Σιγή ισχύος κρατά η κυβέρνηση στα σενάρια επανάληψης της επιταγής ακρίβειας προς το τέλος του έτους.

Η επανάληψη της επιταγής ακρίβειας, όμοιας με αυτής που είχε δοθεί τα Χριστούγεννα του 2022 είναι ένα σενάριο πέρα για πέρα υπαρκτό αλλά για να υλοποιηθεί δεν αρκεί η πρόθεση της κυβέρνησης.

Ήδη η κυβέρνηση είναι σε διαδικασία υλοποίησης όλων των προεκλογικών δεσμεύσεων. Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να πληρωθεί η εφάπαξ πληρωμή του market pass ενώ η κυβέρνηση για τυχόν νέα μέτρα στήριξης αναμένει τους επόμενους μήνες την παραιτέρω βελτίωση της ελληνικής οικονομίας.

Τα έσοδα ανοίγουν την συζήτηση για νέα επιταγή ακρίβειας

Σε σημαντική υπεραπόδοση επιδόθηκαν τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού στο 7μηνο, εξαιτίας και της μεγάλης ακρίβειας, η οποία πλήττει τους πολίτες. Σύμφωνα με τα προσψρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 33.768 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.347 εκατ. ευρώ ή 7,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων τρέχοντος έτους.

Τα παραπάνω στοιχεία ανοίγουν διάπλατα την συζήτηση για νέα επιταγή ακρίβειας στο τέλος του χρόνου, όμοια με αυτή που είχε δοθεί πέρσι. Είναι πρόωρο να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι θα δοθεί το εν λόγω επίδομα σε χιλιάδες δικαιούχους και αυτό γιατί οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς, το ίδιο και τα έσοδα που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία.

Εφόσον όμως τα φορολογικά έσοδα συνεχίζουν να υπεραποδίδουν και η κυβέρνηση ανακτήσει την επενδυτική της βαθμίδα είναι πιθανό ένα τέτειο μέτρο να υλοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, τα κυβερνητικά στελέχη, ειδικά ενόψει και της ΔΕΘ κρατάνε «χαμηλά την μπάλα» περιμένονται τα νέα οικονομικά στοιχεία που θα διαμορφωθούν προς το τέλος της χρονιάς, τα στοιχεία από την φετινή τουριστική σεζόν αλλά και τυχόν ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Καλάθι των σχολικών

Σειρά μέτρων που στοχεύουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της ακρίβειας για τα ελληνικά νοικοκυριά δρομολογεί η κυβέρνηση, τη στιγμή που παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι έρχονται νέες ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τις πατάτες και το αλεύρι. Όλα τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, βρίσκονται το τραπέζι της κυβέρνησης, αξιολογούνται και σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες αναφέρουν, πως εξετάζονται αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης στην κατεύθυνση της διεύρυνσης τόσο των ποσών όσο και των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων. Επίσης, εξετάζεται νέο πλαίσιο για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, με στόχο κυρίως τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Περί τα τέλη Αυγούστου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τους νέους δικαιούχους του Market Pass, ενώ το Σεπτέμβριο θα γίνουν οι πληρωμές του Youth Pass για τους νέους που θα συμπληρώσουν τόσο το 18ο και το 19ο έτος της ηλικίας τους. Επίσης ενόψει και της έναρξης της σχολικής χρονιάς, στα τέλη Αυγούστου εκτιμάται ότι θα τεθεί σε ισχύ και ένα νέο μέτρο, το «καλάθι των σχολικών», που θα βάζει «φρένο» στο περιθώριο κέρδους στα σχολικά είδη. Αλλαγές θα γίνουν και στο γνωστό «καλάθι του νοικοκυριού» με την υποχρεωτική προσθήκη επώνυμων προϊόντων σε ορισμένες κατηγορίες.

Η επιταγή ακρίβειας του 2022

Το επίδομα των 250 ευρώ είχαν λάβει περσι πριν από τα Χριστούγεννα 1 εκατ. συνταξιούχοι, 174.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και 36.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο ήταν 250 ευρώ, ανεξάρτητα του αριθμού εξαρτώμενων μελών.

Παράλληλα, περίπου 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο έλαβαν διπλή δόση.

Επίσης, 735.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού έλαβαν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση.

Σημειώνεται ότι η οικονομική ενίσχυση αφορούσε και τους μακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 μήνες.

Dnews