Νέα δεδομένα για μαθητές (και γονείς) δημιουργούνται με την επιστροφή τους στα σχολεία όπου πλέον τα rapid tests θα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του υγειονομικού πρωτοκόλλου. ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Το άνοιγμα των σχολείων, μετά τη διακοπή των Χριστουγέννων, φέρνει νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού. Γονείς, μαθητές και καθηγητές καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα, και ειδικά για την περίπτωση που καταγραφεί επιβεβαιωμένο κρούσμα στην τάξη.
«Εδώ ανοίξαμε τα σχολεία με τη Δέλτα και χωρίς εμβολιαστική κάλυψη και συζητάμε αν θα ανοίξουμε τον Ιανουάριο;», ανέφερε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως απαντώντας στην κριτική που ασκείται στο υπουργείο Παιδείας για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και το άνοιγμα των σχολείων στην προγραμματισμένη ημερομηνία (10 Ιανουαρίου) εν μέσω χιλιάδων νέων κρουσμάτων κορονοϊού που δηλώνονται καθημερινά στον ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, τα παιδιά είναι πιο ασφαλή εντός πλαισίου. Η Ν. Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι όσο είναι ανοιχτά τα σχολεία γίνονται περισσότερα τεστ. Όπως ανέφερε το 84% των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων το περασμένο διάστημα (Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου) είχε ανιχνευτεί από τα self test, ποσοστό το οποίο μειώθηκε στο 40% όταν έκλεισαν.
Παράλληλα, για τη διενέργεια rapid test στους μαθητές, είπε ότι θα γίνονται δωρεάν σε δημόσιες δομές με βεβαίωση του διευθυντή. Επανέλαβε μάλιστα ότι σε περίπτωση κρούσματος τα παιδιά θα κάνουν τεστ κάθε μέρα. «Προτιμούμε να βάζουμε πολλά τεστ για να θωρακίσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα».
Σημείωσε δε ότι σε ένα τρίμηνο δόθηκαν περισσότερα από 32 εκατομμύρια self test στα σχολεία. Η κ. Κεραμέως χαρακτήρισε «συνειδητή» την απόφαση της κυβέρνησης, κοστίζει πολύ αλλά επενδύει πολύ στη δια ζώσης εκπαίδευση.
Δεν ζητήθηκε παράταση
Για την αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων είπε: «Βάζουμε επιπλέον φίλτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή. Πάμε βήμα-βήμα γιατί η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία». Όπως σημείωσε η υπουργός, η επιτροπή των ειδικών δεν ζήτησε παράταση για το άνοιγμα των σχολείων.
«Τα σχολεία είναι τα πρώτα που ανοίγουν και τα τελευταία που κλείνουν», τόνισε η κ. Κεραμέως, εξηγώντας ότι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση είναι μεταξύ άλλων παιδαγωγικοί, ψυχοσυναισθηματικοί, υγειονομικοί. Το άνοιγμα, πρόσθεσε, ότι επέβαλλε και η διεθνής τάση.
Πηγή: dikaiologitika.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ