Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τους δωρεάν παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ
Εντός της επόμενης εβδομάδας θα μπορούν οι μητέρες να υποβάλλουν αιτήσεις για την ένταξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για το σχολικό έτος 2017-2018 σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ.
ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ
Στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», που αφορά την δωρεάν ένταξη βρεφών και νηπίων από δύο μηνών έως τεσσάρων ετών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, των παιδιών έως 12 ετών σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και των παιδιών-εφήβων-ατόμων ΑμΕΑ σε αντίστοιχες δομές.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), Θεόδωρος Κωστόπουλος «η ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ έχει στόχο να προετοιμάσει τους γονείς, ώστε να είναι έτοιμοι, μόλις δημοσιευτεί η πρόσκληση, για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά με τα αναγκαία δικαιολογητικά για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία. Οι μητέρες θα έχουν την δυνατότητα εντός 15 ημερών να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους».
Ο κ. Κωτσόπουλος εξήγησε ότι οι προϋποθέσεις είναι τριών ειδών. «Η μία είναι τα οικονομικά δεδομένα, το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα, με ένα παιδί μέχρι 27.000 ευρώ, με δύο παιδιά μέχρι 30.000, με τρία παιδιά 33.000 ευρώ και τέλος με περισσότερα από τρία, 35.000 ευρώ. Το ζήτημα είναι ότι και πέρυσι και φέτος η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις όλων όσων έχουν το κατώτατο εισόδημα των 5.000 ευρώ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι αυτά τα παιδιά άγγιζαν τα 47.000. «Στις 92.000 παιδιά τα 47.000 παιδιά ανήκαν σε αυτήν την κατηγορία. Εκτός από την συγκεκριμένη όμως κατηγορία θα ικανοποιηθούν κι όλες τις αιτήσεις που είναι για ΑΜΕΑ ανεξαρτήτου εισοδήματος», ανέφερε.
Τα άλλα δύο κριτήρια, εκτός από το οικογενειακό εισόδημα, είναι η οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος, «αν μία μητέρα έχει ένα, δυο ή τρία παιδιά», και το εργασιακό προφίλ. «Αν η μητέρα είναι εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούμενη ή είναι άνεργη που είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Έτσι, μόλις ικανοποιηθούν οι αιτήσεις με βάση το οικογενειακό εισόδημα, τότε περνάμε στα δύο άλλα στοιχεία και παίρνουμε μέχρι να φτάσουμε στο πλαφόν που έχει οριστεί. Πέρυσι το ποσό που μας είχε οριστεί ήταν περίπου 193 εκατομμύρια ευρώ, φέτος υπολογίζεται ότι πιθανό να υπερβεί τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Πέρυσι, με βάση τα χρήματα που είχαμε, πήραμε 92.500 παιδιά, φέτος εκτιμάμε ότι θα φτάσει τα 100.000, εφόσον αυξηθεί το ποσόν», διευκρίνισε ο κ. Κωτσόπουλος.
Φέτος οι διαδικασίες αρχίζουν νωρίς, εντός του Μαΐου, ώστε να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο, οπότε και θα δώσουν στους γονείς την άνεση χρόνου να επιλέξουν τον σταθμό που επιθυμούν. Μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων με τους δικαιούχους, μπορούν όσοι αιτούντες επιθυμούν να προχωρήσουν σε ενστάσεις, οι οποίες θα εξεταστούν «και άρα τα τελικά αποτελέσματα τα περιμένουμε μέχρι το τέλος Ιουνίου», σημείωσε ο κ. Κωστόπουλος.
Ειδικότερα, για την υποβολή των αιτήσεων οι μητέρες θα πρέπει να έχουν:
– Την πράξη προσδιορισμού φόρου, που σημαίνει ότι πρέπει να έχουν καταθέσει τη φορολογική δήλωσή τους έτους 2016 (1/1/2016-31/12/2016).
– Τον προσωπικό ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, καθώς και τον ΑΜΚΑ των παιδιών τους, για τα οποία θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.
Όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση που θα αναρτηθεί εντός του Μαΐου στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr). (πηγή) — ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ