Παρθένο ελαιόλαδο και επιτραπέζια ελιά, αρωματικό μέλι και γευστικότατα τυροκομικά, αρωματικά κρασιά και ντόπια κρέατα. Τα προϊόντα της Χαλκιδικής βάζουν στόχο να γίνουν γνωστά στα πέρατα της Γης.

chef 1_425x

Η προώθηση του πρωτογενούς τομέα και η εξωστρέφεια των μοναδικών προϊόντων που παράγει η γη της Χαλκιδικής είναι από τους στόχους που θέτει η Περιφερειακή της Ενότητα.

Στο πλαίσιο δείπνου γνωριμίας με τους οίνους και την τοπική γαστρονομία που πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, σε ξενοδοχειακή μονάδα της Θεσσαλονίκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Γιώργος, μιλώντας στον «ΑτΚ», επισήμανε την ανάγκη προώθησης των προϊόντων της Χαλκιδικής.

«Προωθούμε τον πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα της Χαλκιδικής, την ελιά, το λάδι, το μέλι, το κρέας, τα τυροκομικά, και θέλουμε να φτάσουν στα πέρατα της Γης», ανέφερε ο κ. Γιώργος, τονίζοντας ότι η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από δυο περίπου χρόνια, παντρεύοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό.

«Στηρίζουμε τα τοπικά μας προϊόντα σ’ όλες τις διεθνείς εκθέσεις που συμμετέχουμε», ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Γιώργος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η βαλίτσα ξεχείλιζε από συναίσθημα, αφού ήταν γεμάτη από τοπικά προϊόντα».

Proionta Xalkidikis

Σ’ ό,τι αφορά το πάντρεμα του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής & Μάρκετινγκ Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, σημείωσε ότι το Μάιο του 2012 υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος «Ολύμπιος Ζευς» με σκοπό να αναδειχθούν τα τοπικά προϊόντα.

Στόχος του προγράμματος είναι να αναδειχθεί ο πλούτος και η ιδιαιτερότητα των προϊόντων και της τοπικής κουζίνας και παράλληλα να έρθουν κοντά οι τοπικοί παραγωγοί και οι τυποποιητές με τους επιχειρηματίες ξενοδόχους και τους σεφ και να υπάρξουν συνέργειες και συνεργασίες προς όφελος όλων.

Οπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος, Χρήστος Γκότσης, «στόχος μας είναι η προβολή της ελληνικής γαστρονομίας και κουλτούρας, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μια διακριτή θέση στο χώρο του παγκόσμιου γαστρονομικού χάρτη».

Η αξία των ελαιοκομικών προϊόντων

Το ανάγλυφο της περιοχής της Χαλκιδικής, το ήπιο κλίμα, οι μοναδικές ποικιλίες (χονδρολιά Χαλκιδικής, στρογγυλολιά Χαλκιδικής κ.ά.) είναι καθοριστικοί παράγοντες για την παραγωγή παρθένου ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς με χαρακτηριστικά που διαφοροποιούνται από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

«Το πλεονέκτημα που παρουσιάζει η βασική ποικιλία -χονδρολιά Χαλκιδικής- είναι ότι ωριμάζει νωρίτερα από τις ελιές που καλλιεργούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα», ανέφερε η καθηγήτρια Χημείας Τροφίμων στο ΑΠΘ, Τμήμα Χημείας, Μαρία Τσιμίδου, τονίζοντας ότι η Χαλκιδική μπορεί να γίνει η περιοχή της Ελλάδας όπου παράγεται το πρώτο λάδι και οι επιτραπέζιες ελιές της χρονιάς.

«Δεδομένου ότι μικρό μέρος της παραγωγής ελαιοκάρπου προορίζεται για ελαιοποίηση, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί η μικρή συσκευασία για την καλύτερη ανάδειξη των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του», είπε στην ομιλία της η κ. Τσιμίδου, η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της επιτραπέζιας ελιάς καθώς και στους αιωνόβιους ελαιώνες του Αγ. Ορους.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι τρίτη στην παραγωγή παρθένου ελαιόλαδου και δεύτερη στην παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Ευρώπη.

Για συνέχεια του άρθρου πατήστε ΕΔΩ