Τις κατευθύνσεις αλλαγών των επιδομάτων παιδιού, στέγασης, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ανεργίας και τις παροχές των τρίτεκνων θα δώσουν σήμερα οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Ειδικότερα θα δοθούν οι κατευθύνσεις των αλλαγών που έρχονται για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ ενώ θα ανακοινωθεί και η αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας, για το οποίο όμως οι τελικές ρυθμίσεις δεν είναι έτοιμες ακόμη.

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Αυξήσεις στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, στο επίδομα στέγασης και στο επίδομα παιδιού και νέα περιουσιακά στοιχεία και όρια των καταθέσεων των δικαιούχων θα περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιδοματική πολιτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες και στα τρία επιδόματα θα δοθεί αύξηση εντός του 2025 ενώ ο εξορθολογισμός αφορά στο ότι θα υπάρξουν νέα περιουσιακά κριτήρια και νέα όρια καταθέσεων.

Η αύξηση των μισθών οδήγησε αρκετούς γονείς να μη δικαιούνται φέτος το επίδομα παιδιού, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα ποσό που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην αύξηση του ποσού του επιδόματος παιδιού.

Συγκεκριμένα, η μείωση των δικαιούχων έφερε και μείωση της δαπάνης για επιδόματα παιδιού κατά 156.172.114 ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μείωση της δαπάνης κατά 15,8% θα μπορούσε να διατεθεί για την αύξηση είτε των επιδομάτων είτε για την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να μην βγουν από το επίδομα όσοι είχαν αύξηση εισοδήματος.

Το επίδομα παιδιού ανέρχεται σήμερα για το πρώτο και δεύτερο παιδί το επίδομα είναι: 70 ευρώ, 42 ευρώ, 28 ευρώ και για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί: 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ ανάλογα με το εισόδημα.

Το ποσό του επιδόματος Στέγασης ορίζεται ως ακολούθως:

– Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα

– Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος. Η κλιμάκωση που επιλέχθηκε, δίνει έμφαση στο παιδί, με προφανή στόχο να προωθηθεί η γεννητικότητα, ενώ ειδική μέριμνα υπάρχει για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα έχει διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων (με χαμηλά εισοδήματα) λαμβάνει δύο ή και τρία διαφορετικά επιδόματα. Υπάρχουν, για παράδειγμα, οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (200-500 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού) και το επίδομα παιδιού (105 ή 63 ή 42 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, και 210 ή 126 ή 84 ευρώ από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί). Αν μάλιστα μένουν σε ενοίκιο, λαμβάνουν και το επίδομα στέγασης (ύψους 220 ευρώ τον μήνα).

Επίδομα ανεργίας

Αλλάζει η αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας.Θα προβλέπεται υψηλότερο ποσό επιδόματος κατά τους πρώτους μήνες, με σταδιακή μείωσή του στη συνέχεια, ώστε να παρέχει κινηρα τους ανέργους να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας.Το νέο επίδομα θα καταβληθεί σε όσους θα μείνουν άνεργοι μετά την θεσμοθέτηση των αλλαγών και όχι σε αυτούς που είναι ήδη άνεργοι. Επομένως οι περίπου 82.000 επιδοτούμενοι άνεργοι δεν θα λάβουν αύξηση στο επίδομα που λαμβάνουν. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός φθινοπώρου και το νέο επίδομα θα δοθεί πιλοτικά σε 10.000 ανέργους τέλος του 2024 με αρχές του 2025 και στη συνέχεια θα υπάρξει καθολική εφαρμογή.Ειδικότερα το επίδομα αποσυνδέεται από τον κατώτατο μισθό και πλέον θα συναρτάται από τον μέσο μισθό του εργαζόμενου πριν βρεθεί στο φάσμα της ανεργίας. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι το επίδομα για εργαζόμενο με μισθό 1.000 ευρώ ο οποίος απολύεται, θα μπορεί να φτάνει και στα 700 ή 750 ευρώ τον μήνα, από 509 ευρώ που είναι σήμερα.

Προπληρωμένη κάρτα

Τους πρώτους μήνες του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η εφαρμογή της προπληρωμένης κάρτας για τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ.

Σταδιακά αναμένεται να ξεκινήσει η ένταξη του 50% σε προπληρωμένες κάρτες των βοηθημάτων και κάθε είδους παροχών και ενισχύσεων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ.

Με απόφαση της αρμόδιας υπουργού Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, οι δικαιούχοι των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην τράπεζα που διατηρούν το τραπεζικό τους λογαριασμό για να λάβουν δωρεάν την προπληρωμένη κάρτα.

Με την χρήση της προπληρωμένης κάρτας και την θεσμοθέτηση ορίου 50% στις αναλήψεις μετρητών η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει την φοροδιαφυγή και να ελέγξει τη χρήση των επιδομάτων που αποτελούν το 3% του ΑΕΠ. Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται μέσω POS ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, με στόχο τη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους.

Τρίτεκνοι

Σημαντικές αλλαγές αφορούν τους τρίτεκνους, καθώς πλέον δεν θα χάνουν την ιδιότητά τους με την ενηλικίωση των παιδιών τους. Αυτό θα διευκολύνει μεταξύ άλλων και τη στρατιωτική θητεία. Επιπλέον, τα προνόμια των τριτέκνων θα εναρμονιστούν με αυτά των πολυτέκνων, δίνοντας τη δυνατότητα για:

– Προσλήψεις στο Δημόσιο,

– Μεταγραφές φοιτητών χωρίς εισοδηματικά κριτήρια,

– Συμμετοχή σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού.

Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτο επίδομα σε 1,2 εκατ. πολίτες. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ζητείται από Χαμόγελο του Παιδιού, Praktiker, ιατρεία με μισθούς έως 1.250€. Ποιοι μπορούν να πάρουν φέτος πρόωρα σύνταξη από τα 55 έτη