Αλλάζουν όλα όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για τους γραπτούς διαγωνισμούς του δημοσίου και του ΑΣΕΠ, τόσο στην διαγωνιστική διαδικασία όσο και στον τρόπο που θα προκηρύσσονται οι θέσεις.
Είναι γνωστό από την άνοιξη ότι πλέον για ορισμένες προσλήψεις στο δημόσιο θα διεξάγεται κάθε δύο έτη ένας μεγάλος πανελλήνιος διαγωνισμός που θα εποπτεύεται από το ΑΣΕΠ και θα έχει την μορφή «πανελλαδικών εξετάσεων» τόσο σε δυσκολία όσο και σε «ασφάλεια».
Αυτό που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα ήταν ο τρόπος που προκηρυχθεί και θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός!
Όσον αφορά το περιεχόμενο του διαγωνισμού το τοπίο είναι ακόμα λίγο «θολό». Σε χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος της Αρχής κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη φιλοσοφία του νέου συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο και τις προκλήσεις που θέτει η υλοποίηση του γραπτού διαγωνισμού με το «νέο περιεχόμενο». Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, οι υποψήφιοι θα καλούνται να αποδείξουν όχι μόνο γενικές γνώσεις αλλά και θα δοκιμάζονται και ως προς άλλες βασικές δεξιότητες (γλωσσικές, αριθμητικές, εργασιακή αποτελεσματικότητα με βάση υποθετικά σενάρια εργασιακής καθημερινότητας) που χρειάζεται να έχουν οι μελλοντικοί δημόσιοι λειτουργοί.
Όσον αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού υπάρχουν δύο διαφορετικά σενάρια. Το πρώτο κινείται στην σημερινή λογική των γραπτών διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, ενώ το δεύτερο, προς το οποίο φαίνεται να «γέρνει η ζυγαριά», αποσκοπεί στο να δημιουργήσει μία μεγάλη «αποθήκη» υποψήφιων εργαζομένων που θα καλούνται σε δεύτερο χρόνο να αναλάβουν υπηρεσία.
Να σημειωθεί ότι στον πρώτο πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό του δημοσίου θα μπορούν να συμμετάσχουν απόφοιτοι Πανεπιστήμιων και ΤΕΙ, ενώ τα πτυχία που θα γίνονται δεκτά θα αφορούν κυρίως πτυχιούχους οικονομικών σχολών, σχολών διοίκησης επιχειρήσεων, σχολών πληροφορικής, Νομικών σπουδών κλπ.
Τα δύο σενάρια για τον διαγωνισμό
Όπως προαναφέραμε, το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με την Αρχή, εξετάζει δύο σενάρια διεξαγωγής του διαγωνισμού.
Το πρώτο σενάριο αναφέρει ότι ο διαγωνισμός θα γίνει αφότου προκηρυχθούν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας καθώς και η κατανομή τους ανά την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή θα προκηρυχθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 3.000 με 3.500 θέσεις εργασίας.
Το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι δεν θα προκηρυχθούν συγκεκριμένες θέσεις αλλά θα κληθούν όσοι ενδιαφέρονται και έχουν συγκεκριμένα πτυχία ΑΕΙ ή ΤΕΙ να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό, βάσει του οποίου θα δημιουργηθεί ένας πίνακας κατάταξης επιτυχόντων. Οι υποψήφιοι θα κατατάσσονται στον πίνακα αναλόγως των μορίων που θα συγκεντρώσουν από τη βαθμολογία τους στην εξέταση.
Αναλόγως της σειράς κατάταξης που θα έχουν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού θα καλούνται για διορισμό από την Πολιτεία όποτε προκηρύσσονται θέσεις που απαιτούν τα προσόντα τους.
Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μία «δεξαμενή» υποψήφιων εργαζομένων, βάσει της οποίας το δημόσιο θα μπορεί να αντλεί εργαζομένους για τα επόμενα δύο έτη (2023 και 2024), μέχρις ότου διεξαχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός και καταρτιστούν νέοι πίνακες επιτυχόντων.
Προς τα που γέρνει η ζυγαριά
Όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση προσανατολίζεται προς το δεύτερο σενάριο που μπορούμε να πούμε ότι θυμίζει τόσο την παλαιότερη επετηρίδα όσο και τον σημερινό τρόπο προσλήψεων των εκπαιδευτικών. Σε περίπτωση που ισχύσει αυτό το σενάριο τότε οι υποψήφιοι θα κληθούν να διαγωνιστούν χωρίς να γνωρίζουν ούτε το πότε ούτε το που είναι πιθανόν τελικά να διοριστούν!
Η πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει εντελώς τον τρόπο διορισμού στο δημόσιο επιβεβαιώνεται από δύο διαφορετικές πηγές και συγκεκριμένα:
Πρώτον, από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος κατά την παρουσίαση του προγραμματισμού των προσλήψεων για το 2023 δήλωσε χαρακτηριστικά: «Από τον διαγωνισμό θα δημιουργηθεί μια “δεξαμενή” επιτυχόντων, από την οποία οι φορείς θα αντλούν το προσωπικό που αιτούνται αμέσως μετά την έγκριση της σχετικής προκήρυξης, χωρίς να απαιτείται η σημερινή διαδικασία».
Δεύτερον, από την ψήφιση σχετικής τροπολογίας που εισήχθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή. Η σχετική τροπολογία αναφέρει:
«Ο διαγωνισμός μπορεί να διενεργείται ενιαία κατά στάδια και να αφορά μία ή περισσότερες προκηρύξεις. Στην έννοια της διεξαγωγής του διαγωνισμού σε στάδια περιλαμβάνονται οι εξής περιπτώσεις: α) σε πρώτο στάδιο η έκδοση πρόσκλησης – προκήρυξης για τη συμμετοχή των υποψηφίων διαφόρων κλάδων – ειδικοτήτων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στη διαγωνιστική διαδικασία και β) σε δεύτερο στάδιο η έκδοση προκήρυξης πλήρωσης θέσεων από τους επιτυχόντες του πρώτου σταδίου, ανάλογη εφαρμογή των επομένων άρθρων».
Πότε θα γίνει ο διαγωνισμός
Για την διεξαγωγή του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ υπάρχουν επίσης δύο σενάρια. Το πρώτο και επίσημο σενάριο, που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αναφέρει πως ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2023.
Οι υποψήφιοι που θα καταθέσουν υποψηφιότητα θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι ο εν λόγω διαγωνισμός μπορεί να μεταφερθεί για το φθινόπωρο του 2023, σε περίπτωση που την άνοιξη συμπέσουν οι βουλευτικές εκλογές.
Το δεύτερο αυτό σενάριο θα δώσει χρόνο τόσο στους υποψηφίους που θέλουν να προετοιμαστούν, όσο και στο ΑΣΕΠ για να προετοιμάσει σωστά τις διαδικασίες του διαγωνισμού.
Είναι εξάλλου γνωστό πως από την στιγμή που θα προκηρυχθεί ένας γραπτός διαγωνισμός η Αρχή χρειάζεται κάποιος μήνες για να «κινήσει» την διαδικασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την ΑΑΔΕ που προκηρύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2022 και τελικά θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, 8 δηλαδή μήνες μετά.
Να σημειωθεί τέλος ότι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η σχετική πρόσκληση για τον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του δημοσίου αναμένεται να βγει είτε τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου, είτε το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.
Πηγή: proson.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 1.000€ για ηλιακό θερμοσίφωνα. Φορολοταρία: Δείτε αν κερδίσατε. Επίδομα θέρμανσης: «Παράθυρο» για διπλό μποναμά. Θέσεις LIDL, ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ, ΕΛΤΑ COURIER