Μετά την “είδηση ” για την αύξηση στο επίδομα παιδιού Α21 παίρνει σειρά και το επίδομα στέγασης και η αύξηση στα πόσα επιδόματος μπαίνει στη ατζέντα της κυβέρνησης.
Έντονη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες γύρω από τη αύξηση των βασικών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ όπως το επίδομα στέγασης και επίδομα παιδιού. Υπενθυμίζεται πως αυξήσεις Προνοιακών επιδομάτων κατά 8% έχει γίνει το 2022 όπως και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) που και αυτό πήρε αύξηση 8% το 2023. Το επίδομα στέγασης θα αυξηθεί; Αυτό είναι το ερώτημα των δικαιούχων που δυστυχώς βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξήσεις στα ενοίκια τα τελευταία χρόνια.
Τι θα γίνει τελικά με την αύξηση στο Επίδομα στέγασης;
- Για τον δικαιούχο: 70 ευρώ το μήνα
- Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.
Το ανήλικο παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, όσο και στον υπολογισμό του εισοδήματος.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια, για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.
Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
Κριτήρια για την χορήγηση του επιδόματος
Σήμερα τα κριτήρια, τα οποία και καθορίζουν ποιος είναι δικαιούχος του επιδόματος, είναι τα εξής:
Α) Εισοδηματικά
Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ.
Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού
Προσοχή, στο εισοδηματικό όριο για την επιδότηση ενοικίου δεν προσμετρώνται τα ποσά του Επιδόματος Παιδιού, τα μη ανταποδοτικά αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα αναδοχής.
Β) Περιουσιακά κριτήρια
1) Ακίνητη περιουσία:
Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.
2) Περιουσιακό τεκμήριο :
Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, όπως έχουν δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), δεν μπορεί να υπερβαίνει ετησίως το ποσό που προκύπτει από τον εξής μαθηματικό τύπο:
Ετήσιος τόκος = όριο καταθέσεων για κάθε τύπο νοικοκυριού * μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο /100
Τα όρια καταθέσεων για κάθε τύπου νοικοκυριού είναι τα ακόλουθα (συμπεριλαμβάνονται καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κτλ), δεν μπορούν να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενα κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων, βάσει της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:
- εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης,
- δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής,
- δηλώνουν δαπάνες άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία,
- δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.
Γ) Κριτήρια διαμονής
Ο δικαιούχος του επιδόματος πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την υποβολή της αίτησης, όπως αποδεικνύεται από την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα έτη αυτά ή από κάθε άλλο πρόσφορο δικαιολογητικό και με την προϋπόθεση ότι οι Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος να έχουν υποβληθεί κατά τη διάρκεια του έτους, εντός του οποίου τασσόταν η προθεσμία για την υποβολή τους.
Οι πολίτες τρίτων χωρών, εξαιρουμένων των ομογενών και πολιτών κρατών μελών ΕΕ, πρέπει να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 12 έτη πριν την υποβολή της αίτησης.
Τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού πρέπει επίσης να διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.
Σχετικά με τις αλλαγές στο επίδομα στέγασης
Στο τραπέζι βρίσκονται μια σειρά από ενδεχόμενα, τα οποία αφορούν τόσο την αύξηση του χορηγούμενου ποσού όσο και την αύξηση του εισοδηματικού κριτηρίου.
Τις σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να κάνει από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός, με την προϋπόθεση ότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θα δώσει την τελική έγκριση.
«Στο υπουργείο έχουμε κάνει μια ομάδα εργασίας για να δούμε ακριβώς πως μπορούμε να στοχεύσουμε με δικαιοσύνη ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως οι οικογένειες, με μια αύξηση του Α21 (επίδομα παιδιού). Επειδή σκεφτόμαστε μια ενιαία αντιμετώπιση επιδομάτων που δίνουμε από τον ΟΠΕΚΑ, μπορεί να επηρεάσει και το επίδομα στέγασης» ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη. Συμπλήρωσε δε πως τα τελικά ποσοστά θα εξειδικευτούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής που διαμορφώνεται ως απάντηση στην στεγαστική κρίση, εξετάζονται προτάσεις για αναπροσαρμογή του επιδόματος στέγασης, με σκοπό να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις των ενοικίων.
Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι δικαιούνται επίδομα 300€. Κοινωνικός τουρισμός: Ευκαιρία για νέα voucher. Έκτακτο επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Θέσεις εργασίας σε 11 ΜΚΟ. Θέσεις χωρίς απαραίτητη προϋπηρεσία