Σημαντικές μεταβολές στις εργασιακές συνθήκες, αύξηση του επιτρεπόμενου αριθμού ετήσιων υπερωριών και μείωση των αργιών ζητούν τα σούπερ μάρκετ, μέσω επιστολής που απέστειλε η ΕΣΕ (Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας) στην υπουργό Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου.
Στην επιστολή της προς την Υπουργό Εργασίας κα Δόμνα Μιχηλίδου, στην οποία η ΕΣΕ ζητά εκτός των άλλων να αναγνωριστεί ως επίσημος κοινωνικός εταίρος, ζητά μία σειρά από μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ που προσιδιάζουν με τις θέσεις που έχει εκφράσει ο κ. Απόστολος Βακάκης των Jumbo για μείωση των υποχρεωτικών αργιών.
Όπως αναφέρει στην επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, πέρα από ότι ζητά να γίνει επίσημος κοινωνικός εταίρος στις συζητήσεις με το υπουργείο, ζητά και επιπλέον ακραίες αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον των εργαζομένων της, συντασσόμενη πλήρως με τις ακραίες απαιτήσεις του Βακάκη των Jumbo.
«Πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύπρου. Να δουλεύουμε εφτά ημέρες την εβδομάδα και να έχουμε λιγότερες αργίες», υποστήριξε ο επικεφαλής της Jumbo πριν από λίγες ημέρες, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι έτσι σεβόμαστε το δικαίωμα του καταναλωτή, αλλά και ότι με αυτόν τον τρόπο τα προϊόντα θα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές. Ο ίδιος πάντως εκτίμησε αναφερόμενος στην απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ότι «θα πάρει καιρό να φτάσουμε το αυτονόητο» λόγω των αγκυλώσεων και του φόβου για το πολιτικό κόστος, προσθέτοντας, πάντως, ότι καμιά φορά η υπερβολική απαισιοδοξία του διαψεύδεται ευχάριστα.
Σύμφωνα με την επιστολή που εστάλη στην υπουργό Εργασίας, η ΕΣΕ ζητά:
1. Αμεση λειτουργία του ειδικού λογαριασμού επαγγελματικής κατάρτισης του νόμου 4921/2022 με πρωτοβουλία της Δ.ΥΠ.Α. ως εναλλακτική επιλογή μια που δεν έχει προχωρήσει η σύστασή του που βάσει νόμου προβλεπόταν από 1/1/2023.
2. Απαλλαγή των Διατακτικών Σίτισης από ασφαλιστικές εισφορές Βάσει νόμου οι διατακτικές σίτισης, που χορηγούνται ως παροχή σε είδος στους εργαζομένους των σούπερ μάρκετ, όταν η ανταλλαγή τους γίνει σε συμβεβλημένο δίκτυο καταστημάτων.
3. Προτείνεται να υπάρχει ένα όριο αποκλίσεων στα χτυπήματα της κάρτας και να εξορθολογιστεί το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που επιβάλλεται όταν διαπιστώνονται διαφοροποιήσεις στους χρόνους που ενημερώνεται η ψηφιακή κάρτα. Προτείνεται επίσης ο χρόνος που μεσολαβεί από την είσοδο του εργαζόμενου στις εγκαταστάσεις μιας επιχείρησης μέχρι την ανάληψη εργασίας και αντίστροφα από τη λήξη της εργασίας ως την αποχώρηση να θεωρείται χρόνος προετοιμασίας του εργαζόμενου (για έναρξη και λήξη εργασίας αντίστοιχα) και δεν εντάσσεται στον χρόνο παροχής εργασίας.
4. Μερική άρση της απαγόρευσης για εργασία κατά την Μ. Παρασκευή πριν τις 13:00, όταν πρόκειται για αναγκαίες εργασίες ανεφοδιασμού των καταστημάτων.
5. Κατάργηση του βιβλίου αδειών καθώς η τήρησή του δημιουργεί γραφειοκρατικό φόρτο δεδομένου ότι οι άδειες δηλώνονται στο πρώτο δεκαήμερο για τον επόμενο μήνα και πλέον στο βιβλίο δεν απαιτείται η υπογραφή του εργαζομένου.
6. Αύξηση του επιτρεπόμενου ετησίου αριθμού υπερωριών.
Σε επικοινωνία που είχε ωστόστο το Dnews με την ΕΣΕ, η Ένωση αρνείται την ύπαρξη της εν λόγω επιστολής, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται πάντως από το ρεπορτάζ του Dnews. ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα παιδιού Α21: Πότε οι πληρωμές. Θέσεις εργασίας με μερικώς ή πλήρως εξ αποστάσεως εργασία. Θέσεις στη LIDL και σε άλλα 4 σούπερ μάρκετ