Δείτε επίσης: ΑΣΕΠ: 2.300 μόνιμες προσλήψεις σε Δήμους, ΟΑΕΔ, Φορείς.
ΟΑΕΔ: Πότε θα βγει το νέο πρόγραμμα για 25.000 θέσεις εργασίας

Με αφορμή την επικείμενη ανανέωση των 4.000 συμβάσεων των επικουρικών, ο υπουργός Υγείας Αθανάσιος Πλεύρης σε παρέμβασή του στη Βουλή είπε ότι η επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι, όταν φέρει τις ανανεώσεις, να αναφερθεί σε ένα συνολικό σχεδιασμό.

Προφανώς, τόνισε, δεν μπορεί να υπάρχουν λύσεις εκτός Συντάγματος και σημείωσε ότι «ήδη, υπάρχει ένα θέμα αναφορικώς με τη μοριοδότηση, σε απόφαση Τμήματος, το οποίο παρέπεμψε την απόφαση, λόγω σπουδαιότητας, στην Ολομέλεια». Επισήμανε μάλιστα ότι όσοι από τον πολιτικό κόσμο, μιλούν για μονιμοποίηση – στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνουν, είναι να δίνουν επιχειρήματα σε αυτούς που προσβάλλουν τις προκηρύξεις που βγαίνουν.

«Συνεπώς, θα ψάξουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή λύση, η οποία υπάρχει. Η λύση αυτή έρχεται μέσα από τις προκηρύξεις και μέσα από αυτές μπορεί να γίνει κουβέντα πώς θα καλυφθούν και συγκεκριμένες θέσεις στο μεγαλύτερο βαθμό και να δικαιωθούν όσοι βρισκόντουσαν στο σύστημα. Γι’ αυτό, ακριβώς, ζητήσαμε με την αναπληρώτρια υπουργό κ. Γκάγκα, που έχει και την αρμοδιότητα αναφορικώς με τα νοσοκομεία, να υπάρξουν οι παρατάσεις, ώστε όταν θα γίνονται και οι παρατάσεις, να παρουσιάσουμε τον όλο σχεδιασμό μας, για να ξέρουμε τι κάνουμε στο πλαίσιο της νομιμότητας, με την καλύτερη δυνατή λύση.

Συνεπώς, θα ανοίξει αυτή η κουβέντα, όταν γίνουν και οι ανανεώσεις των συγκεκριμένων συμβάσεων», βεβαίωσε ο κ. Πλεύρης, σε παρέμβασή του, κατά την ακρόαση φορέων από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο με τίτλο «Κύρωση της τροποποίησης και αντικατάστασης της από 3.6.2019 επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς για το Έργο VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας και των παραρτημάτων της και άλλες επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19″.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, είπε ότι οι δωρεές «είναι μία ανάσα για το σύστημα, όμως, δυστυχώς, δεν μπορούν να λύσουν τις παθογένειες του συστήματος στο σύνολό τους: την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση». Αναφερόμενος στις διατάξεις για τους συμβασιούχους είπε ότι «οι συνάδελφοι θεωρούν κοροϊδία» την ανανέωση […] γιατί πιστεύουν ότι μετά από έξι μήνες, αν υπάρξει έλεγχος της πανδημίας, θα τους «πετάξουν στο δρόμο». Παράλληλα, ζήτησε «να ενταχθούμε στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, να μονιμοποιηθούν οι έκτακτοι και να γυρίσουν πίσω οι 7.000 συνάδελφοί μας, για να αποκατασταθεί η ηρεμία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με δύο rapid test την εβδομάδα και τα μέτρα προστασίας, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος διασποράς του ιού. Κι εμείς εγγυόμαστε ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθεια όλοι οι συνάδελφοί μας να εμβολιαστούν, όπως το πράξαμε πρώτοι, πάνω από 90.000, και κανείς μας δεν έπαθε τίποτα».

Η α’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου είπε ότι χαιρετίζει τις δωρεές που ενισχύουν το δημόσιο σύστημα υγείας, ότι συμφωνεί με τα άρθρα που παρατείνουν τις συμβάσεις των γιατρών καθώς και με διατάξεις όπως αυτή της κατ’ οίκον εξυπηρέτησης. Αναφερόμενη στο άρθρο που επιτρέπει στα δημοτικά ιατρεία και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις να διενεργούν εμβολιασμούς, ζήτησε να προβλεφθεί σε αυτή τη διαδικασία η ύπαρξη γιατρού.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς είπε ότι συμφωνεί με προβλέψεις όπως η παράταση του να μη θεωρούνται τα παραπεμπτικά λόγω covid, και η παράταση των συνταγών μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2021.

Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής των 4.000 συμβασιούχων στην υγεία με το πρόγραμμα ΟΑΕΔ και μέλος του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΕΚΑ (Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης), Σταύρος Κολοβός είπε ότι περίμενε μια πρόβλεψη για την παράταση των συμβασιούχων εργαζομένων.

Σημείωσε επίσης ότι η ανακοίνωση για εξάμηνη παράταση δεν καλύπτει κανένα συμβασιούχο: «Είμαστε πέντε προς έξι χρόνια συμβασιούχοι, και αυταπόδεικτα, καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο νοσοκομείο», είπε. Ζήτησε παράλληλα από την κυβέρνηση το χρονοδιάγραμμα και το σχέδιο της κυβέρνησης για τους υπόλοιπους, που σταδιακά δεν θα μπαίνουν στο διαγωνισμό. Θα δοθούν παρατάσεις γι’ αυτούς; Θα συνεχίσουν να δουλεύουν στο σύστημα μέχρι να ξαναγίνουν προκηρύξεις; ρώτησε ο κ. Κολοβός.

Πηγή: e-dimosio.grΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Δείτε επίσης: ΑΣΕΠ: 2.300 μόνιμες προσλήψεις σε Δήμους, ΟΑΕΔ, Φορείς.
ΟΑΕΔ: Πότε θα βγει το νέο πρόγραμμα για 25.000 θέσεις εργασίας