Τη μείωση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 5% σχεδιάζει η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το θέμα των τελών θα συζητηθεί την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και οι νέες τιμές αναμένεται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

“Βούληση του δημάρχου ήταν να μειωθούν τα τέλη και να ελαφρυνθούν λίγο οι δημότες. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μείωση της τάξης του 5% για τις κατοικίες που εμπίπτουν στην Α’ και Β’ ζώνη και για τους επαγγελματικούς χώρους. Θα γίνει οριζόντια μείωση” δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιούλη Ρανέλλα.

Σύμφωνα με την εισήγηση της αντιδημάρχου Οικονομικών, που θα συζητηθεί στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο, τα δημοτικά τέλη για τις κατοικίες που εμπίπτουν στην Α’ ζώνη θα μειωθούν σε 2,02 ευρώ/τ.μ. από 2,13 ευρώ/τ.μ. σήμερα, ενώ στην περίπτωση της Β’ ζώνης θα διαμορφωθούν σε 1,52 ευρώ/τμ, έναντι 1,60 ευρώ/τ.μ. Για τα φιλανθρωπικά και νοσηλευτικά ιδρύματα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (πλην των ιδιωτικών κλινικών) η τιμή από 1,14 ευρώ/τ.μ. θα μειωθεί σε 1,08 ευρώ/τ.μ.

“Την επόμενη χρονιά θα πρέπει να ξαναδούμε τις περιοχές και να προχωρήσουμε σε αλλαγές στις ζώνες των κατοικιών, καθώς τα ανταποδοτικά τέλη είναι σε συνάρτηση με τον νόμο και το πόσα σκουπίδια παράγονται. Να εξετάσουμε τις γειτονιές, να κάνουμε διαμορφώσεις στις ζώνες και τους επαγγελματικούς χώρους, ώστε το 2018 να έρθουμε με περισσότερες αλλαγές”, προανήγγειλε η κ.Ρανέλλα.

Ο διαχωρισμός των διοικητικών ορίων του Δήμου σε Α’ και Β’ ζώνη δικαιολογείται από τους παρακάτω λόγους:
Στις περιοχές της Α’ ζώνης, επιβάλλεται υψηλότερη τιμή λόγω του μεγαλύτερου όγκου παραγομένων απορριμμάτων που οφείλεται στη συγκέντρωση μεγαλύτερου αριθμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, καφετέριες, σούπερ μάρκετ) και λοιπών επαγγελματικών χώρων. Αυτό έχει ως συνέπεια την αύξηση των δαπανών για τις υπηρεσίες καθαριότητας (αύξηση αριθμού δρομολογίων των απορριμματοφόρων, αύξηση αριθμού χιλιομέτρων και κατά συνέπεια αύξηση στην κατανάλωση καυσίμων, αύξηση επισφάλειας της κίνησης των οχημάτων).

Επιπλέον στις συγκεκριμένες περιοχές, λόγω παλαιότητας οικοδομών, πυκνής κατοίκησης και ανακαινίσεων που παρατηρούνται, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων.

Στις περιοχές της Β’ ζώνης η κατοίκηση δεν είναι τόσο πυκνή, τόσο για τις κατοικίες όσο και για τους άλλους στεγασμένους χώρους, με συνέπεια ο όγκος απορριμμάτων να είναι μικρότερος και αναλογικά χαμηλότερες οι δαπάνες για τις παρεχόμενες υπηρεσίες καθαριότητας.

Ωστόσο, μείωση κατά 50% των δημοτικών τελών προτείνεται από τη διοίκηση για τους τρίτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες, με εισοδηματικά κριτήρια, για τα άτομα με πλήρη τύφλωση και τύφλωση κάτω του 1/20 και για τους άπορους και μείωση 50% στα ακίνητα που διαμένουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Για τους επαγγελματίες, η αρμόδια αντιδήμαρχος ανέφερε πως επίσης θα έχουν μείωση 5% στα ανταποδοτικά τέλη, ενώ για τα πανεπιστήμια υπάρχει απόφαση για μεγάλη μείωση των τελών, που ορίζονται σε 1,30 ευρώ/τ.μ.

Τα τέλη στάθμευσης διατηρούνται στο 1,70 ευρώ ανά ώρα καθώς σύμφωνα με την εισήγηση, “ενόψει της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που υπάρχει, προτείνεται η μηδενική αύξηση της τιμής των τελών στάθμευσης οχημάτων για το έτος 2017”. (πηγή)

ΒΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΔΩ