Την πρώτη καταγραφή τσουνάμι στην Ιστορία, που συνέβη στον Θερμαϊκό κόλπο το 479 π.Χ. και κατέστρεψε τον περσικό στόλο, σύμφωνα με τη γλαφυρή περιγραφή του Ηροδότου, μελετούν εδώ και χρόνια Γερμανοί γεωλόγοι στη Χαλκιδική και τα πρώτα συμπεράσματά τους φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τον Έλληνα «πατέρα της Ιστορίας».
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Άαχεν, Κλάους Ράιχερτερ και συνεργάτες του βρέθηκαν ξανά πριν από λίγες ημέρες στη Χαλκιδική, αυτή τη φορά στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου παλαιοσεισμολογίας, αρχαιοσεισμολογίας και ενεργού τεκτονικής και παρουσίασαν τα αποτελέσματα των έως σήμερα γεωσκοπήσεων και γεωτρήσεων που έκαναν στην περιοχή της Ποτίδαιας, καθώς και τα συμπεράσματα των μελετών.
Στην περιοχή αυτή συνέβη κατά τον Ηρόδοτο ένα ασυνήθιστο φαινόμενο, με απότομη υποχώρηση της παλίρροιας και τεράστια κύματα στη συνέχεια, που έπνιξαν το στόλο του Πέρση πολιορκητή της Ποτίδαιας Αρτάβαζου. Φαινόμενο, το οποίο ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός απέδωσε στην οργή του Ποσειδώνα προς τον εισβολέα.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
«Ο Ράιχερτερ και οι συνεργάτες του έκαναν μία σειρά από γεωλογικές έρευνες – γεωσκοπήσεις και γεωτρήσεις – στην ευρύτερη περιοχή και βρήκαν ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το γεγονός που καταγράφει ο Ηρόδοτος το 479 π. Χ.» είπε στην εφημερίδα «Έθνος» ο καθηγητής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Παυλίδης, προσθέτοντας: «Το γεωτρύπανο αποκάλυψε ιζήματα και θαλάσσιο υλικό – μικροοργανισμούς και πλαγκτόν – που έχει αποτεθεί ανάμεσα στα γεωλογικά στρώματα και τα χρονολόγησαν με άνθρακα. Βρήκαν πως στην περιοχή έχουν σημειωθεί γεωλογικές μεταβολές στην ιστορική περίοδο που περιγράφει ο Ηρόδοτος».
Ο Γερμανός καθηγητής έχει παρουσιάσει κάποια πρώτα συμπεράσματα των μελετών της ομάδας του σε διεθνές συνέδριο στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως τα ευρήματα αυτά αποτελούν ενδείξεις ενός θαλάσσιου φαινομένου μεγάλης ισχύος στην περιοχή.
Είχε υποστηρίξει, μάλιστα, πως ο Θερμαϊκός πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο των περιοχών όπου ενδέχεται να υπάρξει τσουνάμι, με δεδομένο ότι πρόκειται για μία πυκνοκατοικημένη περιοχή με μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.
Σημειώνεται πάντως πως 2.500 χρόνια μετά δεν έχουν υπάρξει άλλη καταγραφή τσουνάμι στην ίδια περιοχή.
Αναφορικά με την αίτια που «γέννησε» το φαινόμενο, οι εκτιμήσεις των επιστημόνων διίστανται. «Κάποιοι το αποδίδουν σε ένα μεγάλο καταστροφικό σεισμό και κάποιοι άλλοι σε μεγάλη υποθαλάσσια κατολίσθηση στην Τάφρο του Βόρειου Αιγαίου» ανέφερε ο κ. Παυλίδης.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ