Σε εφαρμογή μπαίνουν από σήμερα νέα αυστηρά όρια στα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εξετάσεων, όπως ενημερώνει τους γιατρούς η πλατφόρμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Πλέον θα επιτρέπονται συγκεκριμένες εξετάσεις ανά ειδικότητα ενώ τίθενται όρια και στην συχνότητα επανάληψής τους.
Ειδικότερα στα παραπεμπτικά διαγνωστικών εξετάσεων που εκδίδονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription) προστίθενται δύο πεδία που αναγράφουν “Διάγνωση” και “Παρακολούθηση”, ένα από τα οποία ο γιατρός θα πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξει, αφού προηγουμένως επιλέξει τον κωδικό της νόσου. Έτσι με βάση την πάθηση, ορίζονται συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις για τις οποίες ο γιατρός μπορεί να παραπέμψει είτε για διάγνωση, είτε για παρακολούθηση τον ασθενή.
Οι εξετάσεις επιτρέπονται μόνο μια φορά το μήνα για την ίδια πάθηση και για το ίδιο ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, ενώ για τις εξετάσεις “Παρακολούθησης” της νόσου καθορίζεται συγκεκριμένη συχνότητα επανάληψης.
Συγκεκριμένα στα παραπεμπτικά των διαγνωστικών εξετάσεων που εκδίδονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription) που διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. προστίθενται πεδία που αναγράφουν «Διάγνωση» και «Παρακολούθηση». Ο γιατρός, αφού πρώτα επιλέξει κωδικό νόσου (ICD-10), επιλέγει υποχρεωτικά είτε «Διάγνωση» είτε «Παρακολούθηση» και αναλόγως θα ορίζονται συγκεκριμένες διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να γράψει. Οι εξετάσεις «διάγνωσης» επιτρέπονται μόνο μία φορά τον μήνα για την ίδια νόσο και τον ίδιο ασθενή. Για τις εξετάσεις «παρακολούθησης» καθορίζεται με την υπουργική απόφαση διάστημα περιοδικότητας.
Στον γιατρό δίνεται η δυνατότητα και των εξαιρέσεων από τον κανόνα, οι οποίες όμως θα πρέπει να συνοδεύονται από αιτιολογία. Επίσης, εάν οι «εξαιρέσεις» για έναν γιατρό υπερβούν το 15% του συνόλου των εξετάσεων που συνταγογραφεί στη διάρκεια ενός έτους, θα ενημερώνεται πάραυτα ο ΕΟΠΥΥ για διερεύνηση. Ειδικό καθεστώς ισχύει για τα «πακέτα εξετάσεων» που αφορούν τα χρόνια νοσήματα καθώς η ένταξή τους στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης γίνεται σε διασύνδεση με θεραπευτικά πρωτόκολλα.
Στους νέους κανόνες περιλαμβάνεται και ο υπολογισμός της μέσης δαπάνης ανά παραπεμπτικό της κάθε ειδικότητας ανάλογα με τον κωδικό νόσου (ICD-10). Οταν ο γιατρός ξεπερνά το 20% του μέσου παραπεμπτικού θα καταγράφεται η υπέρβαση και θα ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ.
Ο στόχος για τους νέους κανόνες συνταγογράφησης είναι η συγκράτηση της δαπάνης για τις διαγνωστικές εξετάσεις όσο το δυνατόν πιο «κοντά» στον σχετικό κλειστό ετήσιο προϋπολογισμό, που για φέτος ανέρχεται στα 315 εκατομμύρια ευρώ. Παρά τη μείωση του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, ήδη καταγράφονται υπερβάσεις στη δαπάνη η οποία εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους θα φτάσει περίπου τα 370 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται, πάντως, ότι πέρυσι η δαπάνη είχε φτάσει τα 553 εκατομμύρια ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΟΠΥΥ έχει εκδώσει οκτώ κανόνες συνταγογράφησης για τον εξορθολογισμό της δαπάνης. Προς το παρόν, έχουν τεθεί σε εφαρμογή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από την ΗΔΙΚΑ μόνο οι μισοί, γεγονός που έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων που θα κληθούν να επιστρέψουν και φέτος την όποια υπέρβαση μέσω του claw back.
Στους νέους κανόνες περιλαμβάνεται και ο υπολογισμός της μέσης δαπάνης ανά παραπεμπτικό της κάθε ειδικότητας ανάλογα με τον κωδικό νόσου (ICD-10). Όταν ο γιατρός ξεπερνά το 20% του μέσου παραπεμπτικού θα καταγράφεται η υπέρβαση και θα ενημερώνεται ο ΕΟΠΥΥ. πηγή – Βρείτε δουλειά μέσα από εκατοντάδες αγγελίες εργασίας ΕΔΩ