Τρία στα δέκα νοικοκυριά στη χώρα μας έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ενώ δύο στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν αδυναμία επαρκούς θέρμανσης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας του ΙΟΒΕ για λογαριασμό της «διαΝΕΟσις».. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Δείτε επίσης: ΑΣΕΠ: Προσλήψεις σε Δήμους, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ.
ΟΑΕΔ: Τρία προγράμματα για 19.700 θέσεις εργασίας
Στην έρευνα αναφέρεται ακόμη ότι το 85% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και γαιάνθρακες (κυρίως λιγνίτη), γεγονός που την καθιστά σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τα ορυκτά καύσιμα.
Επίσης το 66,5% της ενέργειας που προσφέρεται στη χώρα είναι από εισαγωγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, το οποίο καλύπτει χρήσεις σε μεταφορές και παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Την ίδια ώρα το πετρέλαιο και τα προϊόντα μεταποίησής του αποτελούν το κύριο μέρος του διεθνούς εμπορίου αγαθών της χώρας. Το 27% των εισαγωγών προϊόντων της χώρας είναι ενεργειακά προϊόντα, κυρίως αργό πετρέλαιο, που επεξεργάζεται στα ελληνικά διυλιστήρια και εξάγεται, ενώ περίπου το 1/3 των εξαγωγών είναι ενεργειακά προϊόντα. Γενικά, η αξία των ενεργειακών προϊόντων που εισάγουμε είναι μεγαλύτερη από αυτών που εξάγουμε (15 δισ. ευρώ, έναντι 10,6 δισ. το 2019).
Έτσι τα φορολογικά έσοδα από την ενέργεια στην Ελλάδα είναι σημαντικά υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε., όχι μόνο ως ποσοστό ως προς το ΑΕΠ, αλλά και ως μερίδιο στα συνολικά φορολογικά έσοδα (7,4% των συνολικών φορολογικών εσόδων, έναντι 4,7% του μ.ό. της Ε.Ε.).
Ενδιαφέρον έχει να δει κάποιος πως από την τελική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης που πληρώνει ο καταναλωτής, περίπου 1,65 ευρώ / λίτρο, τα 0,7 ευρώ πηγαίνουν στο κράτος ως έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης στην ενέργεια. Όλα αυτά συμβαίνουν όταν, σε παγκόσμιο επίπεδο, το κόστος όλων των μορφών ενέργειας το 2021 σημειώνει δραματικές αυξήσεις, ύστερα από ένα έτος που λόγω της πανδημίας είχε καταγράψει ιστορικά χαμηλά.
Ειδικά η πορεία των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπών συνιστούν σημαντική πίεση στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, με την τιμή της χονδρικής στην Ελλάδα να αυξάνεται κατά 119% στους πρώτους οκτώ μήνες. Η μελέτη καταλήγει σε προτάσεις πολιτικής με μια προτεραιότητα σε πέντε άξονες: εξοικονόμηση ενέργειας, αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενεργειακές υποδομές και ηλεκτρικό δίκτυο, δίκαιη μετάβαση και κοινωνική προστασία.
Πηγή: topontiki.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Δείτε επίσης: ΑΣΕΠ: Προσλήψεις σε Δήμους, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ.
ΟΑΕΔ: Τρία προγράμματα για 19.700 θέσεις εργασίας