Νέες αλλαγές στον κατώτατο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων – Αυξήσεις και το 2025.

Από το έτος 2026 οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων του προσωπικού του δημόσιου τομέα θα προσαυξάνονται ισόποσα με την αύξηση του κατώτατου μισθού του ιδιωτικού τομέα. Αυτό ορίζει διάταξη του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027».

Ωστόσο το 2025 θα εξομοιωθεί ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων που σήμερα είναι 850 ευρώ με την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα δοθεί τον Απρίλιο άρα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα λάβουν συμπλήρωμα αύξησης από τον Απρίλιο 2025.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται όλες οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό και πως υπολογίζεται στο εξής.

Αναλυτικότερα:

– Καταρτίζεται Σχέδιο Δράσης μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους ή λαμβάνοντας υπόψη σχετική συμφωνία τους και προτάσεις τους. Το Σχέδιο Δράσης έχει διάρκεια από ένα (1) έως πέντε (5) έτη και ορίζει σαφές χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένα μέτρα για τη σταδιακή αύξηση του ποσοστού κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις, με πλήρη σεβασμό της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων.

– Ορίζεται η διαδικασία καθορισμού επαρκούς νομοθετημένου μισθού και ημερομισθίου. Ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο αναπροσαρμόζονται, έπειτα από διαβούλευση που διεξάγεται σύμφωνα με το παρόν, κατ’ έτος, βάσει συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα α) του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ης Ιουνίου του τρέχοντος έτους για το χαμηλότερο ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών και β) του ημίσεος του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο.

– Συστρατεύεται η Ανεξάρτητη Αρχή «Επιθεώρηση Εργασίας», για τον έλεγχο της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, στην οποία περιλαμβάνονται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, και για την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής τους.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης υποβάλλει έως την 30ή Σεπτεμβρίου κάθε δεύτερου έτους έκθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δεδομένα και πληροφορίες για:

α) το ποσοστό και την εξέλιξη της κάλυψης από συλλογικές διαπραγματεύσεις,

β) ως προς τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο: βα) το επίπεδο του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και του νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου και το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από αυτούς, ββ) την περιγραφή των υφιστάμενων διαφοροποιήσεων της παρ. 12 του άρθρου 134 και της παρ. 9 του άρθρου 134Γ του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, των λόγων εισαγωγής τους, καθώς και το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από διαφοροποιήσεις, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Τα στατιστικά στοιχεία και οι πληροφορίες του πρώτου εδαφίου αναφέρονται στην έκθεση με ανάλυση ανά φύλο, ηλικία, αναπηρία ή μη, μέγεθος εταιρείας και κλάδο, εφόσον η ανάλυση αυτή είναι διαθέσιμη.

Η πρώτη έκθεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έτη 2021 έως 2023 υποβάλλεται έως την 1η Οκτωβρίου 2025.

Πηγή: dnews.gr ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιτήσεις για το «άγνωστο» επίδομα μέχρι 1.300€. MyΘέρμανση: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα. Νέες προσλήψεις σε ΔΕΔΔΗΕ, ΕΟΔΥ, Υπουργείο Τουρισμού