Στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών «γιατί θα καθορίσουν πόσο ισχυρή θα είναι η φωνή της Ελλάδας τα επόμενα 5 χρόνια», στο νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για το οποίο αναζητούνται χρηματοδοτικοί πόροι αλλά στα μέτρα που λαμβάνονται για το δημογραφικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου.
Παράλληλα άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας «αν υλοποιούσαμε έστω και ένα μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπαίναμε αυτομάτως σε επιτήρηση» ενώ ειδικά για τον κ. Κασσελάκη υπενθύμισε ότι «δεν έχει κριθεί πουθενά, εγώ εκλέγομαι 20 χρόνια βουλευτής και το πόθεν έσχες μου έχει ελεγχθεί.
Γιατί είναι κρίσιμες οι ευρωεκλογές
«Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες γιατί θα καθορίσουν πόσο ισχυρή θα είναι η φωνή της Ελλάδας τα επόμενα 5 χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να προσέλθει όσο πιο ισχυρή σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι ξέρει να διαπραγματευθεί και όσο πιο δυνατή η ΝΔ τόσο πιο καλά μπορεί να διαπραγματευτεί» είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τη συνέντευξη.
«Επειδή είναι εθνική κάλπη και επειδή η αντιπολίτευση τις έχει μετατρέψει σε άτυπο δημοψήφισμα, όσο πιο ισχυρή είναι η ΝΔ το βράδυ της 9ης Ιουνίου τόσο δεν θα μπορεί να επιτρέψει στον οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την πορεία της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Κάθε κάλπη είναι μια ευκαιρία να τοποθετηθούν οι πολίτες. Ούτε δυσκολίες θα κρύψουμε ούτε θα βάλουμε προβλήματα κάτω από το χαλί» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. Για την ακρίβεια
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι «η ακρίβεια είναι παντού το σημαντικότερο πρόβλημα. Εδώ στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι πιο έντονο γιατί βγήκαμε από μια υπερδεκατή κρίση. Εμείς έχουμε κάνει μια σειρά παρεμβάσεων και τον τελευταίο μήνα η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει κάπως καλύτερα. Αρχίζουμε να βλέπουμε μειώσεις στις τιμές, έχουμε βάλει αρκετά πρόστιμα. Αυτό που διεκδικούμε με τις παρεμβάσεις είναι μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές».
Αναφερόμενος, δε, στην επιστολή που έστειλε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για τις πολυεθνικές είπε ότι «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Θέλω να θέσω την πρόεδρο της Κομισιόν, την οποία στηρίζουμε ανεπιφύλακτα, προ των ευθυνών της για την επόμενη 5ετια».
Στο πλαίσιο αυτό σχολίασε «μου κάνει εντύπωση πώς μια πρωτοβουλία με εθνικό χαρακτήρα αντιμετωπίστηκε υποτιμητικά από την αντιπολίτευση. Γιατί να μην συμφωνήσουμε να πάμε στις Βρυξέλλες με μια εθνική γραμμή. Εδώ στην Ελλάδα δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε πότε μια πρωτοβουλία έχει εθνικό και όχι κομματικό χαρακτήρα. Ρωτάω: αν συμφωνούν οι πολίτες με μια τέτοια πρωτοβουλία ποιο κόμμα εμπιστεύονται για την επόμενη ημέρα να το κάνει;»
Για τη μείωση του ΦΠΑ
Ειδικά, δε, για τη μείωση του ΦΠΑ σημείωσε ότι «στοιχίζει πάρα πολλά στα δημόσια ταμεία. Όποιος τον υποστηρίζε, είτε είναι αντιπολίτευση, είτε είναι βιομήχανοι είτε είναι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, να δουν τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι, και να μας υποδείξουν ποιους φόρους να αυξήσουμε ή ποια επιδόματα να κόψουμε»
«Όταν μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ που είναι ανταγωνιστική αγορά, είδαμε μείωση στις τιμές; Όχι. Θα μου πείτε, τι θα κάνουμε με τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφε που λήγει στις 30 Ιουνίου. θα συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι αυξήθηκε η πρώτη ύλη. Το βέβαιο είναι ότι αν αυξήσουμε τον ΦΠΑ στον καφέ θα αυξηθούν οι τιμές» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας πως «αν υλοποιούσαμε έστω και ένα μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ θα μπαίναμε αυτομάτως σε επιτήρηση. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αυτό».
Όσον αφορά το νέο πλάσιο για τα επιδόματα είπε ότι «εμείς δώσαμε μεγάλη στηριξη στην κοινωνία την εποχή του κορωνοϊού και κάναμε καλά. Αλλά τώρα επανερχόμαστε σε μια εποχή δημοσιονομικής κανονικότητας. Μερικές φορές η αντιπολίτευση δείχνει να μην τα γνωρίζει αυτά. Ο ευρωπαϊκός κανόνας είναι ότι δεν μπορούμε να αυξάνουμε τις δαπάνες άνω του 3%. Όποιος το περνάσει μπαίνει σε επιτήρηση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αν θέλουν να επιστρέψουμε στην επιτήρηση ας μας το πουν».
Για τον νόμο Κατρούγκαλου και τις συντάξεις
Με αφορμή ερώτηση για τον νόμο Κατρούγκαλου και τις συντάξεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ήταν ένα μείζον ζήτημα που μας οδήγησε στην κρίση. Μακάρι να μπορούσαμε να αυξήσουμε τις συντάξεις περισσότερο, δεν έχουμε τη δυνατότητα. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολίτες που περνούν δύσκολα. Και η επιδοματική πολιτική που εφαρμόζουμε σε αυτούς απευθύνεται. Αν δείτε τα επιδόματα θα δείτε ότι αφορούν το ενοίκιο και τη στέγαση, αφορούν τα παιδιά και αφορούν άτομα με αναπηρία».
«Η χώρα σχεδόν χρεοκόπησε και ο στόχος μου είναι να συγκλίνουμε γρηγορότερα με την Ευρώπη και αυτό θα γίνει αν συνεχίσουμε με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία είπαμε θα αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Συνδέσαμε ή όχι τα POS με τις ταμειακές μηχανές. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες είπαμε ότι δεν μπορεί να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό αλλά είπαμε ότι αν πιστεύει ότι αδικείται μπορεί να προσφύγει. Μειώσαμε 50 φόρους την πρώτη 4ετια, ξεχνάτε τον ΕΝΦΙΑ, τον φόρο για την γονική παροχή. Όλα αυτά είναι μειώσεις φόρων συμμαζεύοντας και τα δημοσιονομικά» συμπλήρωσε.
Για τα ενοίκια
Ξεχωριστό κεφάλαιο της συζήτησης αποτέλεσε το ζήτημα των ενοικίων: «Οι συμπολίτες που ζουν στο ενοίκιο είναι αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση γιατί το αποτέλεσμα της ανάπτυξης είναι η αύξηση των ενοικίων. Το πρόβλημα είναι αγοράς και ζήτησης. Όσα περισσότερα είναι στην αγορά τόσο θα περιοριστούν οι αυξήσεις. Έχουμε το πρόγραμμα Σπίτι μου που ήταν επιτυχημένο. Εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε χρηματοδοτικές πηγές από την Ευρώπη για να επεκτείνουμε ένα νέο πρόγραμμα σπίτι μου με μεγαλύτερο περίμετρο από το προηγούμενο» είπε ο κ. Μητσοτάκης ενώ το AirBnb επανέλαβε ότι «το μελετάμε για να βάλουμε λελογισμένους περιορισμούς ώστε να αυξηθούν τα σπίτια για μακροχρόνια ενοικίαση»
Για τις ευρωεκλογές
Όσον αφορά τον στόχο για τις ευρωεκλογές είπε «έχω μάθει να βάζω στόχους. Δεν κρύβομαι. Επειδή πήραμε 33% στις προηγούμενες ευρωεκλογές αυτός είναι ο πήχης. Εμείς θέλουμε να προσεγγίσουμε και γιατί όχι να ξεπεράσουμε το ποσοστό αυτό. Είναι μια εθνική κάλπη που θα στείλει μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδος. Αυτό μου δίνει διαπραγματευτική δύναμη στις Βρυξέλλες και θέλω να διατηρήσω αυτή την πρωτιά. Δεν μπορώ να βάλω στόχο για τον αριθμό των ευρωβουλευτών γιατί θα εξαρτηθεί τι ποσοστό θα συγκεντρώσουν τα μικρότερα κόμματα».
Για το Δημογραφικό
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο δημογραφικό το οποίο χαρακτήρισε «πρόβλημα δομικό, μακροπρόθεσμο, όχι ελληνικό που δυστυχώς δεν έχει μια μαγική απάντηση. Τα μέτρα για τη στέγη π.χ. βοηθούν μια οικογένεια να κάνει ένα παιδί ή περισσότερα παιδιά. Βοήθεια ως προς τα ενοίκια, στήριξη με διαφορετική φορολόγηση οικογενειών με παιδιά, στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων με παιδιά με καλύτερες απολαβές, ολοήμερο σχολείο που δίνει ερεθίσματα, νταντάδες της γειτονιάς είναι παρεμβάσεις που βοηθούν στο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό. Το δημογραφικό είναι και θέμα γήρανσης. Το πώς θα κρατήσουμε τους συνταξιούχους είναι σημαντικό. Είμαι υπερήφανος για τη μεταρρύθμιση συνταξιούχοι να συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να μειώνονται οι συντάξεις τους με μια μικρή φορολόγηση για το διάστημα που εργάζονται».
Για την Τουρκία
Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στα εθνικά θέματα και τις σχέσεις με την Τουρκία, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει ότι «θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για να συζητήσουμε το θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ το μόνο μεγάλο θέμα που έχουμε. Τα υπόλοιπα ζητήματα δεν είναι ζητήματα που θα συζητήσει καμία ελληνική κυβέρνηση καθώς έχουν λυθεί από την ιστορία και τις διεθνείς συνθήκες που έχουν ορίσει τα σύνορα στην Ανατολική Μεσόγειο. Και εγώ προβληματίζομαι και περιμένω να δω τι θα γίνει με το απαράδεκτο ιδεολόγημα της Γαλάζιας Πατρίδας στα σχολικά βιβλία. Είναι πολύ επικίνδυνο να δηλητηριάζουμε τη νέα γενιά με ανιστόρητες και αβάσιμες θεωρίες».
«Έχουμε μια καλή συνεργασία στο μεταναστευτικό, έχουμε δρομολογήσει το πρόγραμμα για γρήγορη βίζα στα νησιά. Πήρα τον κόουτς Αταμάν για να τον συγχαρώ. Οι λαοί μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι «με τα θαλάσσια πάρκα θα προχωρήσουμε. Είναι πάρκα κοντά στα νησιά μας για να προστατεύσουν τον θαλάσσιο πλούτο. Είναι κάτι που θέλει χρόνο ωρίμανσης αλλά δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός. Δεν αφορά την Τουρκία, τελεία».
Για τη βία στα γήπεδα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «είμαι πολύ χαρούμενος ειδικά για τον Ολυμπιακό ως Ολυμπιακός αλλά και ως Έλληνας για τις επιτυχίες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού αλλά και υπερήφανος ως Έλληνας πρωθυπουργός ότι διοργανώσαμε άρτια τον τελικό. Οι Γερμανοί στο Final 4 του Βερολίνου δεν τα πήγαν το ίδιο καλά».
«Η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να κλείσει για δύο μήνες τα γήπεδα και άνοιξαν με ασφάλεια και το κερδίζουμε το στοίχημα. Η ΕΛΑΣ έκανε υποδειγματική δουλειά στην υπόθεση της δολοφονίας Λυγγερίδη. Για τον τελικό του Κυπέλλου χωρίς θεατές δεν ήταν δική μας απόφαση αλλά της ΕΠΟ και επαναλαμβάνω την πρόταση να γίνεται κάθε χρόνο στο ΟΑΚΑ και με φιλάθλους και πιστεύω ότι έτσι θα γίνει το 2025» πρόσθεσε στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός.
Για τα Τέμπη
Όσον αφορά την τραγωδία στα Τέμπη ο πρωθυπουργός είπε ότι «η υπόθεση είναι βάρος για την κυβέρνηση αλλά κυρίως για τη Δικαιοσύνη που αυτή έχει το βάρος τώρα. Δεν πρέπει να κομματικοποιείται η υπόθεση αυτή. Να ζητήσετε τον λογαριασμό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την εργαλειοποίηση του ζητήματος αυτού. Όποιος συγγενής επικοινώνησε μαζί μου του εξήγησα τη δική μου εκδοχή. Δεν το εργαλειοποίησα δεν επένδυσα πάνω στον πόνο τον συγγενών».
Για το TikTok
H διαφορά με τον κ. Κασσελάκη δεν είναι εκεί, είναι στο περιεχόμενο της πολιτικής. Το TikTok μπορεί να δείξει στοιχεία του χαρακτήρα. Η κριτική που ασκώ ως προς τα ζητήματα του ύφους είναι η ακόλουθη: Μας λένε αλαζόνες για το 41% αλλά αυτό πηγαίνει στους πολίτες. Εγώ μετά τις εκλογές είπα το κεφάλι κάτω και δεν είναι λευκή επιταγή. Ναι κρίνω και ζητήματα χαρακτήρα υπουργών. Ο κ. Κασσελάκης δεν έχει κριθεί πουθενά, εγώ εκλέγομαι 20 χρόνια βουλευτής και καταθέτω πόθεν έσχες που έχει ελεγχθεί από τη Βουλή. Όταν κάποιος λέει ότι θέλω να είμαι δύο 4ετιες πρωθυπουργός και έχει καθορίσει ποιοι θα είναι υπουργοί δεν είναι λίγο παράξενο να μιλάει για αλαζονεία;
Για τον ανασχηματισμό
Έχουμε ακόμα 3 χρόνια κυβερνητικής θητείας. Ξέρετε ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές αλλά όταν διαπιστώνω προβλήματα γίνονται παρεμβάσεις. Δεν σχετίζεται με την εκλογική επίδοση. Αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, τη Δευτέρα, τα κεφάλια κάτω και επιστροφή 100% στο κυβερνητικό έργο.
Πηγή: e-dimosio.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα παιδιού: Ξεκίνησαν οι πληρωμές. ΔΑΙΔΑΛΟΣ: Θέσεις με αμοιβή έως 36.000€. 115 θέσεις εργασίας στον ΕΛΓΑ. Θέσεις σε μεγάλες «αλυσίδες» Σούπερ Μάρκετ