Κανένας εργαζόμενος δεν έχει λόγο να αποχωρήσει βεβιασμένα μέσα στο 2024 – Πως θα υπολογίζονται οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου.

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου, τόσο εντείνονται οι ανησυχίες για το τι πρόκειται να αλλάξει από 1/1/2025 στις συντάξεις, τα εφάπαξ βοηθήματα κ.λ.π.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ούτε είναι η πρώτη φορά που οδηγούνται πολλοί στη συνταξιοδότηση άρον-άρον προκειμένου να αποφύγουν υποτίθεται κάποιες δυσμενείς αλλαγές του νέου κάθε φορά έτους, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν.

Στο τέλος του 2022 πολλοί εργαζόμενοι αποχώρησαν για σύνταξη, αφού υπήρχε η «πληροφορία» ότι όσοι θα κατέθεταν τις αιτήσεις μετά την 1η Ιανουαρίου 2023 θα έπαιρναν μικρότερη σύνταξη. Και εκ του αποτελέσματος όχι μόνο δεν πήραν χαμηλότερη σύνταξη, αλλά είχαν και μια θετική διαφορά 2-3%. Πολλοί αποχώρησαν και τα προηγούμενα χρόνια, αφού υπήρχε η «πληροφορία» ότι μειώνεται το εφάπαξ βοήθημα. Ούτε όμως αυτό συνέβη.

Έχουν βιώσει αιφνιδιασμούς

Βεβαίως δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για αυτές τις βεβιασμένες επιλογές. Έχουν βιώσει τόσους αιφνιδιασμούς και ανατροπές στα δικαιώματά τους, που τρέχουν γενικώς να προφθάσουν. Πολλές φορές με αυτές τις επιλογές οδηγούνται σε αποφάσεις που τελικά είναι σε βάρος τους. Και εδώ έρχεται και αναδεικνύεται ο ρόλος και η ευθύνη των αρμόδιων Υπουργείων και των Υπηρεσιών που οφείλουν να δίνουν σωστές και υπεύθυνες πληροφορίες στα πολλά ερωτήματα που θέτουν οι εργαζόμενοι.

Για την περίοδο που διανύουμε έχουμε να κάνουμε με τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για όσους υποβάλλουν αιτήσεις μετά την 1η Ιανουαρίου 2025.
Να θυμίσουμε ότι με βάση το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο οι συντάξιμες αποδοχές από 1/1/2002 και μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, αναπροσαρμόζονται με βάση την μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Δ.Τ.Κ.) των ετών που προηγούνται της αίτησης.

Το νέο καθεστώς

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς το οποίο δεν φαίνεται να εφαρμόζεται από τις αρχές του νέου χρόνου, αλλά λίγους μήνες αργότερα, η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών θα γίνεται πλέον με βάση την αύξηση των μισθών και όχι με την μεταβολή του Δ.Τ.Κ.
Αυτό βέβαια θα αφορά τα νέα χρόνια που θα συμπληρωθούν από 1/1/2025, σύμφωνα με όσα επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και όχι όσα έχουν συμπληρωθεί μέχρι 31/12/2024.
Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για τα πρώτα χρόνια εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού οι διαφορές θα είναι οριακές.

Με απλά λόγια εάν οι αυξήσεις στους μισθούς είναι πάνω από τον πληθωρισμό θα προκύψουν αυξήσεις και στις συντάξεις για όσους συμπληρώνουν όλο και περισσότερα έτη ασφάλισης μετά την 1/1/2025. Αντίθετα εάν οι αυξήσεις μισθών υπολείπονται του πληθωρισμού οι συντάξεις θα είναι χαμηλότερες. Ωστόσο και στη μια και στην άλλη περίπτωση δεν υπάρχουν μεγάλες μεταβολές, αλλά οριακές τουλάχιστον για τα επόμενα 5-6 χρόνια.
Θα δούμε στην πορεία και πως θα εξελιχθούν οι μισθοί, για να έχουμε σαφέστερη εικόνα και για τα επίπεδα των συντάξεων τα επόμενα χρόνια. Εκείνο όμως που είναι απολύτως σαφές, είναι ότι κανένας εργαζόμενος δεν έχει λόγο να αποχωρήσει βεβιασμένα μέσα στο 2024, φοβούμενος την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού από 1η Ιανουαρίου του 2025.

Πηγή: enaklik.com ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΥΠΑ: Προγράμματα με επίδομα μέχρι 1.000€. Δείτε τα νέα μέτρα στήριξης οικογένειας. Θέσεις σε ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, LIDL