«Πληρώνω όσο πετάω» λέγεται το πρόγραμμα που στόχο έχει να περιορίσει την παραγωγή απορριμμάτων και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διευρυμένη εφαρμογή εντός του 2024, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν μερικές μέρες από την Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το νέο πρόγραμμα αφορά στον τρόπο που τα νοικοκυριά θα διαχειρίζονται τα απορρίμματά τους, προκειμένου να υπάρχει σαφές κίνητρο στους πολίτες να κάνουν ανακύκλωση και να αποφεύγουν να οδηγούν τα απόβλητα σε ταφή.
Πρόκειται για ένα μέτρο που θα χρεώνει τους καταναλωτές για την ποσότητα των σκουπιδιών που πετούν, ενώ οι Δήμοι θα μπορούν να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλους όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο.
Με αυτό, οι πολίτες θα κληθούν να υιοθετήσουν μια νέα φιλοσοφία όσον αφορά στην παραγωγή αποβλήτων και την ανακύκλωση, καθώς όσο περισσότερα απορρίμματα οδηγούνται στις χωματερές τόσα περισσότερα θα πληρώνουν.
Βέβαια, αυτό σημαίνει πως όσοι δεν καταφέρουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλότερα δημοτικά τέλη και ενδεχομένως πρόστιμα.
Νέα δεδομένα εντός του 2024
Στην Ελλάδα, η σχετική νομοθεσία προβλέπει εφαρμογή για όλους τους Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και άνω των 20.000 κατοίκων από την 1η Ιανουαρίου 2028, αν και οι απουσία των κατάλληλων υποδομών έχει φέρει καθυστερήσεις και προβλήματα.
Ωστόσο, η πράσινη μετάβαση, η ενίσχυση της ανακύκλωσης και ο στόχος της κυβέρνησης να βάλει τέλος στα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει η χώρα στην ΕΕ για τα απορρίμματα, σημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες οι δήμοι θα πρέπει να αποκτήσουν τις κατάλληλες υποδομές για να εφαρμοστεί το νέο μέτρο.
Μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα έχει αρχίσει ή θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά, σε αρκετούς δήμους της χώρας. Η αρχή έγινε από τους δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, με τη δημοτική αρχή να ανακοινώνει ήδη από τα τέλη του 2022 τη μετάβαση στο νέο σύστημα χρέωσης δημοτικών τελών, ξεκινώντας από τους μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων, το οποίο αντί για την επιφάνεια των ακινήτων θα μετρά την παραγόμενη ποσότητα αποβλήτων. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος Δήμος είναι ο μόνος στη χώρα που έχει δοκιμάσει πιλοτικά ένα ανάλογο σύστημα και μπορεί να εφαρμόσει σε μεγάλη κλίμακα όσα ορίζει η νέα περιβαλλοντική νομοθεσία. Διευκρινίζεται πως ως μεγάλοι παραγωγοί εννοούνται οι επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα νοσοκομεία και τα εμπορικά κέντρα.
Παράλληλα, φέτος το καλοκαίρι, ο Δήμος Χανίων στην Κρήτη ανακοίνωσε πως το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά στην Κουνουπιδιανά και στον Αγ. Ματθαίο, ώστε να προσδιοριστεί ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος αντικειμενικής κοστολόγησης, είτε με το βάρος είτε με τον όγκο.
Ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Δήμος Κοζάνης αποφάσισε η «Προμήθεια και Εγκατάσταση Εξοπλισμού για τη Δημιουργία Συστήματος Διαλογής στην Πηγή (ΔΣΠ) Απορριμμάτων, για την Πιλοτική Εφαρμογή Προγραμμάτων Πληρώνω Όσο Πετάω (ΠΟΠ).
Αντικείμενο της σύμβασης είναι προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για Διαλογή στην Πηγή (υπόγειοι κάδοι χωριστής συλλογής με διαλογή και επεξεργασία στην πηγή) για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων στον Δήμο, και θα συνοδεύεται υποχρεωτικά με συστήματα ελεγχόμενης χρήσης και αναγνώρισης χρήστη καλύπτοντας πάντα τις ανάγκες υγιεινής αποθήκευσης τους.
Πηγή: cnn.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δώρο Χριστουγέννων και στο επίδομα παιδιού. ΟΑΕΔ–ΔΥΠΑ: Πότε ξεκινούν τα προγράμματα για 1.000€. Ποιοι και πότε θα πάρουν 479€ Δώρο Χριστουγέννων. Νέες προσλήψεις στο Δημόσιο