19.181 μόνιμες θέσεις εργασίας στο δημόσιο φέρνει το νομοσχέδιο για το 2025.
Αυξημένος θα είναι ο φετινός προϋπολογισμός για τις μόνιμες προσλήψεις στο δημόσιο το 2025 καθώς το κονδύλι θα φθάσει τα 654 εκατ. ευρώ, περίπου 3,6 φορές μεγαλύτερο από του 2024.
Ο προγραμματισμός των 19.181 μόνιμων προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2025, αποτελεί συνέχεια των 91.819 προσλήψεων που έχουν εγκριθεί για τα έτη 2020 έως 2024, με αποτέλεσμα οι εγκεκριμένες προσλήψεις για την πενταετία 2000-2025 να έχουν ανέλθει στις 111.000.
Συνολικά έχουν εγκριθεί 19.181 μόνιμες θέσεις εργασίας οι οποίες σύμφωνα με το νομοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ, θα γίνουν με μοριοδότηση εντοπιότητας, ποινή ανάληψης πόστου αλλά και ηλεκτρονική πλατφόρμα για ΙΔΟΧ.
Από το σύνολο των περίπου 111.000 εγκεκριμένων προσλήψεων το 26,1% αφορά στην παιδεία, το 17,5 % στην υγεία, το 13,2 % στην άμυνα, το 11,7 % στην τοπική αυτοδιοίκηση και το 7,3% στην προστασία του πολίτη.
Εκτός από τις περιπτώσεις που οι προσλήψεις δεν γίνονται μέσω προκηρύξεων του ΑΣΕΠ (γιατροί, επικουρικοί καθηγητές, ειδικοί φρουροί) οι υπόλοιπες θέσεις εργασίας θα καλυφθούν από τους επιτυχόντες τους πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Οι τομείς οι οποίοι θα γίνουν οι προσλήψεις
Στον τομέα της Υγείας, εγκρίθηκαν συνολικά 4.016 θέσεις, προς ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την οποία υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις σε συνέχεια της περσινής έγκρισης 6.500 θέσεων.
Στην Εθνική Άμυνα, εγκρίθηκε όλο το αίτημα των παραγωγικών σχολών και επιπλέον 2000 επαγγελματίες οπλίτες.
Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δοθεί προτεραιότητα σε εξειδικευμένο προσωπικό και στα ανταποδοτικά. Μέριμνα για την κάλυψη αναγκών σε φορείς που εδρεύουν στις πληγείσες περιοχές, καθώς και στους μικρότερους δήμους.
Στην Κλιματική Κρίση θα δοθεί έμφαση στο πυροσβεστικό σώμα. Όλο το αίτημα των παραγωγικών σχολών (330) συν εξειδικευμένοι πυροσβέστες επί θητεία (450 Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων & Ειδικών Καθηκόντων), συν 51 θέσεις εξειδικευμένο λοιπό προσωπικό στο σώμα και στο υπουργείο (χειριστές ελικοπτέρων, μηχανικοί, πλοηγοί κοκ).
Για την προστασία του Πολίτη αναμένονται 1050 προσλήψεις στις παραγωγικές σχολές (Δόκιμοι Αστυφύλακες και Υπαστυνόμοι) και 600 Ειδικοί Φρουροί. Πέραν αυτών, 100 θέσεις φύλαξης και εξωτερικής φρούρησης για τα κατά τόπους καταστήματα κράτησης και το Κέντρο Απεξάρτησης Ελαιώνα.
Στην Παιδεία θα γίνουν προσλήψεις μελών ΔΕΠ συμπεριλαμβανομένων των διορισμών σε πανεπιστημιακές και ιατρικές σχολές και νοσοκομεία. Οι εκπαιδευτικοί της σχολικής χρονιάς 2025-2026 θα εγκριθούν διακριτά τον Μάιο 2025.
Στη Δικαιοσύνη θα προσληφθούν 100 δικαστικοί λειτουργοί και πλέον αυτών, 272 γραμματείς και λοιπό προσωπικό για την υποστήριξη της ταχύτερης λειτουργίας των δικαστηρίων.
Στον τομέα της Κοινωνικής συνοχής και οικογένειας αναμένονται 372 θέσεις εργασίας για την ενίσχυση των δομών του νεοσύστατου υπουργείου ενώ στον e-ΕΦΚΑ οι θέσεις εργασίας θα είναι 200..
Στην ΑΑΔΕ θα γίνουν 550 προσλήψεις ενώ σε Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας και ΡΑΑΕΥ, 60 και 61 αντίστοιχα.
Στις μεταφορές και συγκεκριμένα σε ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ αναμένεται να καλυφθούν 370 θέσεις εργασίας.
Για την ενίσχυση των προξενικών αρχών θα γίνουν 100 προσλήψεις.
Όσον αφορά την αγροτική πολιτική 186 θέσεις εργασίας θα κατανεμηθούν στην κεντρική υπηρεσία και τους εποπτευόμενους φορείς.
Οι αλλαγές που φέρνει το νέο ΑΣΕΠ – Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις ΙΔΟΧ
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου οι επιτυχόντες του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ θα διορίζονται βάσει της βαθμολογίας της γραπτής εξέτασης, η οποία θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα προσόντα.
Η προσαύξηση θα αφορά όλους τους μεταπτυχιακούς ή διδακτορικούς τίτλους, ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου αυτών.
Μεταξύ άλλων ενισχύεται η μοριοδότηση βάσει κριτηρίου εντοπιότητας ενώ δημιουργείται ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Όσον αφορά την ποινή αποκλεισμού για όποιον δεν αποδέχεται τον διορισμό του, αυτή θα είναι 3ετής, και θα ισχύει εφόσον τα οριστικά αποτελέσματα για τον διορισμό των υποψηφίων εκδίδονται εντός ενός έτους από την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεών τους.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η προσαύξηση στη βαθμολογία θα γίνεται ως εξής:
H βαθμολογία στον γραπτό διαγωνισμό υποψηφίων των κατηγοριών Π.Ε. και Τ.Ε. προσαυξάνεται ως ακολούθως:
Κατά 5 μονάδες για τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος σε επιστημονικό πεδίο και υποπεδίο που αναφέρεται ως αποδεκτό στην προκήρυξη σύμφωνα με την ταξινόμηση του Εθνικού Αρχείου Διδακτορικών Διατριβών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό έχει κατατεθεί στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών και υπαχθεί σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο και υποπεδίο.
Κατά 2 μονάδες για τους κατόχους αυτοτελούς μεταπτυχιακού τίτλου ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης που αναφέρεται ως αποδεκτός στην προκήρυξη.
Κατά 1 μονάδα για τους κατόχους ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master).
Οι προσαυξήσεις των περ. α’, β’ και γ’ υπολογίζονται αθροιστικά για τους κατόχους διδακτορικού και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών και ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master).
Σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός διδακτορικών διπλωμάτων ή/και μεταπτυχιακών τίτλων που αναφέρονται ως αποδεκτοί στην προκήρυξη ή/και ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), βαθμολογείται επιπλέον ένας μόνο εξ αυτών των τίτλων και εάν πρόκειται για μη ομοιόβαθμους τίτλους, βαθμολογείται ο υψηλότερος εξ αυτών, λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση το ήμισυ των μονάδων που αντιστοιχούν στον οικείο τίτλο σπουδών.
Κατά 1 μονάδα για τους κατόχους τίτλου άριστης γνώσης της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ισπανικής ή ιταλικής γλώσσας.
Η άριστη γνώση δεύτερης ξένης γλώσσας από τις ανωτέρω, καθώς και η άριστη γνώση οποιασδήποτε άλλης ξένης γλώσσας σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο παράρτημα γλωσσομάθειας του ΑΣΕΠ., βαθμολογείται με μισή (0,5) 7 μονάδα.
Η άριστη γνώση της ξένης γλώσσας που ορίζεται στην προκήρυξη ως απαιτούμενο πρόσθετο προσόν δεν μοριοδοτείται.
Βάσει εμπειρίας ως εξής:
Κατά 1 μονάδα λόγω εμπειρίας ενός (1) τουλάχιστον έτους.
Κατά 2 μονάδες λόγω εμπειρίας 2 τουλάχιστον ετών.
Κατά 3 μονάδες λόγω εμπειρίας 3 τουλάχιστον ετών.
Κατά 4 μονάδες λόγω εμπειρίας 4 τουλάχιστον ετών.
Κατά 5 μονάδες λόγω εμπειρίας 5 τουλάχιστον ετών.
Ως εμπειρία νοείται η απασχόληση με σχέση εργασίας ή σύμβαση έργου στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα ή η άσκηση επαγγέλματος σε καθήκοντα ή έργα ανεξαρτήτως αντικειμένου, μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών με τον οποίο ο υποψήφιος μετέχει στη διαγωνιστική διαδικασία και ως προς τις περιπτώσεις για τις οποίες απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, μετά τη λήψη της σχετικής άδειας.
Για την απόδειξη του χρόνου της εμπειρίας ο υποψήφιος προσκομίζει βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα.
Μοριοδότηση λόγω εντοπιότητας
Η μοριοδότηση αυξάνεται κατά σαράντα (40) μονάδες για τους μόνιμους κατοίκους των:
Δήμων των νησιών της Χώρας ανεξαρτήτως πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, πλην του Δήμου Χαλκιδέων.
Μικρών ηπειρωτικών και μικρών ορεινών Δήμων, καθώς και των Δήμων που υπάγονται στην έννοια των ορεινών Δήμων, εφόσον έχουν πληθυσμό έως είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) κατοίκους.
Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Δήμων Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Κατά 20 μονάδες για τους μόνιμους κατοίκους των μεσαίων ηπειρωτικών Δήμων όλης της χώρας και των Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας της Περιφέρειας Ηπείρου, Πέλλας, Κιλκίς και Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εφόσον δεν ανήκουν στους Δήμους της περ.
Από την κατηγορία αυτή εξαιρούνται οι Δήμοι της Περιφέρειας Αττικής και οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Επίσπευση προθεσμιών διορισμού – Προθεσμία αναπληρώσεων
Μέσα σε δέκα 10 ημέρες από τη διάθεση των διοριστέων/προσληπτέων, κάθε φορέας καλεί τους διατεθέντες σε αυτό να υποβάλουν μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες τα απαιτούμενα, κατά τις οικείες διατάξεις, δικαιολογητικά διορισμού. Ο διορισμός ή η πρόσληψη είναι υποχρεωτικός/ή, πραγματοποιείται μέσα σε είκοσι (20) ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δικαιολογητικών και γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για κάθε φορέα.
Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πρόσληψη ΙΔΟΧ
Το σύνολο της διαδικασίας πλήρωσης θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διενεργείται μέσω κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών, την οποία αναπτύσσει και διαχειρίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών για τον σκοπό αυτόν και στην οποία έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι, το ΑΣΕΠ., καθώς και οι αρμόδιοι φορείς στο πλαίσιο άσκησης των αρμοδιοτήτων τους.
Μέχρι την έναρξη λειτουργίας της ως άνω κεντρικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο τρόπος υποβολής αιτήσεων και δικαιολογητικών καθορίζεται από το ΑΣΕΠ., σε συνεργασία με τον φορέα.
Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δωρεάν ενοίκιο για 3 χρόνια: Ποιους αφορά. Προσλήψεις σε ΟΚΑΝΑ, ΕΟΔΥ, Ακαδημία Αθηνών, Μουσείο Γουλανδρή, ΕΦΚΑ. Θέσεις σε 4 μεγάλα σούπερ μάρκετ