Αγορά εργασίας. Μας έχει και την έχουμε ανάγκη. Ανεξαρτήτως εποχής και οικονομικών συνθηκών, ο νέος κάνει ενέργειες για να αποκτήσει ένα εισιτήριο εισόδου σε αυτή. Αρχικά θα γραφτεί σε ένα φροντιστήριο να τον προετοιμάσει για τις Πανελλαδικές, θα δώσει Πανελλαδικές, θα κάνει έρευνα ποια επαγγέλματα ζητάνε περισσότερο έμψυχο δυναμικό, θα κάνει το μηχανογραφικό του. Θα περάσει σε μια σχολή, κάπου στη μέση θα καταραστεί την ώρα και τη στιγμή που μπήκε, θα τελειώσει τη σχολή και θα πάρει πτυχίο. Και ναι, θα εισέλθει στην πολυπόθητη αγορά εργασίας, είτε εδώ, είτε στο εξωτερικό. Το θέμα είναι να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν καλύτερα τις ευκαιρίες που προσφέρει με τα ποικίλα επαγγέλματα που την αποτελούν και τη συντηρούν ταυτόχρονα, ευκαιρίες που θα τον οδηγήσουν σε μια άνετη ζωή.

Αυτό που πρέπει να καταλάβουν όλοι οι δυνητικοί εργαζόμενοι, είναι ότι το τοπίο της παγκόσμιας οικονομίας μεταβάλλεται ραγδαία και ταχύτατα, από εποχή σε εποχή. Μαζί με αυτό και η ζήτηση προσωπικού σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους. Βλέπε εποχές οικονομικής ύφεσης και εποχές «παχιών αγελάδων». Δηλαδή επαγγέλματα με κορεσμένη ζήτηση, μπορεί να αποκτήσουν έλλειψη, και επαγγέλματα με θετικές προοπτικές αποκατάστασης, να μετατραπούν σε επαγγέλματα με αρνητικές και το αντίστροφο.

Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, τα επαγγέλματα που κατά γενική ομολογία παρουσιάζουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στην Ευρώπη είναι τα εξής: επαγγελματίες στις τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας(ICT), επαγγελματίες στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών(STEM), καθώς και γιατροί, νοσοκόμοι/μαίες και εκπαιδευτικοί. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο που τη μεγαλύτερη ανάπτυξη έως το 2025, θα την έχουν κλάδοι που ασχολούνται με τεχνικές, επιστημονικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, υπηρεσίες πληροφόρησης και επικοινωνίας, καθώς και ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση και τις κατασκευές. Το χορό έρχονται να συμπληρώσουν η αγορά ακινήτων και το εμπόριο, χονδρικό και λιανικό.

Ειδική μνεία πρέπει να δοθεί σε όλα τα επαγγέλματα που αφορούν την πληροφορική γενικότερα, ειδικά αν συνδυάζονται με γνώσεις οικονομολόγου, ή έστω οικονομικής φύσεως. Μερικά από αυτά είναι Πληροφορικός, Πληροφορικός – Οικονομολόγος, Πληροφορικός-Μηχανικός, Πληροφορικός-Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικός διαδικτύου, Τηλεπληροφορικός, Πληροφορικός ψηφιακής εικόνας. Για παράδειγμα η Google προσφέρει υποτροφίες για να γίνει ο οποιοσδήποτε προγραμματιστής, διαμέσου κύκλων μαθημάτων. Μπορεί να συμμετάσχει ο οποιοσδήποτε και να ξεκινήσει από το 0 στην κυριολεξία.

ΒΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΔΩ

Πάντως, να έχετε υπ’ όψιν σας, ότι οι ανάγκες για έμψυχο δυναμικό στο τάδε επάγγελμα καθώς και η ζήτηση μεταβάλλονται από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, μην πάτε να ασχοληθείτε με τουριστικά στην Ισλανδία, που είναι στην άλλη άκρη της Γης. Να γίνετε καρδιολόγοι σε χώρες που τρώνε πολλά λίπη, όπως η Γερμανία, ή οδοντίατροι σε χώρες που η πλειοψηφία τροφίμων εμπεριέχει τεχνητή ζάχαρη, όπως η Αμερική. Για την ακρίβεια, ο οδοντίατρος αναρριχήθηκε στην κορυφή των επαγγελμάτων στην Αμερική για το 2017.

Τώρα, όσον αφορά την Ελλάδα, οι τομείς με την περισσότερη ζήτηση είναι οι εξής: Τουρισμός, Ναυτιλία, Γεωργία, Πληροφορική, Τηλεπικοινωνίες, Ενέργεια και Υγεία. Μάλιστα ο νούμερο ένα τομέας στη χώρα μας είναι ο αγροτικός. Μέχρι το 2025, υπολογίζεται ότι οι περισσότερες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν στο συγκεκριμένο τομέα. Και το οξύμωρο είναι, ότι δεν θα αυξηθούν οι ανάγκες, δεδομένου του υπάρχοντος δυναμικού, αλλά οι ρυθμοί συνταξιοδότησης στον πρωτογενή κλάδο θα αυξήσουν τις ανάγκες μέχρι και τη προαναφερθείσα χρονολογία. Στα αμπέλια αδέρφια!

Κλείνοντας, επέλεξα να μη βάλω τα επαγγέλματα με αρνητικές προοπτικές στο άρθρο. Καμία έρευνα δεν πρέπει να αποθαρρύνει τους στόχους σας. Η δύναμη του χρήματος δεν πρέπει να εξουσιάζει τις προοπτικές και τα όνειρά σας, αλλά οι προοπτικές και τα όνειρα σας να εκμεταλλευτούν τη δύναμη αυτή για ένα καλύτερο αύριο. Μην αγχώνεστε. Το ‘χετε! του Μάριου Κωστόπουλου (πηγή)