40.000 εργάτες από έξι χώρες!

Συμφωνίες για προσέλκυση 40.000 ξένων εργατών ώστε να απασχοληθούν στους τομείς του τουρισμού, της γεωργίας και των κατασκευών, όπου καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις, προωθεί η κυβέρνηση με την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία από την Ευρώπη και την Ινδία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ από την Ασία. Η πρώτη συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί εντός Μαρτίου με την Ινδία και θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή αμέσως μετά.

Οι συμφωνίες με αυτές τις έξι χώρες αποτελούν το δεύτερο βήμα της στρατηγικής της κυβέρνησης για τη λύση του μείζονος προβλήματος της έλλειψης εργατικών χεριών και των μεγάλων ελλείψεων στην αγορά εργασίας.

Το πρώτο είχε γίνει με το περίφημο πλέον νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί την περίοδο των Χριστουγέννων και αφορούσε τη νόμιμη απασχόληση των ήδη διαμενόντων εδώ, φέρνοντας τότε τη σφοδρή αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά που έκανε λόγο για λανθασμένο μήνυμα που στέλνεται από τη χώρα μας, καθώς η τροπολογία συνιστούσε σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό «χαλάρωση» της μεταναστευτικής πολιτικής.

Το τρίτο βήμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα αφορά την αναβάθμιση του διοικητικού μηχανισμού, ώστε να δίνονται πιο γρήγορα οι άδειες και οι ανανεώσεις αδειών διαμονής. Στόχος, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι η δημιουργία ενός συστήματος μέσω του οποίου θα μπορούν να αποστέλλουν οι περιφέρειες της Ελλάδας αιτήματα προς τις πρεσβείες και τα προξενεία του εξωτερικού για εύρεση εργατικού δυναμικού, κάτι που μέχρι τώρα γίνεται μέσω ταχυδρομείου και courier, γεγονός που αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία με μεγάλο κόστος.

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα γίνει με τα μέσα που διαθέτει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσω του gov.gr, ώστε οι θυρίδες κάθε προξενείου να λαμβάνουν τη διαβίβαση των εγγράφων. Πρόκειται ουσιαστικά για την «ψηφιοποίηση των προξενείων», ένα μεγάλο έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2026. (aftodioikisi.gr) ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΠΕΚΑ: Πληρώνει 16 επιδόματα. Ποιοι γονείς θα πληρωθούν 3 συνεχόμενες φορές. Νέες θέσεις σε ΜΚΟ. Προκήρυξη για 2.145 θέσεις εκτός γραπτού διαγωνισμού