Στην Ασία, η Ιαπωνία (1,1%), η Νότια Κορέα (3,2%) και το Χονγκ Κονγκ (4,8%) υπάρχουν λιγότερο από 5% γυναίκες διευθύνουσες σύμβουλοι, αν και στη Νότια Κορέα κερδίζουν περισσότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους.
Η Νέα Ζηλανδία είναι η χώρα που εμπιστεύεται τις γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, δίνοντάς τους υψηλές αμοιβές, την ώρα που στον υπόλοιπο πλανήτη η γυναικεία εκπροσώπηση υστερεί.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την τελευταία έκθεση της MSCI, οι γυναίκες CEOs στη Νέα Ζηλανδία κέρδιζαν μέσο μισθό 5,9 εκατ. δολάρια, υπερδιπλάσιο των ανδρών συναδέλφων τους, οι οποίοι είχαν μέσο μισθό 2,6 εκατ. δολάρια.
Αυτό το νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού είχε την ισχυρότερη εκπροσώπηση στα διοικητικά συμβούλια με ποσοστό άνω του 40% των γυναικών σε θέσεις CEOs. Γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το μόλις 6,5% των θέσεων διευθύνοντος συμβούλου που κατέχουν γυναίκες -μια μικρή αύξηση από το 5,8% το 2022- που έδειξε ο δείκτης MSCI ACWI των 2.868 εταιρειών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης από ανεπτυγμένες καθώς και αναδυόμενες αγορές. Οι γυναίκες κατείχαν το 19% των θέσεων οικονομικών διευθυντών.
Βέβαια, από πλευράς τους και οι ανεπτυγμένες χώρες υστερούν, επίσης, όσον αφορά στην εκπροσώπηση των γυναικών στις κορυφαίες θέσεις εργασίας, αφού χώρες όπως η Ελβετία (2,2%), η Ολλανδία (3,2%) και η Γερμανία (3,6%), μεταξύ άλλων, είχαν λιγότερο από 5% γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους, με εκείνες στην Ελβετία να κερδίζουν σχεδόν τέσσερις φορές λιγότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους.
Στην Ασία, η Ιαπωνία (1,1%), η Νότια Κορέα (3,2%) και το Χονγκ Κονγκ (4,8%) υπάρχουν λιγότερο από 5% γυναίκες διευθύνουσες σύμβουλοι, αν και στη Νότια Κορέα κερδίζουν περισσότερα από τους άνδρες συναδέλφους τους.
Οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας είχαν τις περισσότερες γυναίκες διευθύνουσες συμβούλους σε ποσοστό 10,4%, ενώ ο αριθμός των οικονομικών διευθυντών τους ανερχόταν σε σχεδόν 20%.
Οι θέσεις στα διοικητικά συμβούλια που κατείχαν γυναίκες το 2023 αυξήθηκαν στο 25,8% από 24,5% το προηγούμενο έτος.
Αν και η άνοδος είναι ένα καλό σημάδι, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα, ώστε οι γυναίκες να έχουν σταθερή θητεία στο διοικητικό συμβούλιο.
«Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ του τι συμβαίνει μόλις οι γυναίκες μπουν στο διοικητικό συμβούλιο και ο μέσος χρόνος που περνούν οι γυναίκες σε οποιοδήποτε διοικητικό συμβούλιο είναι περίπου τριάμισι χρόνια», δήλωσε η Chitra Hepburn, επικεφαλής της MSCI Ασίας-Ειρηνικού για θέματα ESG και κλίματος.
Ο αριθμός των εταιρειών στον τομέα της υγείας που είχαν πλήρως ανδρικά διοικητικά συμβούλια μειώθηκε στο 5,4% το 2023 από 6,8% το 2022.
Από τους 11 κλάδους που παρακολουθεί η MSCI, ο κλάδος της πληροφορικής είχε το μεγαλύτερο ποσοστό εταιρειών με πλήρως ανδρικά διοικητικά συμβούλια στο 15%, μια αύξηση 0,8% από το 2022, ακολουθούμενος από τον κλάδο των υλικών με 14%.
Ο τομέας των ακινήτων κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση των πλήρως ανδρικών διοικητικών συμβουλίων: στο 8,6% το 2023 από 14,8% το 2022.
«Είναι άλλο πράγμα να τσεκάρεις το κουτάκι και να τους φέρνεις στο διοικητικό συμβούλιο, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, αν θέλετε να αλλάξετε την κουλτούρα του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας σας και να κάνετε την ένταξη περισσότερο θέμα και όχι απλώς την ποικιλομορφία για χάρη της ποικιλομορφίας», δήλωσε ο Hepburn στο CNBC.
Πηγή: alfavita.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα θέρμανσης: Έρχονται ακόμη δύο πληρωμές. Θέσεις εργασίας σε Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ΚΑΡΕΛΙΑ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ σε 5 περιοχές.