Έκτακτο επίδομα Πάσχα σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση στα ευάλωτα νοικοκυριά, αντίστοιχο με αυτό που είχαν λάβει οι δικαιούχοι τα Χριστούγεννα. Μπορεί τα στελέχη της κυβέρνησης να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους όταν ρωτούνται για την έκτακτη ενίσχυση (επιταγή ακρίβειας), όμως όλα δείχνουν ότι τελικά θα δοθεί υπό προϋποθέσει, δηλαδή υπερέσοδα στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του MEGA, η απόφαση να χορηγηθεί θα ληφθεί τον Απρίλιο και οι δικαιούχοι θα το λάβουν πριν το Πάσχα.

Οι επικρατέστεροι δικαιούχοι

Πάντως, πέρσι το Πάσχα, παρότι είχε διαρρεύσει ένα παρόμοιο σενάριο, το επίδομα είχε «κοπεί» από αρκετές ευάλωτες ομάδες και είχε δοθεί ένα ποσό –κλιμακωτά– μόνο στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Αντίθετα, όμως, τα Χριστούγεννα του 2023 δόθηκε «επιταγή ακρίβειας» – που ονομάστηκε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης- σε περισσότερες ομάδες.

Ποιοι, λοιπόν, θα είναι οι επικρατέστεροι δικαιούχοι του έκτακτου «δώρου»;

  • 1.055.000 χαμηλοσυνταξιούχοι – Έκτακτο βοήθημα: 150 – 200 ευρώ (Προϋπόθεση: Κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ)
  • 800.000 οικογένειες με παιδιά – Έκτακτο βοήθημα: Μιάμιση μηνιαία δόση (Προϋπόθεση: Εγκεκριμένη αίτηση Α21)
  • 210.000 ευάλωτα νοικοκυριά – Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος – Έκτακτο βοήθημα: 50% μηνιαίου επιδόματος
  • 225.000 άτομα με αναπηρία – Δικαιούχοι Προνοιακού ΟΠΕΚΑ – Έκτακτο βοήθημα: 150 – 200 ευρώ

Οι προϋποθέσεις

Δύο είναι οι κρίσιμες προϋποθέσεις που θα «ζυγίσουν» στη λήψη της τελικής απόφασης για την παροχή προς τους ευάλωτους:

  • Η πορεία των φορολογικών εσόδων έως και τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η προθεσμία για την είσπραξη σημαντικών φορολογικών εσόδων, τα οποία θα εγγραφούν ως έσοδα στο 2023. Σημειώνεται ότι ήταν εκρηκτική η αύξηση των φορολογικών εσόδων του 2023, καθώς κατέγραψαν καθαρή υπέρβαση 337 εκατ. ευρώ έναντι του ήδη πολύ υψηλού στόχου του προϋπολογισμού.
  • Η ανακοίνωση του ΑΕΠ του 2023 που θα δημοσιοποιηθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 7 Μαρτίου και θα οριστικοποιήσει τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού.

Από τα αποτελέσματα θα είναι πλέον ξεκάθαρο το πλεόνασμα των φορολογικών εσόδων του προηγούμενου χρόνου ενώ τυχόν υπέρβαση των στόχων για την περυσινή χρονιά και ειδικότερα του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα του 1,1% του ΑΕΠ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού και κατά συνέπεια για την υλοποίηση των μέτρων υπέρ των ευάλωτων, λόγω του θετικού εκ μεταφοράς αποτελέσματος (carry over) για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. (proson.gr)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΠΕΚΑ: Πληρώνει 16 επιδόματα. Ποιοι γονείς θα πληρωθούν 3 συνεχόμενες φορές. Νέες θέσεις σε ΜΚΟ. Προκήρυξη για 2.145 θέσεις εκτός γραπτού διαγωνισμού