Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων εργαζομένων βρίσκεται σε πτώση, με τη χώρα να κατατάσσεται τελευταία στην ΕΕ. Οι υψηλοί φόροι και οι κρατήσεις ανατρέπουν τις αυξήσεις στους μισθούς, προκαλώντας δυσκολίες στην καθημερινότητα των πολιτών. Αν και αναμένονται βελτιώσεις μέσω μεταρρυθμίσεων στον τομέα των μισθών και των εισφορών, η πλήρης σύγκλιση με τα επίπεδα της ΕΕ παραμένει μακρινή.

Η Ελλάδα στην τελευταία θέση της ΕΕ

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (2023), η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, με βάση τον μέσο ετήσιο προσαρμοσμένο μισθό πλήρους απασχόλησης, είναι η χαμηλότερη στην ΕΕ, και ακόμη και κάτω από χώρες όπως η Βουλγαρία. Αυτό οφείλεται κυρίως στους υψηλούς φόρους εισοδήματος και τις κρατήσεις, οι οποίες αυξάνονται αδικαιολόγητα σε σχέση με τους μισθούς. Για παράδειγμα, το διάστημα 2020-2027, ενώ ο μέσος ετήσιος μισθός αναμένεται να αυξηθεί κατά 32%, η φορολογία εισοδήματος θα αυξηθεί κατά 114%. Ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια (2020-2024), η αύξηση του κατώτατου μισθού και των συντάξεων δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις επιβαρύνσεις από τη φορολογία.

Αυξήσεις Μισθών για το 2025

Δημόσιος Τομέας

Από τον Απρίλιο του 2025, οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους. Οι αυξήσεις αυτές θα συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, με στόχο να φτάσει ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο τα 950 ευρώ μέχρι το 2027. Αυτό θα σημαίνει μια ετήσια αύξηση περίπου 3,9%-4%. Για παράδειγμα, ένας δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά, που σήμερα λαμβάνει 1.337 ευρώ, θα δει τον μισθό του να αυξάνεται στα 1.370 ευρώ το 2025. Το συνολικό όφελος έως το 2027 εκτιμάται στα 1.200 ευρώ.

Ιδιωτικός Τομέας

Στον ιδιωτικό τομέα, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί στα 950 ευρώ μέχρι το 2027, απαιτώντας ετήσια αύξηση 4%-5%. Για το 2025, αναμένεται αύξηση περίπου 4,6%-4,7%, με τον κατώτατο μισθό να φτάνει τα 870 ευρώ τον Απρίλιο. Οι αυξήσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τη διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων και τις εισηγήσεις φορέων όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΙΟΒΕ. Επιπλέον, η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει αντίκτυπο και στους υπόλοιπους μισθούς, αν και σε μικρότερο ποσοστό.

Μείωση Ασφαλιστικών Εισφορών

Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, κάτι που θα ωφελήσει τόσο τους εργαζομένους όσο και τους εργοδότες. Η μείωση αυτή θα μοιραστεί ισόποσα, δηλαδή 0,5% για τον εργαζόμενο και 0,5% για τον εργοδότη. Για έναν εργαζόμενο με βασικό μισθό 830 ευρώ, η μείωση θα φέρει αύξηση 3,5 ευρώ στον καθαρό μισθό του. Για μισθό 1.500 ευρώ, η αύξηση θα είναι 6 ευρώ μηνιαίως. Συνολικά, οι εισφορές θα μειωθούν στο 35,16% από 36,16%, με το όφελος να προέρχεται κυρίως από τις εισφορές υγείας.

Ειδικά Μισθολόγια

Οι εργαζόμενοι σε ειδικά μισθολόγια, όπως οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, θα λάβουν αυξήσεις 3,1% το 2025. Επίσης, το ωρομίσθιο για νυχτερινή εργασία θα αυξηθεί κατά 20%. Ειδικά για τους γιατρούς, οι αυξήσεις αναμένονται από 400 έως 750 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό.

Μακροπρόθεσμοι Στόχοι

Παρόλο που οι αυξήσεις μισθών και οι μειώσεις των εισφορών είναι θετικά βήματα, η Ελλάδα εξακολουθεί να απέχει σημαντικά από τα επίπεδα αγοραστικής δύναμης των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Ο στόχος για την πραγματική σύγκλιση απαιτεί συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, με κύρια επιδίωξη τη μείωση της φορολογίας και την αύξηση των καθαρών αποδοχών.

Δείτε εδώ και άλλες αγγελίες με επιλογές από Χρυσή Ευκαιρία, Skywalker, Kariera, Jobfind κ.α.