Δείτε επίσης: ΑΣΕΠ: 536 μόνιμες προσλήψεις και με απολυτήριο Λυκείου.
ΟΑΕΔ: Aιτήσεις για προσλήψεις με μισθό μέχρι 699,75 ευρώ
Ποια είναι τα μπόνους που πάνε πακέτο με την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, και ποιοι είναι οι λόγοι αν είσαι άνεργος να γραφτείς στο μητρώο. Οι παροχές που δίνονται, από μοριοδότηση για τον ΑΣΕΠ, μέχρι και «τζάμπα» διακοπές. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Ο ΟΑΕΔ, καταγράφει σε ένα πίνακα τα δικαιώματα και τα «μπόνους» για όσους κατέχουν κάρτα ανεργίας, τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν τη μοριοδότηση σε προκηρύξεις ΑΣΕΠ και σε Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.
Τα μπόνους που… «συντροφεύουν» την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ
Αναφορικά με τον ΑΣΕΠ, αφορά τη μοριοδότηση ανεργίας σε προκυρήξεις Δημοσίων Φορέων, ως κριτήριο κατάταξης. Παράλληλα, προβλέπεται και δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ.
Από κει και πέρα, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα ΟΑΕΔ, με μοριοδότηση ανεργίας ως κριτήριο κατάταξης σε προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, αλλά και στη δυνατότητα συμμετόχης σε προγράμματα Κοινωνικής Προστασίας, όπως ο Κοινωνικός Τουρισμός και το Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα.
Επιπλέον, με τη συμβολή ΟΑΕΔ – ΕΦΚΑ, παρέχεται Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη σε Ανέργους ηλικίας έως 29 ετών, αλλά και παροχές ασθένειας σε είδος στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 έως 55 ετών, αλλά και παροχές ασθένειας σε είδος στους μακροχρόνιους ανέργους 55 ετών και άνω.
Αναλυτικά τα δικαιώματα των ανέργων:
- μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ
- συμμετοχή σε κοινωφελή προγράμματα του ΟΑΕΔ
- ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ
- ένταξη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν δάνεια και οφειλές κ.α.
Οι λόγοι που κάνουν αναγκαία την εγγραφή σου στον ΟΑΕΔ
Δυστυχώς η ανεργία είναι μια μάστιγα που τα τελευταία χρόνια «χτυπά» ανελέητα την χώρα μας. Πολλοί άνεργοι δεν γράφονται στο μητρώο του ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα να χάνουν πολλά προνόμια. Ποια τα οφέλη και τα δικαιώματα από την εγγραφή στο δελτίο ανεργίας.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι να γραφτείτε στο Μητρώο του ΟΑΕΔ. Ένας άνεργος έχει πολλά δικαιώματα και μεταξύ αυτών είναι και το επίδομα ανεργίας.
Αναλυτικά:
Μετά την εγγραφή του ο άνεργος έχει τα εξής δικαιώματα:
Σε περίπτωση απόλυσης, δικαίωμα λήψης επιδόματος ανεργίας:
- εάν διαπιστωθεί ότι ο απολυθείς άνεργος πληροί τις προϋποθέσεις προς επιδότηση (αν έχει συγκεντρώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων), υποβάλλει αίτηση για τακτική επιδότηση ανεργίας
- Υπόδειξη και παραπομπή σε θέση εργασίας αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κενή θέση ανάλογη των προσόντων του στο επάγγελμα που ενδιαφέρεται να απασχοληθεί ο άνεργος .
- Καταχώρηση βιογραφικού σημειώματος – διερεύνηση κατά τη συνέντευξη με τον αρμόδιο Υπάλληλο ΟΑΕΔ/ εξατομικευμένη προσέγγιση/ κατάρτιση ατομικού σχεδίου δράσης: προτάσεις για συμμετοχή του εγγεγραμμένου στο μητρώο ΟΑΕΔ – αναζητούντος εργασία σε δράσεις/ προγράμματα συμβουλευτικής, απασχόλησης ή κατάρτισης.
Μετά την εγγραφή μου στο μητρώο σε ποιόν θα πρέπει να απευθυνθώ για να με βοηθήσει στην αναζήτηση εργασίας;
Μετά την εγγραφή σας στο μητρώο θα απευθυνθείτε σε έναν εργασιακό σύμβουλο του ΚΠΑ ώστε να περάσετε από την διαδικασία της Εξατομικευμένης προσέγγισης.
Η Εξατομικευμένη Προσέγγιση είναι μια διαδικασία που βασίζεται στη μοναδικότητα του κάθε ατόμου που αναζητά εργασία η οποία προέρχεται από τα προσωπικά χαρακτηριστικά, τα ενδιαφέροντα, την επαγγελματική του εμπειρία, τις ιδιαιτερότητες, τις γνώσεις και δεξιότητές του.
Κατά συνέπεια, η διερεύνηση αυτών των στοιχείων καθώς και η σύνταξη του Ατομικού Σχεδίου Δράσης οδηγεί σε διαφορετικές, ανάλογες με το προφίλ του κάθε ανέργου δράσεις, ενώ διευκολύνει την άμεση και επιτυχή σύζευξη των καταγεγραμμένων ανέργων με τις ανάλογες θέσεις εργασίας που προσφέρονται από τις επιχειρήσεις.
Η διαδικασία της Εξατομικευμένης Προσέγγισης και η συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο, που σας παρακολουθεί, αποτελεί βασική προϋπόθεση, ώστε να ενημερώνεστε για τις διαθέσιμες δράσεις και τα προγράμματα έγκυρα και έγκαιρα. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τις θέσεις εργασίας, που τυχόν προκύπτουν στην ευρύτερη περιοχή εποπτείας του ΚΠΑ στο οποίο απευθύνεστε.
Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι:
- ειδικά οι θέσεις εργασίας, επιδοτούμενες ή μη, ανακύπτουν από τις ανάγκες της ελεύθερης αγοράς και δεν είναι πάντα εφικτή η αντιστοίχιση της ειδικότητάς σας με τις υπάρχουσες κενές θέσεις εργασίας, που γνωστοποιούνται στον ΟΑΕΔ
- η αρχή στην οποία βασίζεται όλη η διαδικασία προώθησης στην απασχόληση βασίζεται στην αρχή της ισότιμης πρόσβασης στις παρερχόμενες υπηρεσίες καθώς και στην αρχή ίσης μεταχείρισης όλων των εξυπηρετούμενων πολιτών.
Εκτός από την αναζήτηση εργασίας, υπάρχουν άλλες δράσεις από τις οποίες θα μπορούσα να επωφεληθώ;
Ο ΟΑΕΔ εκτός από τον διαμεσολαβητικό ρόλο που έχει σχετικά με την σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας παρέχει και μια δέσμη ενισχυτικών συμβουλευτικών υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα:
Η Συμβουλευτική ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών έχει στόχο την ενθάρρυνση και παροχή ολοκληρωμένης υποστήριξης για τη δημιουργία επιχείρησης με βιώσιμες προοπτικές.
1. Απευθύνεται σε ανέργους που επιθυμούν να δημιουργήσουν δική τους επιχείρηση.
2. Η συμβουλευτική ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών επιτρέπει στον ενδιαφερόμενο να μετατρέψει προοδευτικά την ιδέα του επιχειρηματικό σχέδιο και στη συνέχεια σε επιχείρηση με αυξημένες προοπτικές βιωσιμότητας.
Ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός είναι μια δυναμική διαδικασία που έχει ως στόχο την προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη του ατόμου.
Απευθύνεται σε ανέργους:
1. Που δεν έχουν επιλέξει επάγγελμα /ειδικότητα και δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν.
2. Που είχαν μία ειδικότητα αλλά δεν ζητείται πλέον από την αγορά εργασίας.
3. Που για κάποιους προσωπικούς ή άλλους λόγους επιθυμούν να αλλάξουν επάγγελμα.
Η Συμβουλευτική Αναζήτησης Εργασίας είναι μια ομαδική, δυναμική διαδικασία που έχει ως στόχο να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει τα μέλη της ομάδας να αναζητήσουν τα ίδια και να επιτύχουν μια θέση εργασίας στο συντομότερο δυνατόν, χρονικό διάστημα.
Απευθύνεται σε όλους/ες τους/τις ανέργους/ες:
1. Που βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης εργασίας,
2. Που τα προσόντα τους ζητούνται από την αγορά εργασίας
3. Έχουν σαφή επαγγελματικό στόχο (ένα ή δύο).
Πού μπορώ να πάρω πληροφορίες σχετικά με το πότε και που υλοποιούνται αυτές οι συμβουλευτικές υπηρεσίες;
Οι σχετικές πληροφορίες δίνονται από τις κατά τόπους Υπηρεσίες.
Είμαι εγγεγραμμένος στον ΟΑΕΔ εδώ και 6 μήνες. Έκανα εξατομικευμένη προσέγγιση με Εργασιακό Σύμβουλο, μου πρότεινε κάποιες ενέργειες, αλλά δυστυχώς ακόμα παραμένω άνεργος, χωρίς ουσιαστική λύση στο πρόβλημά μου.
Ο ΟΑΕΔ δεν δημιουργεί θέσεις εργασίες. Αποστολή του είναι η ενεργός διαμεσολάβηση για μια επιτυχή σύζευξη των προσόντων των ανέργων με τις διαθέσιμες κενές θέσεις, η αναζήτηση περισσότερων κενών θέσεων από τις επιχειρήσεις, η ενεργοποίηση του ανέργου για την αναζήτηση θέσεων που θα εξασφαλίσει την ένταξη ή επανένταξή του στην αγορά εργασίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως προτείνονται ενέργειες προώθησης στην απασχόληση, καθώς και ομάδες συμβουλευτικής για την ενεργοποίηση των ανέργων, εξεύρεση της κατάλληλης θέσης και ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.
Πηγή: dikaiologitika.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Δείτε επίσης: ΑΣΕΠ: 536 μόνιμες προσλήψεις και με απολυτήριο Λυκείου.
ΟΑΕΔ: Aιτήσεις για προσλήψεις με μισθό μέχρι 699,75 ευρώ