Η κούρσα του «μαύρου χρυσού», αλλά και το γεγονός ότι το 2019 είναι εκ των πραγμάτων χρονιά εκλογών, αναγκάζει την κυβέρνηση να ανακατέψει την τράπουλα, προκειμένου να φτιάξει ένα … αξιοπρεπές καλάθι παροχών.

Σε αυτό εκτός των αναδρομικών στους ενστόλους θα περιλαμβάνεται έκτακτο επίδομα θέρμανσης, μπόνους στους κατοίκους των νησιών εκείνων που χάνουν το ευνοϊκό καθεστώς ΦΠΑ, ενώ υπάρχουν και σκέψεις να αυξηθεί το ποσό για το επίδομα ενοικίου.

Πάντως υπάρχει έντονος προβληματισμός στην κυβέρνηση και αυτό διότι, από την μία δείχνουν να δίνουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα προκειμένου να αποφύγουν την μείωση των συντάξεων, αλλά από την άλλη το χαμόγελο αν το πετύχουν θα είναι πικρό αφού δεν θα μπορέσουν να κάνουν τις παροχές που θέλουν, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων εκλογών.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Σημειώνουν μάλιστα στην κυβέρνηση, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να είναι όλοι ικανοποιημένοι από την πολιτική παροχών, για αυτό στοχεύουν σε εν δυνάμει ψηφοφόρους. Εκείνο που αναζητούν επί του παρόντος είναι να βρεθούν διαθέσιμα κονδύλια και αυτά θα προέλθουν μόνο από πιθανή υπέρβαση στον προϋπολογισμό.

Την επόμενη εβδομάδα, ανακοινώνονται τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του δημοσίου κατά τον μήνα Σεπτέμβριο. Είναι κρίσιμος μήνας καθώς για πρώτη φορά συνέπεσε χρονικά η καταβολή του ΕΝΦΙΑ με την καταβολή του φόρου εισοδήματος. Αν οι επιδόσεις κινηθούν στα επίπεδα των προβλέψεων, η κυβέρνηση θα διατυπώσει ακόμη πιο έντονα στους θεσμούς το επιχείρημα ότι πρέπει να «φουσκώσει» ακόμη περισσότερο το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018. Προς το παρόν, στη φετινή χρήση έχει «χωρέσει» η επιστροφή των αναδρομικών. Για να υπάρξει έκτακτο μέρισμα θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι θεσμοί όσον αφορά στην ύπαρξη του δημοσιονομικού χώρου. Προς το παρόν, στην Ελλάδα μιλούν για ένα ποσό το οποίο θα φτάσει υπό προϋποθέσεις και στα 700-900 εκατ. ευρώ.

Αν αυτό συμβεί, τότε η κυβέρνηση θα μοιράσει έκτακτο μέρισμα στα περυσινά πρότυπα ενώ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο «ειδικού μερίσματος» για δύο συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες:

Στους κατοίκους των ορεινών περιοχών της χώρας στις οποίες επικρατούν και οι δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα. Μετά τις 15 Οκτωβρίου που θα φανεί στην αντλία η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (ακόμη και 1,2 έως 1,25 στους ακριβότερους νομούς)θα αρχίσουν και οι αντιδράσεις από τα νοικοκυριά που θα διαπιστώσουν ότι το επίδομα θέρμανσης έχει εξελιχθεί πλέον σε… κοροϊδία.

Στους κατοίκους των τελευταίων πέντε νησιών του Αιγαίου που εξακολουθούν να έχουν το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ. Αυτό είναι πολύ πιθανό να καταργηθεί οπότε θα χρειαστεί μια άμεση εισοδηματική ενίσχυση.

Το έκτακτο μέρισμα, ειδικό και γενικό θα πληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Από την άλλη, η κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει τις πληρωμές και στις αρχές του 2019. Η συνταγή είναι το επίδομα στέγασης. Και εκεί όμως, η κυβέρνηση κινδυνεύει προς το παρόν με κατακραυγή διότι έχει ψηφίσει ένα μέτρο που αφορά 600.000 νοικοκυριά. Από αυτά, με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα χρειαστεί να δυσαρεστήσει τα 450.000 νοικοκυριά καθώς το κονδύλι του επιδόματος κουτσουρεύτηκε από τα 600 στα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ο στόχος είναι να αυξηθεί κατά 150 εκατ. ευρώ επιπλέον το κονδύλι για το συγκεκριμένο επίδομα ώστε να μην είναι τόσο δραματική η μείωση στον αριθμό των δικαιούχων.

Πετρέλαιο θέρμανσης

Ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης, αν δεν υπάρξουν αλλαγές οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, από τις 15 Οκτωβρίου και μετά για να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης. Με την τιμή του μαύρου χρυσού να κάνει ράλι, τα δεδομένα μέχρι στιγμής δείχνουν ότι η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στα 1,15 ευρώ το λίτρο ενώ τα νοικοκυριά δεν έχουν και πολλά να περιμένουν από το επίδομα θέρμανσης το οποίο από πέρυσι έχει κουτσουρευτεί και διαμορφώθηκε στα 12,5 λεπτά ανά λίτρο.

Όσοι προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης για να μπορέσουν να λάβουν το επίδομα θα πρέπει όταν ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα να υποβάλουν αίτηση στο Taxis. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης αν δεν αλλάξουν για τους δικαιούχους θα είναι τα εξής:

– Άγαμος: Εισόδημα (τεκμαρτό ή πραγματικό) έως 12.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 100.000 ευρώ.(πηγή) ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ