Δυνατότητα στους παθολόγους που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία να αναλάβουν τον ρόλο του προσωπικού γιατρού θα δώσει το Υπουργείο Υγείας.
Δυνατότητα στους παθολόγους που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία να αναλάβουν ρόλο προσωπικού γιατρού στο πλαίσιο του ιδιωτικού έργου που θα μπορούν να παρέχουν θα δώσει το υπουργείο Υγείας. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, κατά την παρουσίαση του προγράμματος για τη δημόσια υγεία «Σπύρος Δοξιάδης», σημειώνοντας ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι διαδικασίες για το πώς ακριβώς θα εφαρμοστεί αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι στο σύστημα έχουν εξαρχής ενταχθεί οι παθολόγοι και οι γενικοί γιατροί των δημόσιων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (κέντρα υγείας, τοπικές ομάδες υγείας, περιφερειακά ιατρεία κ.ά.). Πρόκειται για 2.227 γιατρούς από τους συνολικά 3.337 που είναι εγγεγραμμένοι ως προσωπικοί γιατροί. Με την ψήφιση του νόμου για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη την περασμένη Παρασκευή, που προβλέπει την υπό προϋποθέσεις απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα, άνοιξε η «πόρτα» ώστε να μπορούν να αναλάβουν και αυτοί ρόλο προσωπικού γιατρού, βλέποντας περιορισμένο αριθμό εγγεγραμμένων πολιτών στο ιδιωτικό τους ιατρείο σύμφωνα με την Καθημερινή.
Ένα ακόμη «δέλεαρ» για τους γιατρούς να ενταχθούν στο νέο σύστημα είναι και η συμμετοχή στη δράση πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του επόμενου έτους και θα αφορά 5.500.000 πολίτες ηλικίας 30 έως 70 ετών.
Η δράση αυτή, η οποία περιλαμβάνει εξετάσεις για το λιπιδαιμικό προφίλ των δικαιούχων, τον σακχαρώδη διαβήτη, το μεταβολικό σύνδρομο και την εκτίμηση καρδιαγγειακού κινδύνου, θα υλοποιηθεί εν πολλοίς από τους προσωπικούς γιατρούς, οι οποίοι θα αμειφθούν επιπλέον για τις σχετικές υπηρεσίες που θα παρέχουν. Από την άλλη, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να ενεργοποιήσει περαιτέρω δυνατότητες του νέου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως είναι η πλατφόρμα παραπόνων.
Σημειώνεται ότι έως και χθες εγγεγραμμένοι σε προσωπικό γιατρό ήταν 4.677.554 πολίτες, που αποτελούν το 52,7% των δικαιούχων (άτομα άνω των 16 ετών) στη χώρα μας.
Έρχεται ηλεκτρονικό «κουτί παραπόνων» για τις καταγγελίες των πολιτών
Το υπουργείο Υγείας θα δώσει μια νέα δυνατότητα στους πολίτες: να διατυπώνουν τις καταγγελίες και τα παράπονά τους, εάν δεν έχουν μείνει ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού τους.
Το υπουργείο Υγείας, εξετάζει και τη δημιουργία ενός επιπλέον εργαλείου: την αξιολόγηση του έργου των προσωπικών γιατρών. Ένα… ηλεκτρονικό «κουτί παραπόνων» για περιστατικά «παρέκκλισης» του νόμου.
Οι πολίτες, δηλαδή, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν τα παράπονά τους σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, εάν δεν έχουν μείνει ευχαριστημένοι από τον προσωπικό τους γιατρό, ή σε περίπτωση που αυτός δεν θα έχει τηρήσει τους χρόνους του ραντεβού, ή ακόμη κι εάν έχει απαιτήσει παρανόμως αμοιβή για τις υπηρεσίες του.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συμβάλλει και στην καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης των ραντεβού με τους πολίτες, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη.
«Έχουμε έτοιμη την ηλεκτρονική πλατφόρμα να μπορούμε να “σηκώνουμε” καλύτερα τα ραντεβού και να τα παρακολουθούμε. Έχουμε ετοιμάσει -και θα βγουν εγκύκλιοι- να μπορεί ο πολίτης να παραπονείται, εάν τυχόν πήγε στον προσωπικό γιατρό και είτε καθυστέρησε να τον δει, είτε δεν τήρησε το ραντεβού, είτε ζητήθηκαν χρήματα», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Πηγή: dikaiologitika.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτο» επίδομα: Χιλιάδες δικαιούχοι παίρνουν 600€. Έρχεται νέο επίδομα με τον μήνα έως 200€. ΔΥΠΑ: Νέα προγράμματα για 68.000 θέσεις εργασίας