Το μοναδικό καύσιμο που θα αγοράζεται από τους καταναλωτές σε χαμηλότερη τιμή φέτος, είναι το φυσικό αέριο όπως προκύπτει από την εγκριτική απόφαση για τα τιμολόγια του Ιανουαρίου 2017 που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Βεβαίως πίσω από την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής βρίσκεται το γεγονός ότι από την 1η Ιανουαρίου ξεκίνησε να ισχύει ο μειωμένος ειδικός φόρος κατανάλωσης για το φυσικό αέριο.
Έτσι η μείωση του φόρου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τιμές του καυσίμου παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα οδηγεί τα τιμολόγια των Εταιρειών Παροχής Αερίου (Αττικής και Θεσσαλονίκης/ Θεσσαλίας) σε χαμηλότερα επίπεδα.
Για παράδειγμα στην Αττική το τιμολόγιο που εγκρίθηκε για τον Ιανουάριο είναι 5,3 λεπτά/ κιλοβατώρα, τιμή 2% χαμηλότερη σε σχέση με το Δεκέμβριο και 5,5% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι.
Σε κάποιες περιπτώσεις καταναλωτών οι μειώσεις υπερβαίνουν σε σημαντικό βαθμό την υποχώρηση του ΕΦΚ, όπως συμβαίνει στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας όπου η υποχώρηση για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών φτάνει το 11%.
Πώς διαμορφώνεται η τιμή
Ποιες είναι όμως οι συνιστώσες που διαμορφώνουν την τιμή του φυσικού αερίου; Καταρχάς το κόστος προμήθειας το οποίο σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο εμφανίζεται ελαφρά αυξημένο εξαιτίας των διεθνών τιμών του πετρελαίου αλλά και τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην Ευρώπη και την περιοχή μας, τον περασμένο μήνα επηρεάζοντας το κόστος του καυσίμου.
Επίσης τα τιμολόγια περιλαμβάνουν το κόστος μεταφοράς που εμφανίζει σχετική αύξηση, με βάση τις σχετικές αποφάσεις της ΡΑΕ (τα συγκεκριμένα κόστη είναι ρυθμιζόμενα και καθορίζονται από προκαθορισμένες παραμέτρους κόστους).
Τέλος τα τιμολόγια περιλαμβάνουν τη μείωση του ΕΦΚ, που θεσπίστηκε πέρυσι για το φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΦΚ μειώθηκε από τα 0,54 λεπτά η κιλοβατώρα στα 0,11 λεπτά η κιλοβατώρα.
Ανοίγει η αγορά
Η φετινή χρονιά είναι η τελευταία κατά την οποία ισχύει το μονοπώλιο των Εταιρειών Παροχής Αερίου, καθώς από τον Ιανουάριο του 2018, όλοι οι καταναλωτές, ακόμη και οι οικιακοί θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερους του ενός προμηθευτές, γεγονός που όπως σημειώνει η ΡΑΕ θα οδηγήσει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στην προμήθεια αερίου και την περαιτέρω μείωση των τιμών.
Για το θέμα βεβαίως υπάρχει πάντα η εκκρεμότητα της “αποζημίωσης” που ζητούν οι μέτοχοι των υφιστάμενων εταιρειών παροχής αερίου, για το γεγονός ότι χάνουν νωρίτερα από ό,τι αρχικά προβλεπόταν στις συμβάσεις τους το αποκλειστικό δικαίωμα στις τρεις περιοχές (από το 2001 και για περίοδο 30 ετών) (πηγή)