Τι ισχύει για τις υπερχρεώσεις στα κινητά – Πότε γίνεται επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές

 

Στο ζήτημα των υπερχρεώσεων από διάφορες υπηρεσίες πολυμέσων, που παρέχονται μέσω κινητής τηλεφωνίας και τους παρόχους αναφέρεται σε έγγραφο της η Εθνικής Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Στο έγγραφο της η ΕΕΤΤ κάνει γνωστό ότι είναι σε εξέλιξη η αναθεώρηση του Κανονισμού Γενικών Αδειών της τηλεπικοινωνιακής αγοράς ενώ αναφέρει ότι με το ισχύον πλαίσιο έχει οριστεί ως ανώτατη χρέωση από διάφορες υπηρεσίες μηνυμάτων το όριο των 20 ευρώ.

Όπως αναφέρει στο έγγραφο της η ΕΕΤΤ έχει προβεί σε μια σειρά εποπτικών και ρυθμιστικών δράσεων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου των αυθαίρετων χρεώσεων μέσω Υπηρεσίας Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) και ήδη σήμερα έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των καταγγελιών των καταναλωτών σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΕΤΤ το μηνιαίο κόστος μίας συγκεκριμένης ΥΠΠ με συνδρομή για έναν συγκεκριμένο συνδρομητή (MSISDN), δεν μπορεί να ξεπερνά τα είκοσι (20) ευρώ. Επομένως, σύμφωνα με την ως άνω διάταξη, υπάρχει ένα μηναίο πλαφόν ύψους 20 ευρώ για την παροχή συνδρομητικών ΥΠΠ.

Αν ο τελικός χρήστης επιλέξει μία υπηρεσία με συνδρομή στέλνοντας ένα σύντομο μήνυμα (SMS) ή πο-λυμεσικό μήνυμα (MMS), θα πρέπει να λάβει άμεσα ένα σύντομο μήνυμα, το οποίο θα του γνωστοποιεί ότι αφορά υπηρεσία με συνδρομή, θα τον ενημερώνει για το όνομα και το κόστος της υπηρεσίας ανά μονάδα χρέωσης (π.χ. για το γεγονός ότι η ΥΠΠ χρεώνεται ανά εβδομάδα), την επωνυμία του Παρόχου ΥΠΠ, και θα του ζητά ταυτόχρονα την συγκατάθεσή του για την εγγραφή του στη συνδρομητική υπηρεσία.

Η εγγραφή στην υπηρεσία με συνδρομή δύναται να ολοκληρωθεί, μόνο εφόσον, ο τελικός χρήστης αποστείλει μήνυμα επιβεβαίωσης στον σχετικό σύντομο κωδικό για να παράσχει τη συγκατάθεσή του για την εγγραφή του στην υπηρεσία με συνδρομή. Σε περίπτωση που με την εγγραφή στη νέα υπηρεσία, η συνολική μηνιαία αξία των συνδρομών του χρήστη (MSISDN) στον Πάροχο ΥΠΠ πρόκειται να υπερβεί το πλαφόν των 20 ευρώ, πρέπει να αποστέλλεται ατελές ενημερωτικό μήνυμα και θα ζη¬τείται η ρητή συγκατάθεσή του. Η συγκατάθεση του χρήστη δίδεται με σύντομο μήνυμα.

Μέχρι την ολοκλήρωση της εγγραφής του στην υπηρεσία, ο Τελικός Χρήστης δεν θα χρεώνεται με πρόσθεπι χρέωση.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή ΥΠΠ, προβλέπεται ότι μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής του Τελικού Χρήστη σε υπηρεσία με συνδρομή, , ο Πάροχος Υπηρεσιών PSMS και PMMS, υποχρεούται να ενημερώνει τον Τελικό Χρήστη, άμεσα, με σύντομο μήνυμα, για το γεγονός, ότι έχει εγγραφεί σε υπηρεσία με συνδρομή και το όνομά ή την σύντομη περιγραφή π|ς υπηρεσίας αυτής αλλά και για το κόστος της υπηρεσίας με συνδρομή, ανά μονάδα χρέωσης, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) (π.χ. αν η ΥΠΠ χρεώνεται ανά εβδομάδα)

Επίσης ο χρήστης θα πρέπει να ενημερώνεται και για την επωνυμία του Παρόχου ΥΠΠ και τον αριθμό της γραμμής βοήθειας/παραπόνων καθώς και ια τον τρόπο, με τον οποίο μπορεί ο χρήστης να διαγραφεί αλλά και για το γεγονός ότι η παρεχόμενη ΥΠΠ απευθύνεται αποκλειστικά σε ενηλίκους ενώ η ενημέρωση για τα ανωτέρω θα πρέπει να παρέχεται ατελώς.

Τέλος, το ως άνω ισχύον κανονιστικό πλαίσιο για τις ΥΠΠ προβλέπει ότι μια φορά μηνιαίως, η ανωτέρω ενημέρωση θα πρέπει να αποστέλλεται με σύντομο μήνυμα στους εγγεγραμμένους συνδρομητές κάθε ΥΠΠ

Επίσης είναι δυνατή η αυτόματη διακοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών ΥΠΠ από τον Πάροχο Δικτύου Εκκίνησης Κλήσης, όταν η χρέωση είναι υψηλότερη από ένα συγκεκριμένο όριο, το οποίο έχει θέσει ο καταναλωτής.

Παράλληλα ο πάροχος δικτύου, στην περίπτωση που μετά από καταγγελία καταναλωτή ή κατόπιν δικής του έρευνας, διαπιστώσει ότι οι δευτερογενώς από αυτόν εκχωρηθέντες αριθμοί στον Πάροχο ΥΠΠ δεν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία για τους εν λόγω αριθμούς, τότε θα πρέπει να διακόπτει την παροχή των ΥΠΠ. Στην περίπτωση αυτή, σε συνεννόηση με τον Πάροχο Δικτύου Εκκίνησης Κλήσης, προβαίνουν στην μη χρέωση των σχετικών κλήσεων των καταναλωτών ή/και στην επιστροφή των καταγγελθέντων για αυτές τις κλήσεις ποσών.

Επίσης, σε περίπτωση μαζικών καταγγελιών καταναλωτών για μη νόμιμη παροχή συγκεκριμένων ΥΠΠ, ο Πάροχος Δικτύου Εκκίνησης Κλήσης υποχρεούται να διακόψει την παροχή πρόσβασης σης συγκεκριμένες ΥΠΠ και να ενημερώσει σχετικά την ΕΕΤΤ .

Επιπροσθέτως, ο Τελικός Χρήστης δύναται με αίτησή του προς τον Πάροχο του Δικτύου Εκκίνησης Κλήσης να ζητήσει τη φραγή της πρόσβασής του σε όλες τις ΥΠΠ ή σε συγκεκριμένες αριθμοδοτικές σειρές. Η φραγή αυτή μπορεί να αφορά και τη λήψη όλων των σύντομων μηνυμάτων ΥΠΠ ή των σύντομων μηνυμάτων ΥΠΠ από συγκεκριμένες αριθμοδοτικές σειρές. Στην περίπτωση αυτή, ο Πάροχος του Δικτύου Εκκίνησης Κλήσης υποχρεούται να ικανοποιήσει το αίτημα. Η δυνατότητα χρήσης της υπηρεσίας φραγής δημοσιεύεται στο διαδικτυακό τόπο του παρόχου δικτύου εκκίνησης κλήσης, σε εύκολα προσβάσιμο από τον Τελικό Χρήστη σημείο.

Τέλος σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΕΤΤ που παρουσιάζουν τα dikaiologitika news τα έσοδα που εισπράττουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας ως πάροχοι δικτύου για την πρόσβαση σε ΥΠΠ είναι ιδιαιτέρως υψηλά. (πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ