Το γαλάζιο και το πράσινο της θάλασσας και η γραφική νησίδα σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι κοντά στην Αθήνα.
Αν και τα τελευταία χρόνια ανέβηκε κάπως σε δημοτικότητα, η παραλία της Αλθέας συνεχίζει να μην είναι γνωστή στους περισσότερους. Όσοι την έχουν ανακαλύψει, όμως, λένε πως φέρνει λίγο στο Ιόνιο πέλαγος, χάρη κυρίως στα γαλάζια και πράσινα χρώματα των νερών της και τη θέα προς τη γραφική νησίδα του Ντούνη. Στοιχεία που σε κάνουν να ξεχνάς, για λίγο, ότι βρίσκεσαι στην Αττική, αντικρίζοντας τον Σαρωνικό.
Το όνομά της μπερδεύει, εντωμεταξύ, καθώς παραπέμπει στο ομόηχο φυτό αλθαία, το οποίο έχει διακριθεί ως καλλωπιστικό λόγω των όμορφων λουλουδιών του. Αλλά η συγκεκριμένη παραλία γράφεται με έψιλον, με το όνομά της να προέρχεται από τη σύνθεση των λέξεων ἅλς (αλάτι) και θέα, οπότε το νόημα διαμορφώνεται σε «με θέα στη θάλασσα». Αξίζει να σημειώσουμε, πάντως, ότι το Αλθέα άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1993: ως τότε η παράκτια αυτή περιοχή ήταν γνωστή ως Πράπα Μάλι-Κακοβέντι.
Ένα επιπλέον μπέρδεμα μπορεί να δημιουργηθεί και από το γεγονός ότι υπάρχουν κι άλλες μικρές παραλίες πολύ κοντά της, όπως π.χ. τα Σκαλάκια ή αυτή ακριβώς απέναντι από το νησάκι του Ντούνη, η οποία αξίζει να γίνει αντικείμενο ξεχωριστού άρθρου. Ίσως ακούσετε λοιπόν να λένε για «Σκαλάκια Αλθέας», ωστόσο με κάτι τέτοιο δεν εννοείται η (σκέτη) Αλθέα.
Όσοι ξέρουν καλά τις ακτές των νοτίων προαστίων εκτιμούν τον μικρό κολπίσκο της Αλθέας για την ησυχία του, αν και πρέπει να υπολογίσετε ότι η ακτή είναι μικρού μεγέθους, οπότε στην αιχμή του ελληνικού καλοκαιριού μπορεί να πετύχετε αρκετό κόσμο αν φτάσετε αργά το μεσημέρι. Πρόκειται επίσης για ανοργάνωτη παραλία, οπότε θα χρειαστεί να πάρετε μαζί σας ό,τι κρίνεται απαραίτητο για να αράξετε αμέριμνοι στην αμμουδιά με τα μικρά βοτσαλάκια.
Κοντά της, εντωμεταξύ (αλλά όχι πάνω στην ίδια την παραλία), βρίσκεται και το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Αλθέας, το οποίο έχει τη δική του ιστορία. Κάποιοι το αποκαλούν ακόμα και σήμερα «Ξενοδοχείο της Χούντας», καθώς άρχισε να θεμελιώνεται τότε, ως πρωτοπόρα νέα μονάδα που θα αξιοποιούσε την τουριστική ανάδειξη των παραλίων της Αττικής. Λέγεται μάλιστα ότι το έργο ήταν πολύ μεγαλόπνοο, προβλέποντας 400 δωμάτια. Άλλοι, πάλι, το γνωρίζουν ως «Ξενοδοχείο του Κοσκωτά», καθώς, μετά την πτώση της Χούντας και την εγκατάλειψη των άνωθεν σχεδίων, ήταν ο διαβόητος επιχειρηματίας Γιώργος Κοσκωτάς που ενδιαφέρθηκε να συνεχίσει το πρότζεκτ κατά τη δεκαετία του 1980. Η εμπλοκή του στο γνωστό σκάνδαλο, όμως, σήμανε και το οριστικό πάγωμα των όποιων διαδικασιών.
Πώς θα φτάσετε στην Αλθέα
Η Αλθέα μερικές φορές εντάσσεται στη Βάρη, ωστόσο αυτό είναι εμφανώς λαθεμένο, καθώς η περιοχή της αποτελεί τμήμα της παράκτιας κωμόπολης της Αγίας Μαρίνας. Ξεκινώντας κανείς από το κέντρο της Αθήνας φτάνει εδώ μέσα σε περίπου 40 λεπτά (συνυπολογίζοντας μια κανονική κίνηση προς τα νότια προάστια).
Αν έχετε δικό σας όχημα, θα κατευθυνθείτε προς την Αθηνών-Σουνίου. Λίγο πριν φτάσετε στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στην ομώνυμη κωμόπολη θα πιάσετε δεξιά και θα κόψετε ταχύτητα, ώστε να μη χάσετε στο δεξί σας χέρι τη χαρακτηριστική ταμπέλα που γράφει «Αλθέα», στο 35ο χιλιόμετρο της διαδρομής σας. Εκεί θα στρίψετε δεξιά, σε στενό δρομάκι, το οποίο θα σας βγάλει σε ένα χωμάτινο πάρκινγκ. Θα παρκάρετε (υπολογίστε ότι η χωρητικότητα επαρκεί για περίπου 30 οχήματα) κι έπειτα θα κατεβείτε στην παραλία από τα σκαλάκια που θα δείτε στα δεξιά και στα αριστερά σας.
Αν δεν έχετε δικό σας όχημα, πάλι, θα καταφέρετε να φτάσετε στην παραλία με δημόσια συγκοινωνία, χρησιμοποιώντας το λεωφορείο 122, το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Αργυρούπολη-Σαρωνίδα (και το αντίστροφο), διανύοντας όλο το παραλιακό μέτωπο. Θα πρέπει να κατεβείτε στη στάση Αλκυονιδών και να περπατήσετε μέχρι την Αλθέα.
Το τι θέλει να έχει κανείς μαζί του, βέβαια, είναι και δικό του θέμα, ωστόσο, επειδή όπως είπαμε η Αλθέα είναι ανοργάνωτη παραλία, απαιτείται να φέρετε μαζί μια ομπρέλα για σκιά, καθώς κι ένα καλό αντηλιακό, κατά προτίμηση ψάθες και καπέλα –αλλά και κρύο, πόσιμο νερό, καθώς και κάτι πρόχειρο για κολατσιό. Συστήνεται επίσης να πάρετε μαζί και μάσκα ή γυαλιά θαλάσσης, ώστε να χαζέψετε και τον βυθό κάνοντας τη βουτιά σας, μιας και έχει αρκετές ομορφιές.
Πηγή: travel.gr — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ