Τι θα κρίνει το έκτακτο δώρο Πάσχα
Το σκηνικό είναι ρευστό, οι εξελίξεις καταιγιστικές, η διάρκεια της κρίσης άγνωστη και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να διατυπώσει προβλέψεις.
Η ανάγκη παρεμβάσεων προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία, αλλά και να αντέξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά θεωρείται απαραίτητη, αλλά αυτή την στιγμή κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα ούτε για το ύψος, ούτε για το είδος. Η οικονομία βρίσκεται σε κινούμενη άμμο, καθώς οι διαδοχικές κρίσεις, αρχής γενομένης από την πανδημία, στη συνέχεια από την ενεργειακή κρίση και τώρα από την Ρωσική εισβολή, έχουν κάνει αδύνατη οποιαδήποτε πρόβλεψη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτο επίδομα 300€. ΟΑΕΔ: 80.000 θέσεις μέσα στον μήνα. ΑΣΕΠ: 1.823 μόνιμες προσλήψεις. Εργάτες, υπάλληλοι, τεχνίτες κ.α.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρείται να στηθεί ένα ανάχωμα προκειμένου να προστατευθούν οι οικονομίες από τις συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος έγινε στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Στόχος του Ecofin να διασφαλιστεί αρχικά η επάρκεια στην ενέργεια και ταυτόχρονα να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες εντάθηκαν μετά την Ρωσική εισβολή.
Ενδεικτική είναι η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην κατάσταση που διαμορφώνεται, η οποία συνιστά ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, που απαιτεί πανευρωπαϊκές λύσεις, όπως η σύσταση ενός ευρωπαϊκού ταμείου, «που ουσιαστικά θα μπορέσει από τους πόρους του, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, να χρηματοδοτήσει μέτρα στήριξης (για το ράλι των τιμών της ενέργειας και άλλων βασικών προϊόντων) από την εργαλειοθήκη που έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις», όπως τόνισε σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ 3.
Οι νέες ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας υποχρεώνει την Ε.Ε να εξετάσει όλα τα σενάρια. Η Κομισιόν καταστρώνει σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, το οποίο εκτιμάται ότι θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, η σημαντική συζήτηση η οποία αφορά άμεσα και την Ελλάδα είναι η νέα πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών και την παράταση για ακόμα ένα χρόνο της ισχύς της γενικής ρήτρας διαφυγής.
Οι επικεφαλής των Θεσμών ξορκίζουν οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση, αλλά όλο και πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη παράτασης της δημοσιονομικής χαλάρωσης, όπως ίσχυε και στην πανδημία. ΒΡΕΙΤΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Με αυτά τα δεδομένα στην Αθήνα, το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να μετρήσει τα δεδομένα και να βρει τα απαιτούμενα δημοσιονομικά περιθώρια ώστε να προχωρήσει σε παρεμβάσεις. Για παράδειγμα παραμένει σε εκκρεμότητα το μέγεθος των παρεμβάσεων στα τιμολόγια, αλλά και η έκτακτη παροχή που σχεδιάζεται να δοθεί πριν το Πάσχα.
Το είδος και το ύψος της παροχής, όπως και τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι δικαιούχοι δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί. Οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανάλογα με τον πρώτο απολογισμό των επιπτώσεων στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το επίδομα να δοθεί καθώς σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου «Αναζητούμε αυτού του είδους τη στήριξη. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη ανησυχία, γιατί οι δυσκολίες είναι τεράστιος, μην κρυβόμαστε, και φαίνεται να δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα, σύντομα και γρήγορα θα είμαστε έτοιμοι να πούμε συγκεκριμένα πράγματα.»
Μετά τις αποφάσεις της Κομισιόν θα οριστικοποιηθεί εάν θα υπάρξει επιπλέον πακέτο μέτρων για την στήριξη τον νοικοκυριών από την άνοδο των τιμών σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, ενώ αμετάβλητη παραμένει η επιδότηση για τον Μάρτιο (πηγή: dikaiologitika.gr) ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτο επίδομα 300€. ΟΑΕΔ: 80.000 θέσεις μέσα στον μήνα. ΑΣΕΠ: 1.823 μόνιμες προσλήψεις. Εργάτες, υπάλληλοι, τεχνίτες κ.α.