπορεί να έχει προηγηθεί και μια διαφήμιση της Google σε ιστοσελίδες υψηλής αναγνωσιμότητας, η οποία προσαρμόζεται στα cookies του εκάστοτε χρήστη, δηλαδή βάσει του τι αναζητεί ο ανυποψίαστος πελάτης στο ίντερνετ.
Άλλες φορές οι πελάτες έχουν καταχωρίσει τα στοιχεία τους σε μια επενδυτική πλατφόρμα καθόλα νόμιμη και αδειοδοτημένη. Από εκεί όμως είναι που τα «ψαρεύουν» οι επιτήδειοι.
«Βρέθηκα να χρωστάω 19.000 ευρώ»
Ένα από τα θύματα μιας τέτοιας απάτης, περιγράφει: «Χρησιμοποιώντας την τακτική της δήθεν φορολόγησης των κερδών, ο σύμβουλος μου είπε ότι για να εισπράξω τα κέρδη μου έπρεπε να πληρώσω φόρο 38.000 ευρώ. Έχοντας μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης με τον σύμβουλο, έπραξα όπως μου είπε αλλά δεν κατάφερα να δανειστώ περισσότερα από 15.000 ευρώ. Για να με βοηθήσει, δήθεν, να ανακτήσω τα κέρδη, μετέφερε στον λογαριασμό μου 19.000 ευρώ. Όμως, επειδή απέκτησε πρόσβαση στον λογαριασμό μου μέσω λογισμικού απομακρυσμένης πρόσβασης, αφαίρεσε και τις 4.000 ευρώ που είχαν απομείνει. Τελικά, βρέθηκα να χρωστάω 19.000 ευρώ στον πραγματικό δικαιούχο των 19.000 ευρώ που είχαν αφαιρεθεί για να ‘βοηθήσουν’ δήθεν εμένα».
Πηγή: dikaiologitika.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ